Πολλοί εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες σε σχέση με τις δηλώσεις που πρέπει να συμπληρώσουν για να ενταχθούν στα διάφορα επιδόματα που προκήρυξε το Υπουργείο Εργασίας, μετά και την υγειονομική κρίση που βιώνει ο τόπος.
Του Γιώργου Τάττη
Το ThemaOnlıne επικοινώνησε με τον κ. Άντη Αποστόλου, Λειτουργό του Υπουργείο Εργασίας στο Τμήμα Εργασιακών Σχέσεων, ζητώντας περαιτέρω διευκρινίσεις για πολλά ερωτήματα που προκύπτουν, μετά και από σχετικές του δηλώσεις στο Κρατικό Ραδιόφωνο.
Με διάφορες διευκρινίσεις ο κ. Αποστόλου προσπαθεί να δόσει μία βοήθεια στον κόσμο που ακόμη έχει πολλές απορίες σε σχέση με τις αιτήσεις και την συμπλήρωσή τους. Όπως είπε, ‘τα σχέδια έχουν εκπονηθεί μετά από αρκετή μελέτη, λαμβάνοντας υπόψη και τους οικονομικούς περιορισμούς που τέθηκαν’. Αναμένονται δε κοντά στις 250 χιλιάδες αιτήσεις.
Ο αριθμός εξυπηρέτησης για τα ζητήματα των αιτήσεων από εργαζόμενους, επιχειρήσεις και αιτητές ειδικού επιδόματος φροντίδας κοκ, είναι το 1433.
Απαντήσεις σε ερωτήματα
---Για όσους έχουν κάνει ήδη αίτηση και θέλουν να τη διορθώσουν, μπορεί να την επαναλάβουν εκ νέου διορθωμένη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νεότερη ανακοίνωση με σχετικό σύνδεσμο για ακύρωση της λανθασμένης αίτησης.
---Το ανώτατο όριο βοήθειας σε εργαζομένους επιχείρησης είναι το 90% του προσωπικού.
---Επιχειρήσεις με αναστολή πλήρους λειτουργίας
-Σε ό,τι αφορά την αναστολή πλήρους λειτουργίας επιχειρήσεων, ο λειτουργός σημειώνει ότι ένα 10% των εργαζομένων μίας επιχείρησης, όντως δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις αιτήσεις και να πάρει κάποιο επίδομα. Σκοπός είναι να παραμείνει ‘εν ζωή’ η λειτουργία παρά την παύση της λειτουργίας της. ‘Εάν δεν μπουν οι επιχειρήσεις σε μία κατάσταση ολοκληρωτικά νεκρή, θα τεθούν και πιο γρήγορα σε ενεργή λειτουργία όταν τελειώσει η αναστολή΄, πρόσθεσε. Το ποσοστό που εξαιρείται αφορά ιεραρχικά διευθυντές, μετόχους, διευθυντές προσωπικού και μετέπειτα πιθανούς εργαζόμενους που εμπίπτουν στο ποσοστό εξαίρεσης κοκ.
-Πρέπει να συμπεριληφθούν στην αίτηση του εργοδότη όλοι οι εργαζόμενοι μίας επιχείρησης. Στον πίνακα Α θα μπούν αυτοί που αιτούνται πλήρη ανεργιακό επίδομα και στον πίνακα Β το 10% που συμπεριλαμβάνει διευθυντές, μετόχους ή και εργαζόμενους (βλέπε παραπάνω). Στον πίνακα Β πρέπει να συμπεριληφθούν και οι εργαζόμενοι της επιχείρησης που πήραν κάποιο άλλο επίδομα όπως π.χ ασθενίας ή φροντίδας παιδιών.
---Στην διαδικασία αξιολόγησης θα υπάρξει πρόσθεση των εργαζόμενων του πίνακα Α και Β και το άθροισμά τους πρέπει να ταυτίζεται με το σύνολο των εργαζόμενων της επιχείρησης.
---Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις πάλι με πλήρη αναστολή εργασιών, εάν υπάρχουν μέχρι και 9 εργαζόμενοι μπορούν να συμπεριληφθούν όλοι. Όπως διευκρίνισε, θα μπουν όλα τα άτομα στον κατάλογο Α.
---Επιχειρήσεις μερικής αναστολής λειτουργίας
-Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις με μερική αναστολή λειτουργίας, ένα ποσοστό εργαζομένων δεν μπορεί επίσης να ενταχθεί στην αίτηση και να πάρει κάποιο επίδομα. Οι επιχειρήσεις με μέχρι και 2 εργαζόμενους μπορούν να αιτηθούν όλοι επίδομα.
-Οι επιχειρήσεις που διατηρούν μέχρι και 50 εργαζόμενους μπορούν να εντάξουν το 75% των εργαζόμενών τους ενώ οι επιχειρήσεις που έχουν περισσότερους από 50 εργαζόμενους, δύναται να εντάξουν το 60% του προσωπικού τους αντίστοιχα. Το σκεπτικό αυτής της απόφασης είναι ότι σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που έχουν προβεί σε αναγκαστική ολική αναστολή, οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να δουλεύουν σε ένα βαθμό και να συντηρούν ένα αριθμό προσωπικού.
-Όμως, συμπλήρωσε ο κ. Αποστόλου, οι εργαζόμενοι που είναι είτε στο 40% είτε στο 25% αντίστοιχα και δεν μπορούν να ενταχθούν στις αιτήσεις για επιδόματα, μπορούν να απασχολούνται πλήρως από τον εργοδότη. Οι υπόλοιποι που εντάσσονται, μπορούν να συμπληρώνουν ώρες εργασίας για να συμπληρώνουν το εισόδημα και να φτάνουν μέχρι και το 100% του μισθού τους.
Άλλα ερωτήματα
---Τα σχέδια συνδέονται μεταξύ τους και δεν μπορεί να πάρει κάποιος πάνω από 1 επίδομα.
---Από ένα παντρεμένο ζευγάρι μόνο ένας μπορεί να πάρει το επίδομα φροντίδας τέκνου. Επίσης, δεν μπορεί να συντρέχουν δύο επιδόματα σε μια οικογένεια όταν το ένα είναι αυτό της φροντίδας τέκνου. Εξαιρείται η περίπτωση που ο ένας γονέας παίρνει επίδομα φροντίδας τέκνου και ο άλλος παίρνει επίδομα ασθενείας, στην οποία μπορούν να συντρέχουν.
---Για τους μισθωτούς θα ληφθούν υπόψη οι ασφαλιστικές εισφορές του 2018 ενώ για τους αυτοτελώς εργαζόμενους οι ασφαλιστικές εισφορές του τελευταίου τριμήνου του 2019.
---. Στην περίπτωση που κάποιος δεν είχε ασφαλιστικές εισφορές πιο πριν αλλά δούλευε την αμέσως προηγούμενη περίοδο πριν την υγειονομική κρίση (πχ εντός του έτους), τότε καλείται ο εργοδότης να τους εντάξει μέσα στην αίτηση έστω κι αν δεν είχαν ασφαλιστικές εισφορές προηγουμένως. Η υπηρεσία θα πράξει κατόπιν άλλου διακανονισμού.
---Επιπρόσθετα, διευκρίνισε εκ νέου ότι θα εξαιρούνται οι εργοδότες από τις αιτήσεις για επιδόματα εάν έκαναν απολύσεις μετά την 1η Μαρτίου. Εάν όμως είχε δοθεί προειδοποίηση για τερματισμό εργασίας και σύμφωνα με τον Νόμο είχε γνωστοποιηθεί στο Υπουργείο, πριν την 1η Μαρτίου, τότε δεν θεωρείται μεμπτό και θα μπορούν αυτοί οι επιχειρηματίες να ενταχθούν στις αιτήσεις.
---Ακόμη, εάν έχει γίνει μείωση ωρών εργασίας και απολαβών χωρίς την συγκατάθεση του εργαζόμενου, αυτό σύμφωνα με τον σχετικό νόμο, ενδέχεται να αποτελεί λόγο για ‘εξαναγκασμό σε παραίτηση’. Αυτό βασίζεται και στην βασική αρχή των εργασιακών σχέσεων, για ‘μονομερή αναθεώρηση εργασιακών ωρών’ που δεν επιτρέπεται.
---Επίσης, εάν κάποιος ήταν άνεργος και είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει εργασία την 1η Μαρτίου και στην πορεία διαφάνηκε ότι δεν μπορεί η επιχείρηση να είναι σε πλήρη λειτουργία, τότε ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης μπορεί να τον εντάξει στην αίτηση. Όμως δεν είναι βέβαιο ότι θα είναι δικαιούχος. Σε περίπτωση που δεν μπορεί να είναι δικαιούχος, τότε αυτά τα άτομα θα μπουν σε μία ειδική κατηγορία και θα αποφασιστεί κατά πόσν θα δοθεί ένα εφάπαξ ή κάποιο ποσό ως αποζημίωση.
---Εάν κάποιος είναι οδηγός ταξί και είναι αυτοτελώς εργαζόμενος, τότε θα κάνει την αντίστοιχη αίτηση ως αυτοτελώς εργαζόμενος ή εάν έχει δική του εταιρεία και είναι ο αποκλειστικός εργαζόμενος, θα κάνει την αίτηση που αφορά την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων. Εάν όμως είναι εργαζόμενος σε μη ιδιόκτητη εταιρεία ταξί, τότε θα πρέπει να συμπεριληφθεί στην αίτηση της επιχείρησης που εργάζεται για μερική αναστολή εργασίας.
---Ο κ. Αποστόλου τόνισε επίσης ότι δεν μπορεί να εξαναγκαστεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί πριν τα 65 λόγω της κρίσης που προέκυψε με την πανδημία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις