Πρέπει να εξευρεθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και ενοικιαστών, θεωρεί ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ), μεταφέροντας την ανησυχία που εκφράζουν ιδιοκτήτες κατοικιών και καταστημάτων αφού λόγω των μέτρων που έχουν ληφθεί με το κλείσιμο καταστημάτων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, κάποιοι εκ των ενοικιαστών δεν θα μπορούν να καταβάλουν τα ενοίκια .
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΚΣΙΑ) Γιώργος Μουσκίδης είπε πως τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την παροχή ρευστότητας στην αγορά με την αναστολή των δόσεων από τις τράπεζες, φαίνεται, όπως είπε, ότι είναι ικανοποιητικά για να δώσουν κάποια ενίσχυση στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες και να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν.
Πρόσθεσε πως οι ιδιοκτήτες των ακινήτων δεν μπορούν να παίξουν το ρόλο του κοινωνικού αρωγού.
Εάν είπε “η κυβέρνηση θέλει να καλύψει μέρος των ενοικίων από αυτούς που έχουν πραγματικό πρόβλημα, ευχαρίστως να το πράξει” αλλά συνέχισε, “να αναμένουν οι οποιοιδήποτε τους ιδιοκτήτες που μπορεί να είναι σε δυσμενέστερη θέση από τους ενοικιαστές τους, να κάνουν κοινωνική πολιτική για το κράτος, αυτό είναι παράλογο και απαράδεκτο”.
Ανέφερε πως δεν υπάρχει μέχρι στιγμής οποιαδήποτε θεσμοθετημένη ή οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση, πέραν της πρότασης που υπέβαλε η κυβέρνηση για μη έξωση, εάν κάποιος δεν πληρώσει τα ενοίκια του για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο του 2020.
Ο κ. Μουσκίδης δήλωσε ότι με τη ρύθμιση, δεν σημαίνει ότι οι ενοικιαστές δεν είναι υπόχρεοι να καταβάλουν τα ενοίκια τους, αλλά απλά δεν πρέπει οι ιδιοκτήτες να βιαστούν και να προχωρήσουν σε εξώσεις, ενώ βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης.
Το κράτος, όπως είπε, σωστά έβαλε την πρόνοια με σκοπό να προστατέψει τους ενοικιαστές.
Θέση ωστόσο του ΚΣΙΑ είναι όπως όταν κάποιος ενοικιαστής έχει πρόβλημα να πληρώσει το ενοίκιο του αποδεδειγμένα, να βρει τον ιδιοκτήτη του ακινήτου και να διευθετήσουν την πληρωμή ενός ποσού, έστω και μειωμένου.
Ακολούθως, τη διαφορά ο ενοικιαστής να την πληρώσει με δόσεις στο μέλλον σε 12 ή σε 18 ή σε 24 δόσεις, αρχίζοντας από τον Ιούλιο - Αύγουστο και όποτε καθοριστεί η μεταξύ τους συμφωνία.
Ο κ. Μουσκίδης εξέφρασε, επίσης, την άποψη ότι επειδή η συμφωνία ιδιοκτήτη - ενοικιαστή είναι συμφωνία ιδιωτική, δεν μπορεί το Κράτος να επέμβει σ’ αυτή την συμφωνία, αφού δεν είναι το Κράτος που έχει να κάνει ούτε με τους ιδιοκτήτες ούτε με τους ενοικιαστές.
Εξ ου και το 2013 με την κρίση, είπε, τέτοια πρόταση που υπεβλήθη από κάποιους βουλευτές είχε σταματήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα ότι επρόκειτο για αντισυνταγματική ρύθμιση.
Πρόσθεσε πως και τότε, οι καλοί ιδιοκτήτες με τους καλούς ενοικιαστές που είχαν καλές σχέσεις μπόρεσαν να εξεύρουν λύση και τη χρυσή τομή.
Αυτό μπορεί να γίνει και σήμερα, συμπλήρωσε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις