Ζητήματα που σχετίζονται της εύρυθμης λειτουργίας, αλλά και με έλλειψη πρωτοβουλίας και βούλησης, προκύπτουν για την ΑΗΚ, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο του ημικρατικού οργανισμού αποφεύγει διά της πλαγίας να προβεί σε προαγορά πετρελαίου, εκμεταλλευόμενο την σημαντική πτώση της τιμής.
Υπενθυμίζεται ότι μετά και την πτώση της τιμής του πετρελαίου, ο Υπουργός Ενέργειας Γεώργιος Λακκοτρύπης έδωσε εντολή με επιστολή του στις 9 Μαρτιου 2020 προς τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίο της ΑΗΚ Μιχάλη Κωμοδρόμο, να εξεταστεί το ενδεχόμενο προαγοράς καυσίμων μέσω των διάφορων εργαλείων που διατίθενται στις διεθνείς αγορές π.χ optıons, futures ή άλλα’.
Το θέμα επανέφερε η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, όπου με σημερινή της παρέμβαση στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δηλώνει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΑΗΚ, ‘για λόγους που είναι ακατανόητοι, και χρήζουν και εξέτασης απο τον ΓΕ, αρνούνται να δώσουν την ευκαιρία στην κοινωνία να επωφεληθεί απο τις χαμηλές τιμές, που ακόμη και σήμερα ειναι σαφώς χαμηλότερες από το 2018’.
Όπως προκύπτει και από το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του ΠΟΛΙΤΗ (Χρύσανθος Μανώλη), η ΑΗΚ ενώ ενημερώνει την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) ότι είναι έτοιμη και προτίθεται να προαγοράσει καύσιμα μέσω optıons, εντούτοις, δεν ενημερώνει αναλόγως τον Υπουργό. Συγκεκρίμενα, αναφέρει στον Υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη ότι δεν υπάρχει διαθέσιμος αποθηκευτικός χώρος. Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ο Υπουργός ‘δεν μίλησε για αγορά και παραλαβή πρόσθετων ποσοτήτων αλλά προαγορά τους σήμερα σε χαμηλές τιμές και παράδοσή τους στην ΑΗΚ σε μεταγενέστερο στάδιο’.
Μάλιστα, η ΑΗΚ έθεσε ως προϋπόθεση για την προαγορά καυσίμων, να ανακτά το πραγματικό της κόστος. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι σε περίπτωση απώλειας από την αρχική επένδυση, το κόστος θα επωμιστούν οι καταναλωτές. Εύλογα ερωτήματα προκύπτουν, κατά το ρεπορτάζ, για την διάθεση να υπάρξει το επιχειρηματικό ρίσκο το οποίο θα δόσει την δυνατότητα στους καταναλωτές εν καιρώ μίας τέτοιας κρίσης, να έχουν φτηνά αποθέματα καυσίμων. Επισημαίνετε επίσης, ότι υπάρχει μεγάλη κωλυσιεργία στην όλη διαδικασία από μέρους της ΑΗΚ ενώ παρόμοια περιστατικά συνέβηκαν και το 2016 και 2017.
Κατά πώς φαίνται, η διεύθυνση δεν θέλει να πάρει το όποιο ρίσκο, φοβούμενη τις ενδεχόμενες συνέπειες σε περίπτωση απώλειας. Το ζήτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον η πρωτοβουλία και το επιχειρηματικό πλάνο πρέπει να διακατέχει τα άτομα που κατέχουν θέσεις ισχύος, χρησιμοποιώντας φυσικά την επιστημονική τους κατάρτιση και τα εργαλεία που τους παρέχει η αγορά. Ή, σε αντίθετη περίπτωση, να οδεύει διά της πεπατημένης υποκινούμενη από φόβο και μετριότητα, αφήνοντας στην άκρη το καλώς νοούμενο συμφέρων της κοινωνίας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις