Αχρείαστη χαρακτηρίζει την κινδυνολογία με σχετική ανακοίνωση του την Παρασκευή (03/04), ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, για τις παρενέργειες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για αντιμετώπιση του κορωνοϊού.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
Να μην αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που προνοούν τα θεραπευτικά πρωτόκολλα για αντιμετώπιση του Covid-19 Αναφορές σε παρενέργειες των φαρμάκων, που προνοούνται στα θεραπευτικά πρωτόκολλα για αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊου SARS-CoV-2 και οι οποίες αμφισβητούν την κλινική τους αποτελεσματικότητα, αποτελεί αχρείαστη κινδυνολογία, καθώς πρόκειται για φάρμακα δοκιμασμένα που ήδη κυκλοφορούν και έχουν χορηγηθεί σε αρκετούς ασθενείς εδώ και πολλά χρόνια.
Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος, προβληματίζεται για τα όσα βλέπουν τις τελευταίες μέρες το φως της δημοσιότητας και επισημαίνει τα εξής:
- Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με σύνεση στις μονάδες νοσηλείας θετικών κρουσμάτων Covid-19, λαμβάνοντας υπόψη το κλινικό όφελος, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια, όπως επίσης τον κίνδυνο ανεπιθύμητων παρενεργειών και πιθανή συννοσηρότητα. Εξάλλου αυτή είναι μια συνήθης πρακτική όπου ο γιατρός ακολουθεί στην καθημερινή κλινική πράξη.
- Οι χρόνιοι πάσχοντες, για πληροφόρηση θα πρέπει να επικοινωνούν με τον θεράποντα ιατρό τους και να εμπιστεύονται αξιόπιστες πηγές.
- Το όποιο θεραπευτικό πρωτόκολλο και κατευθυντήριες οδηγίες, που αφορούν την αντιμετώπιση των ασθενειών βασίζονται σε διεθνώς αποδεκτές πρακτικές, οι οποίες στηρίζονται στην θεμελιώδη αρχή της τεκμηριωμένης και εξατομικευμένης ιατρικής.
- Πρέπει να δίδεται βαρύτητα στον τρόπο με τον οποίο, τα θεραπευτικά πρωτόκολλα τυγχάνουν επιστημονικής διαχείρισης και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα φάρμακα που προτείνονται για χρήση σε ασθενείς που αξιολογούνται στα κέντρα διαχείρισης περιστατικών με λοίμωξη Covid-19 Ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος συστήνει προς την επιστημονική κοινότητα, αυτοσυγκράτηση και ψυχραιμία ώστε να μην αναστατώνονται αχρείαστα ασθενείς και να επικεντρωθούμε ως προς την παραγωγικότητα μας στην εφαρμογή των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, σε επίπεδο τόσο της εξω-νοσοκομειακής θεραπείας όσο και της ενδονοσοκομειακής.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις