Ο Δρ Λεόντιος Κωστρίκης τη Δευτέρα (30/03) στην καθιερωμένη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Κύπρο, έδωσε πιο αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τις εξετάσεις στα μέχρι τώρα δείγματα.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του , τα μέχρι στιγμής επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο προέκυψαν μετά από εξετάσεις συνολικά 6,847 δειγμάτων. Με απλά λόγια, θετικό στον κορωνοϊό ήταν ποσοστό 3,35% όσων υποβλήθηκαν σε εξέταση.
Εξάλλου, τα 16 νέα κρούσματα προέκυψαν μετά από εργαστηριακό έλεγχο σε 400 δείγματα. Το αντίστοιχο ποσοστό είναι 4%.
Σε ό,τι αφορά τα θύματα του κορωνοϊού, μέχρι στιγμής είναι 7. Οι 5 εξ αυτών είχαν ιατρικό ιστορικό, ενώ οι δυο όχι. Ο μέσος όρος ηλικίας των θυμάτων είναι τα 65,5 έτη.
Αναλυτικά:
• 21/03 -70χρονος Βρετανός, μόνιμος κάτοικος Κύπρου που είχε βεβαρημένο ιστορικό
• 24/03 -63χρονος Βρετανός, μόνιμος κάτοικος Κύπρου με υποκείμενα νοσήματα
• 24/03 - 58 ετών Κύπριος υπήκοος με ελεύθερο ιστορικό
• 27/03 – 47χρονος Ελλαδίτης με ελεύθερο ιστορικό
• 27/03 – 76χρονη Ελληνοκύπρια με υποκείμενα νοσήματα
• 29/03 – 68χρονος άνδρας με ιστορικό υγείας
• 30/03 – 77χρονος με υποκείμενο νόσημα
Παραθέτουμε την ενημέρωση των επιστημόνων:
Λεόντιος Κωστρίκης, Ακαδημαϊκός Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου και Τακτικό Μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών:
Έχω μπροστά μου τα σημερινά δεδομένα από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 16 από σύνολο 400 εργαστηριακών διαγνώσεων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
2 άτομα επέστρεψαν από Ευρωπαϊκές χώρες, άρα θεωρούνται εισαγόμενες λοιμώξεις,
4 άτομα εντοπίστηκαν μέσω ιχνηλάτησης των επαφών ήδη επιβεβαιωμένων περιστατικών, και
10 άτομα των οποίων το ιστορικό διερευνάται. Να υπογραμμίσω εδώ ότι τα άτομα των οποίων εξετάζουμε το ιστορικό δεν σημαίνει ότι είναι ορφανά. Σημαίνει ότι ακόμα είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης για να διαπιστώσουμε από που νόσησε το άτομο.
Με βάση και τα σημερινά δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των θετικών κρουσμάτων ανήλθε στα 230 (περιλαμβανομένων και των πέντε που εντοπίστηκαν στις Βρετανικές Βάσεις).
Είναι σημαντικό να αναφέρω εδώ ότι τα 230 περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν μετά τη διεκπεραίωση συνολικά 6,847 εργαστηριακών αναλύσεων από το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου και το Μικροβιολογικό Τμήμα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας. Τα 130 από τα 230 προέρχονται από επαφές, άρα οι λοιμώξεις είναι από την Κύπρο. Θέλω να σημειώσω ότι 22 από τα άτομα που διαγνώστηκαν θετικά με στον ιό και νοσηλεύτηκαν, έχουν αποθεραπευτεί.
Οι δηλώσεις που έγιναν το απόγευμα από τον Υπουργό Υγείας καθιστούν ξεκάθαρη τη σοβαρότητα της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε.
Η επιστημονική ομάδα απευθύνει αγωνιώδη έκκληση προς όλους τους πολίτες όπως ακολουθούν απαρέγκλιτα τις οδηγίες να περιορίσουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους και να μείνουν στο σπίτι τους. Επειδή δεν υπάρχει εμβόλιο ή κάποιο φάρμακα αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για να προστατευθούμε από τον ιό και να προστατεύσουμε τους γύρω μας. Σας ευχαριστώ.
Δρ Μάριος Λοΐζου, Επιστημονικός Διευθυντής, Διεύθυνσης Λευκωσίας ΟΚΥπΥ
Δυστυχώς, στη μάχη με την πανδημία χάσαμε ακόμα έναν συνάνθρωπό μας. Πρόκειται για άντρα 77 ετών. Μετά από αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, οι θάνατοι από τη νόσο COVID-19 στην Κύπρο έγιναν εφτά, έξι άντρες και μία γυναίκα, με μέσο όρο ηλικίας τα 66. Πέντε από αυτούς είχαν κάποιας μορφής επιβαρυντικούς παράγοντες.
Σύμφωνα με τα στοιχεία μέχρι τις 3 το απόγευμα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου, το νοσοκομείο αναφοράς, νοσηλεύονται 24 άτομα. Πέντε ασθενείς νοσηλεύονται στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας. Δόθηκαν επίσης τέσσερα εξιτήρια. Δέκα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα, τρία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Λεμεσού και εφτά στη ΜΕΘ Λευκωσίας. Η κατάσταση των ασθενών αυτών μέχρι τη στιγμή αυτή είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.
Τα 10-15-20 περιστατικά που ακούμε καθημερινά αριθμητικά είναι λίγα, ποσοστιαία όμως είναι μεγάλα.
Δυστυχώς, πρέπει να επαναλαμβάνουμε κάθε μέρα τη σοβαρότητα αυτής της κατάστασης. Έχουμε να κάνουμε με ένα επικίνδυνα θανατηφόρο εχθρό.
Η πνευμονία, η αναπνευστική ανεπάρκεια καθώς και οι άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η νόσος όπως οι επιπτώσεις στην καρδιά δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ασθενή.
Όπως σας είπα και χθες η συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας ετοίμασε τις κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ασθενών.
Θα ήθελα να διαβεβαιώσω και πάλι, ότι ο Κύπριος ασθενής έχει και θα έχει τις ίδιες θεραπευτικές επιλογές όπως οι ασθενείς σε όλο τον κόσμο. Το θέμα όμως είναι να μην φτάσουμε στο σημείο να εξαρτόμαστε από τη θεραπεία.
Έχουμε επανελεγμένα πει ότι ένα 80%, θα περάσει τη νόσο ήπια.
Ένα 15-20% περίπου θα χρειαστεί νοσηλεία και ένα ποσοστό 5% θα χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Δεν θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Στόχος θα πρέπει να είναι να μην έχουμε κρούσματα.
Όσο πιο μικρό είναι το νούμερο των σοβαρά πασχόντων, όσο πιο μικρό είναι σε πραγματικά νούμερα αυτό το 5%, τόσο λιγότερους θανάτους θα έχουμε.
Λυπάμαι που μιλάμε κάθε μέρα για θανάτους, δεν είναι εύκολο ούτε για μας, αλλά αυτή είναι η καινούρια πραγματικότητά μας. Όπως έχει εξελιχθεί η κατάσταση είναι άσπρο ή μαύρο. Πειθαρχούμε ή όχι. Ζούμε και επανερχόμαστε σύντομα στη ζωή που ξέραμε και μας άρεσε, ή βιώνουμε το θάνατο δίπλα μας, όπως δεν το περιμέναμε ποτέ. Σαν λαός έχουμε ξεπεράσει πολλές φορές δύσκολες συνθήκες, ας τα καταφέρουμε και πάλι.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σκαρφάλωσε στην ταράτσα οικίας και…έκλεψε τον θερμοσίφωνα - Συνελήφθη 34χρονος
• Διανομέας τσέπωσε τις εισπράξεις και έγινε καπνός - Καταζητείται από την Αστυνομία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις