Ένα από τα πλέον ελπιδοφόρα φάρμακα στη μάχη κατά του κορωνοϊού, μεταδίδει η ελληνική υπηρεσία της Deutsche Welle, προέρχεται από τη γερμανική φαρμακοβιομηχανία Bayer. Πρόκειται για το φάρμακο κατά της ελονοσίας –Resochin- με κύρια δραστική ουσία τη χλωροκίνη. Πρόκειται για την ουσία που χρησιμοποιείται ήδη ευρέως σε ασθενείς με κορωνοϊό.
Όπως εξηγεί σε συνέντευξη στην εφημερίδα Χάντελσμπλατ ο επικεφαλής της Bayer Βέρνερ Μπάουμαν, «υπάρχουν ενδείξεις ότι εργαστηριακά αλλά και σε πρώτες κλινικές έρευνες το Resochin μειώνει τα επίπεδα του ιού. Τα περισσότερα από αυτά τα δεδομένα προέρχονται από την Κίνα και πλέον ξεκινούν μεγάλες κλινικές έρευνες, και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτές καλούνται να αποσαφηνίσουν τη σχέση αποτελεσματικότητας/ρίσκου στη χρήση του Resochin κατά του κορωνοϊού».
Σε ερώτηση εάν το σκεύασμα είναι η ελπίδα για χιλιάδες ασθενείς ο επικεφαλής της Bayer απαντά ότι «πολλοί το βλέπουν έτσι, το ίδιο και εμείς. Ωστόσο για να απαντήσουμε με βεβαιότητα σε αυτό το ερώτημα χρειαζόμαστε εν τέλει αξιόπιστα στοιχεία από ελεγμένες κλινικές έρευνες».
Όπως εξηγεί ο Βέρνερ Μπάουμαν το Resochin είναι ένα παλιό φάρμακο που κυκλοφορεί στην αγορά ήδη εδώ και 80 χρόνια. «Στη χρήση του κατά της ελονοσίας οι παρενέργειες έχουν ερευνηθεί καλά και είναι γνωστές. Η δραστική του ουσία είναι ένα γενόσημο, συνεπώς είναι φθηνή και διαθέσιμη σε μεγάλες ποσότητες. Όλα αυτά είναι επιχειρήματα υπέρ του σκευάσματος. Ωστόσο ήταν και παραμένει ένα φάρμακο που πρέπει να συνταγογραφείται από γιατρούς. Θα πρέπει να γίνουν και άλλα τεστ ως προς την αποτελεσματικότητά του έναντι του κορωνοϊού».
Τέλος για το πόσο καιρό θα διαρκέσουν αυτές οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα του Resochin και για το πότε αναμένεται να υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα, ο Βέρνερ Μπάουμαν απαντά «Πρόκειται για ένα ερώτημα το οποίο θα πρέπει να απαντάται ιατρικά κατά περίπτωση. Είναι προτιμότερο να περιμένουμε μια μεγάλη σειρά τεστ για να είμαστε απόλυτα βέβαιοι; Ή μήπως σπαταλάμε με τον τρόπο αυτό χρόνο κατά τον οποίο θα μπορούσαμε να σώσουμε ζωές;».
Εν τω μεταξύ η Γερμανία αγοράζει πλέον μαζικά φάρμακα που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στη μάχη κατά του κορωνοϊού. Στο «στόχαστρο» του υπουργείου Υγείας σύμφωνα με την FAZ βρίσκονται κυρίως το αντιγριπικό Avigan, αλλά και σκευάσματα που έχουν ως κύρια δραστική ουσία την χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη,
Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Φαρμάκων διευκρίνισε ωστόσο στην FAZ ότι για κανένα από τα παραπάνω φάρμακα δεν υπάρχουν διαθέσιμα αξιόπιστα στοιχεία ως προς την αποτελεσματικότητα τους έναντι του ιού.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις