Δρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να δούμε και με θετικό τρόπο την αύξηση των κρουσμάτων - ‘Κανείς δεν είναι άτρωτος’

Δρ. ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ: Μπορούμε να δούμε και με θετικό τρόπο την αύξηση των κρουσμάτων - ‘Κανείς δεν είναι άτρωτος’

Σε συμπληρωματικές δηλώσεις στην εκπομπή Μέρα Μεσημέρι του Αντ1 προχώρησε ο Γιώργος Νικολόπουλος, μέλος της Επιδημιολογικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας, σε σχέση και με την χθεσινή (Πέμπτη 02/04) παρουσίαση της Επιδημιολογικής Έρευνας.

Όπως τόνισε, φάνηκε και από την έρευνα ότι ‘κανείς δεν είναι άτρωτος’, αφού ο ιός προσβάλλει όλες τις ηλικίες και μέχρι τώρα έχει νικήσει άτομα και χωρίς υποκείμενα νοσήματα.

Επιπρόσθετα, ενημέρωσε εκ νέου ότι οι πλείστοι άνθρωποι που χρειάζονται νοσηλεία είναι άνω των 60 ετών και ο Μέσος Όρος ηλικίας των θανόντων είναι τα 68-69 χρόνια.

Παράλληλα, ειπώθηκε ότι η αυξητική τάση που παρατηρείτα καθορίζεται από δύο παράγοντες:

--Τις εσωτερικές μεταδόσεις του ιού

--Τον αυξημένο αριθμό των εξετάσεων που διενεργούνται

Αξίζει να σημειωθεί η γεωγραφική ετερογένεια που παρατηρείται στην διασπορά. ‘Φαίνεται ότι κάποιες περιοχές έχουν μεγαλύτερο φορτίο από άλλες περιοχές’, εννοώντας την Πάφο και την Αραδιππου.

Επί τούτου, τόνισε ότι θα γίνει και ένας τυχαίος δειγματοληπτικός έλεγχος ως ερευνητική πρακτική για να εξακριβωθεί καλύτερα η εξάπλωση του ιού στην κοινότητα. Πρόσθεσε όμως ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε με την Ιταλία γιατί στην Κύπρο κάνουμε περισσότερα tests και άρα περισσότερες διαγνώσεις.

 ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΚΥΠΡΟΣ-ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Νεότερες εξελίξεις και ερωτήματα - Τα χρονικά περιθώρια για αναπνευστήρες και ΜΕΘ μειώνονται

Αυτό που προβληματίζει είναι το οτι εξακολουθούμε να έχουμε περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε Επαγγελματίες Υγείας, τόσο στα Δημόσια όσο και στα Ιδιωτικά Νοσηλευτήρια. Η ενδονοσοκομειακή μετάδοση όμως είναι κάτι που πρέπει να αποφευχθεί και ως εκ τούτου, πρέπει να υπάρξει καλύτερη ενημέρωση του προσωπικού και χρήση σωστού εξοπλισμού.

Επιβεβαίωσε ότι η περίπτωση της Κύπρου ταυτίζεται με τα ευρήματα που υπάρχουν και στην διεθνή βιβλιογραφία. Το ποσοστό θνησιμότητας κινείται στο 3% ενώ αυτοί που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι το 5%. Τόνισε δε, ότι τα ποσοστά αυτά ενδεχομένως να είναι και πολύ χαμηλότερα γιατί υπάρχει και ένα αδιάγνωστο ποσοστό πληθυσμού.

Τέλος, φρόντισε να καθησυχάσει το κοινό για τις αυξήσεις που παρατηρούνται τις τελευταίες μέρες, εξηγώντας όπως παραπάνω τους λόγους. ‘Μπορεί να είναι και θετικό γιατί θα βρούμε συνανθρώπους μας που έχουν μολυνθεί, θα απομονωθού και έτσι θα σπάσουμε τα δίκτυα μετάδοσης’, κατέληξε.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Κυπριακό: Ξεκινά η προετοιμασία για την πενταμερή - Τη Δευτέρα στην Κύπρο η Ντι Κάρλο - Σκάλωσε το θέμα των οδοφραγμάτων

Κυπριακό: Ξεκινά η προετοιμασία για την πενταμερή - Τη Δευτέρα στην Κύπρο η Ντι Κάρλο - Σκάλωσε το θέμα των οδοφραγμάτων

Έτοιμη για μια ουσιαστική προεργασία πριν από την άτυπη πενταμερή η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο βρίσκεται η Λευκωσία, η οποία αναμένει στην Κύπρο την άφιξη της Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ, Ρόζμαρι Ντι Κάρλο, τη Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου. Η κα Ντι Κάρλο θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες και θα αναχωρήσει από το νησί, την Τρίτη 11 Φεβρουαρίου. Στη συνέχεια, αναμένεται να πραγματοποιήσει επισκέψεις σε Αθήνα και Άγκυρα ενώ δεν αποκλείεται να επισκεφθεί και το Λονδίνο.

BEST OF TOTHEMAONLINE