Επιστολή προς καθένα από τα 30 εκατομμύρια νοικοκυριά του Ηνωμένου Βασιλείου έχει στείλει ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, υπογραμμίζοντας την ανάγκη «να ακολουθούμε τους κανόνες» περιορισμού μετακινήσεων ώστε να καταπολεμηθεί ο νέος κορωνοϊός.
Ο κ. Τζόνσον κάνει λόγο για «στιγμή εθνικού επείγοντος» και σημειώνει ως προς τα περιοριστικά μέτρα ότι «δε θα διστάσουμε να πάμε παραπέρα αν αυτό είναι που η επιστημονική και ιατρική σύσταση μας πει ότι πρέπει να κάνουμε».
Οι επιστολές θα αρχίσουν να καταφθάνουν στα βρετανικά νοικοκυριά από αύριο. Θα συνοδεύονται από φυλλάδιο με τις μέχρι τώρα οδηγίες της Κυβέρνησης.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν το Σάββατο, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει φτάσει τα 17.089 και ο αριθμός των θανάτων τους 1.019.
Οι πολίτες στη χώρα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο για αγορά τροφίμων και φαρμάκων, για να μεταβούν στην εργασία τους εφόσον είναι απολύτως αναγκαίο και δεν μπορούν να εργαστούν από το σπίτι, για ιατρικούς λόγους ή παροχή φροντίδας σε ευπαθείς συμπολίτες και για μία μορφή άσκησης την ημέρα.
Ο Πρωθυπουργός, που προήδρευσε το Σάββατο της κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης του Covid-19 μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς τελεί σε απομόνωση έχοντας βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό, τονίζει επίσης στην επιστολή του ότι όσο πιο στενά τηρούν τις οδηγίες οι πολίτες, «τόσο λιγότερες ζωές θα χαθούν και το συντομότερο η ζωή θα επιστρέψει στο φυσιολογικό».
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός προσθέτει ότι «τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα πριν καλυτερεύσουν», διαβεβαιώνοντας τους πολίτες ότι η Κυβέρνηση κάνει τις σωστές προετοιμασίες.
Επίσης ευχαριστεί το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του εθνικού συστήματος υγείας NHS, τους οποίους χαρακτηρίζει πηγή έμπνευσης.
Μιλώντας, ωστόσο, την Κυριακή σε τηλεοπτικές εκπομπές εκπρόσωποι νοσηλευτών τόνισαν ότι ακόμα πολύ προσωπικό στην πρώτη γραμμή της μάχης των νοσοκομείων δεν έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό προσωπικής προστασίας.
Οι ίδιοι, όπως και πολιτικοί της αντιπολίτευσης, εξέφρασαν επίσης την απογοήτευση και ανησυχία τους για το γεγονός ότι ακόμα μόνο ελάχιστοι γιατροί και νοσηλευτές υποβάλλονται σε διαγνωστικούς ελέγχους για να διαπιστωθεί αν έχουν προσβληθεί από τον Covid-19.
Ο πρώην Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε στο Sky News ότι στην πραγματικότητα καθένας από τους πολίτες της χώρας θα έπρεπε να υποβληθεί σε διαγνωστική εξέταση από δύο ή τρεις φορές.
Δημοσκόπηση για λογαριασμό του Sky News δείχνει ότι το 72% των πολιτών θεωρούν πως η Κυβέρνηση χειρίζεται καλά την προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας, έναντι ποσοστού 21% που διαφωνεί με τους τους χειρισμούς.
Εν τω μεταξύ, ο επιδημιολόγος του Imperial College του Λονδίνου καθηγητής Νιλ Φέργκιουσον, εκ των κυβερνητικών συμβούλων που είχε προειδοποιήσει πως χωρίς μέτρα η χώρα θα μπορούσε να θρηνήσει 260.000 νεκρούς, δηλώνει στους Sunday Times ότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων θα πρέπει να παραμείνουν σε ισχύ έως το τέλος Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις