ΠτΔ: Παρουσιάζει προτεραιότητες και εμβληματικές πολιτικές για το 2025
Παρουσιάζει τον Ετήσιο Προγραμματισμό της Κυβέρνησής για το 2025, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιανουαρίου.
Πρωτόγνωρο σοκ θα υποστεί η κυπριακή οικονομία λόγω των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τονίζει ο οικονομολόγος και πρώην Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Προγραμματισμού Συμεών Μάτσης, ο οποίος σημειώνει πως είναι δύσκολο να πει κάποιος σε ποιο ποσοστό θα ανέλθει η συρρίκνωση της κυπριακής οικονομίας, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας σε σχέση με τον χρόνο που θα παραμείνουν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα, τόσο στην Κύπρο όσο και παγκοσμίως.
Τουρισμός, Εμπόριο, Μεταφορές, Κατασκευές και Μεταποίηση θα είναι μεταξύ των τομέων της οικονομίας που θα επηρεαστούν σε "σημαντικό βαθμό" από την υφιστάμενη κρίση που έχει δημιουργήσει η εξάπλωση του κορωνοϊού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο κ. Μάτσης, ο οποίος υπογραμμίζει πως ο βαθμός επηρεασμού της κυπριακής οικονομίας θα διαφανεί και όταν ανακοινωθούν τα στοιχεία για την ανεργία όπου αναμένεται να εγγραφούν περισσότερα άτομα ως άνεργοι, όπως εξάλλου έχει συμβεί σε πολλές χώρες.
Η Κύπρος είναι μια ανοικτή οικονομία η οποία εξαρτάται πολύ από τις εξαγωγές και αφού θα μειωθεί η διεθνής ζήτηση θα επηρεαστεί και η κυπριακή οικονομία, υπογράμμισε και σημείωσε πως μεγάλη επίπτωση θα έχουν οι κύριοι εξαγωγικοί τομείς της Κύπρου που είναι ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και οι τηλεπικοινωνίες, οι οποίες προσφέρουν πέραν των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΑΕΠ, η κάθε μια.
Προβαίνοντας σε μια προκαταρκτική εκτίμηση για τη μελλοντική κατάσταση της οικονομίας, ο κ. Μάτσης είπε ότι εάν υποθέσουμε ότι η Κύπρος θα είναι κλειστεί για αεροπορικές διασυνδέσεις τους επόμενους τρεις με τέσσερις μήνες ή μέχρι τον Ιούλιο, περίοδος που αποτελεί το 50% της τουριστικής κίνησης από την άποψη του αριθμού των τουριστών, «σίγουρα θα έχουμε μια σημαντική επίπτωση στον τουρισμό, ο οποίος αναμένεται σε αυτή την περίπτωση να μειωθεί από 40%-70%, σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο».
"Ελπίζουμε ότι δεν θα είναι πολλοί οι μήνες που θα παραμείνει κλειστεί η Κύπρος", πρόσθεσε και σημείωσε ότι τα στοιχεία του τουρισμού για το 2019 δείχνουν ότι Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος προσελκύουν γύρω στους 500.000 τουρίστες μηνιαίως.
Το μεγάλο ερώτημα, σύμφωνα με τον κ. Μάτση, είναι ποια θα είναι η ανταπόκριση της ξένης ζήτησης, όταν αποσυρθούν τα μέτρα, καθώς στη συγκεκριμένη περίοδο θα ανοίξουν ταυτόχρονα, όπως είπε, όλοι οι τουριστικοί προορισμοί ανά το παγκόσμιο και θα υπάρξει τρομερός ανταγωνισμός, ενώ παράλληλα όλες οι χώρες θα είναι μουδιασμένες και θα βρίσκονται σε μια κατάσταση αβεβαιότητας.
Ανέφερε ότι οι ανταγωνιστικές χώρες της Κύπρου στον τομέα του τουρισμού όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τουρκία, η Ελλάδα και η Αίγυπτος θα ανταγωνίζονται την συγκεκριμένη περίοδο η μια την άλλη για να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες.
.
Αυτή η επίπτωση στον τουρισμό θα έχει και επίπτωση στην συνολική οικονομία της Κύπρου διότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο οι δραστηριότητες από ξενοδοχεία και εστιατόρια αλλά και πολλές άλλες οικονομικές δραστηριότητες όπως μεταξύ άλλων μεταφορές, γεωργία, βιομηχανία, τράπεζες, εμπόριο, οι οποίες επίσης θα επηρεαστούν, εξήγησε.
«Με όλα αυτά τα ενδεχόμενα, δεν μπορεί κάποιος να είσαι σίγουρος για το μέγεθος των επιπτώσεων αλλά θα είναι σίγουρα πολύ σοβαρές οι επιπτώσεις στον τουρισμό», υπογράμμισε.
Επηρεασμός άλλων τομέων της οικονομίας
Άλλες οικονομικές δραστηριότητες που θα επηρεαστούν σημαντικά είναι, σύμφωνα με τον κ. Μάτση, ο τομέας του Εμπορίου όπου τα καταστήματα έχουν κλείσει - εκτός από τις υπεραγορές και αρτοποιεία - ο τομέας των Κατασκευών όπου έχουν σταματήσει οι περισσότερες δραστηριότητες, η μεταποίηση που έχει σχέση με τις κατασκευές και με το εμπόριο και πιθανό οι επαγγελματικές υπηρεσίες (λογιστικά, νομικά).
Ανέφερε επίσης μεγάλη επίπτωση θα έχει και ο τομέας της ναυτιλίας, ο οποίος προσφέρει πέραν των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στο ΑΕΠ γιατί το διεθνές εμπόριο θα μειωθεί σημαντικά.
Από την άλλη, συνέχισε, κάποιες δραστηριότητες θα παραμείνουν σταθερές όπως είναι η δημόσια διοίκηση εφόσον δεν αλλάζει η απασχόληση του δημόσιου τομέα και οι μισθοί, και η εκπαίδευση σε γενικές γραμμές παρόλο που θα επηρεαστεί αρκετά η ιδιωτική εκπαίδευση στην οποία υπάρχουν αρκετοί ξένοι φοιτητές.
Αβέβαιες είναι οι επιπτώσεις του τομέα Χρηματοοικονομικών και Ασφαλιστικών Υπηρεσιών, σημείωσε, προσθέτοντας, πως δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα μόνο ο τομέας του Real Estate, που είναι η δεύτερη πιο σημαντική οικονομική δραστηριότητα της Κύπρου.
Αντίθετα αύξηση, σύμφωνα με τον κ. Μάτση, θα σημειώσουν οι κοινωνικές υπηρεσίες, οι οποίες θα χρειαστεί να υποστηρίξουν τις οικονομικές δραστηριότητες των πολιτών, αλλά και ο τομέας της υγείας λόγω του ότι υπάρχει αρκετή ζήτηση τόσο για φάρμακα όσο και για υπηρεσίες υγείας.
Είπε ακόμη ότι "μια ενδιαφέρουσα θετική εξέλιξη είναι πως αναμένεται να αυξηθεί η δραστηριότητα των επικοινωνιών (τηλέφωνα, διαδίκτυο και διαδικτυακών παιχνιδιών)".
«Μια από τις πολύ μεγάλες εξαγωγικές μας υπηρεσίες είναι τα διαδικτυακά παιχνίδια όπου οι εισπράξεις αγγίζουν τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ», είπε ο κ. Μάτσης, ο οποίος αναμένει πως αυτές οι υπηρεσίες θα αυξηθούν καθώς ο Κύπριος, λόγω του περιορισμού του στο σπίτι, θα ασχολείται με τα διαδικτυακά παιχνίδια.
Τέλος, ο κ. Μάτσης είπε στο ΚΥΠΕ ότι «αν αυτή η κατάσταση πάει σε βάθος χρόνου σίγουρα θα έχει επιπτώσεις και στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και πιθανό και στα δημόσια οικονομικά, οδηγώντας το κράτος να λάβει μέτρα».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις