Κατώτερη των περιστάσεων χαρακτήρισε τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν τη σημερινή κρίση με εργαλεία του χθες.
«Η χθεσινή σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπήρξε κατώτερη των περιστάσεων. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με την μεγαλύτερη κρίση από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας», επεσήμανε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε, η επιστολή που κατέθεσε μαζί με άλλους οκτώ αρχηγούς κρατών για την έκδοση Ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της κρίσης βασίζεται στο επιχείρημα ότι «ο κορωνοϊός αποτελεί ένα συμμετρικό σοκ για όλους. Άρα, χρειάζεται μια κοινή απάντηση η οποία θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δανειστεί φτηνά, μεγάλα ποσά για λογαριασμό όλων των κρατών-μελών».
«Εδώ δεν υπάρχουν 'καλοί' και 'κακοί' ούτε υπεύθυνοι και ανεύθυνοι. Όλοι δεχόμαστε την ίδια απειλή, 'βράζουμε στο ίδιο καζάνι'. Το 2020 δεν είναι 2010», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «δυστυχώς, ορισμένες χώρες επιμένουν να αντιμετωπίζουν το σήμερα με εργαλεία του χθες», τα οποία δεν αρκούν.
Παράλληλα, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να κάνει τα πάντα και ότι ο ESM δεν σχεδιάστηκε για να αντιμετωπίζει τέτοιες πρωτόγνωρες κρίσεις.
«Η συζήτηση για τα Ευρωομόλογα Ειδικού Σκοπού (corona bonds) θα ανοίξει αργά η γρήγορα. Όμως, η Ευρώπη οφείλει να μην βρεθεί πίσω από τις εξελίξεις. Οι δηλώσεις περί κοινοτικής αλληλεγγύης θα ακούγονται, τότε, χωρίς περιεχόμενο. Ενώ, η αδράνειά μας θα προσφέρει έδαφος στους κάθε είδους εχθρούς της ευρωπαϊκής ιδέας. Και όμως, αυτή μπορεί και πρέπει να ανανεωθεί μέσα από αυτήν την περιπέτεια. Και να αναδειχθεί με μία νέα δυναμική και ακτινοβολία όταν αυτή ξεπεραστεί», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τέλος επεσήμανε ότι πρόκειται για μια στιγμή όπου η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει αμοιβαία κατανόηση, κοινή δράση και άμεσες πρωτοβουλίες. Είναι «η ώρα της μεγάλης ευθύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο. Γιατί οι μεγάλες κρίσεις απαιτούν και γενναίες αποφάσεις. Ας τις πάρουμε», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις