ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λιλλήκας: «Οικειοθελώς να παραιτηθεί» ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου

Λιλλήκας: «Οικειοθελώς να παραιτηθεί» ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου

O Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα Ρίκκο Ερωτοκρίτου “οικειοθελώς να παραιτηθεί για να διευκολύνει το έργο της Γενικής Εισαγγελίας και της δικαιοσύνης”.

“Η παραίτηση του, δεν σημαίνει και παραδοχή ενοχής αφού μόνο το δικαστήριο μπορεί να αποφανθεί επί τούτου”, είπε ο κ. Λιλλήκας υποδεικνύοντας ότι “το παράδειγμα της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλας Γιωρκάτζη δεν προσφέρεται για μίμηση αλλά για αποφυγή”.

Ο κ. Λιλλήκας αναφερόμενος στη στάση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την έκθεση Καλλή για τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, είπε ότι “έστω και την υστάτη, με την επιστολή του προς τον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη, ο Πρόεδρος δείχνει να  αντιλήφθηκε το χθεσινό του σοβαρό λάθος με την παρέμβαση του στο έργο του Γενικού Εισαγγελέα”.

Πρόσθεσε ότι “ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης έχει αποτύχει παταγωδώς στην εκτέλεση των καθηκόντων και υποχρεώσεων που πηγάζουν από το αξίωμα του αρχηγού του κράτους”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “τα λανθασμένα κριτήρια με τα οποία έκανε τις επιλογές και διορισμούς αξιωματούχων του κράτους πλήγωσαν τους θεσμούς ενώ προκειμένου να εξυπηρετήσει μικροκομματικές σκοπιμότητες και προεκλογικές δεσμεύσεις οδήγησε με τις αποφάσεις του τους θεσμούς σε διασυρμό και απαξίωση”.

“Η ποντιοπιλατική συμπεριφορά του Πρόεδρου της Δημοκρατίας επιδεινώνει την ήδη τραγική κατάσταση, οδηγώντας νευραλγικούς για τη λειτουργία του κράτους θεσμούς, σε δυσλειτουργία ή ακόμα και σε παραλυσία. Κεντρική Τράπεζα και τώρα Γενική Εισαγγελία καλούνται να λειτουργήσουν με εν ενεργεία αξιωματούχους που βρίσκονται υπό κατηγορία”, είπε ο Γιώργος Λιλλήκας.

Σημείωσε πως “δεν αρκεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να δηλώνει ότι κατανοεί τους πολίτες που νοιώθουν ανασφάλεια αλλά σημασία έχει να κατανοήσει γιατί οι πολίτες έχουν αηδιάσει και νοιώθουν ανασφάλεια”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “οι πολίτες αηδίασαν από τη διαφθορά, τη διαπλοκή και τις σκοπιμότητες που συνθλίβουν την αξιοκρατία και νοιώθουν ανασφάλεια γιατί οι αποφάσεις και επιλογές του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν τους έχουν πείσει για την ορθότητα τους και τα κίνητρα που κρύβονται πίσω από αυτές, γιατί έχασαν την εμπιστοσύνη τους και προς την ορθοκρισία του ίδιου του αρχηγού του  κράτους”.

Επανέφερε την πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών για τη μεταρρύθμιση της Γενικής Εισαγγελίας και είπε ότι “προτείνουμε όπως ο Γενικός,  ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και η Γενική Εισαγγελία, με μειωμένο προσωπικό, διατηρήσουν το καθεστώς του Νομικού Συμβούλου του κράτους”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “οι εξουσίες και οι αρμοδιότητες που αφορούν τις ποινικές διώξεις να μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο Σώμα Εισαγγελέων οι οποίοι θα διορίζονται, με διαφανείς διαδικασίες, από το Ανώτατο Δικαστήριο”.

Κυπριακό – Νέα τουρκική NAVTEX
--------------------------------------------

O Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών δήλωσε πως “ενώ η Κυβέρνηση ασχολείται με τα σκάνδαλα της, η Τουρκία ετοιμάζει νέα εισβολή στην Κυπριακή ΑΟΖ” και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας “μετά και την τρίτη τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, να κάνει δεύτερες σκέψεις προτού να είναι αργά”.

Είπε πως “σήμερα, λίγες μόνο ημέρες μετά την εξαγγελία της επανέναρξης των συνομιλιών, η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex  για έρευνες στην ίδια περίπου περιοχή με αυτή που έληξε στις 6 Απριλίου και ισχύει μέχρι τις 14 Μαΐου, δηλαδή μέχρι την επανέναρξη των συνομιλιών”.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι “η Τουρκία κάνει ξεκάθαρο με τον πιο προκλητικό τρόπο πως οι συνομιλίες θα διεξάγονται με τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις ενώ οι διαβεβαιώσεις του Έσπεν Μπάρθ Έιντε ότι δεν θα εκδοθεί νέα Navtex από την Άγκυρα, αποδείχθηκαν ακόμα μια φορά επιταγή χωρίς αντίκρισμα”.

“Προειδοποιούμε, για μια ακόμη φορά, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι οι συνθήκες και το πλαίσιο μέσα στο οποίο τροχοδρομούνται οι συνομιλίες θα μας οδηγήσουν σε μεγάλες περιπέτειες με συνέπειες που ενδεχόμενα θα είναι μη αναστρέψιμες”, είπε ο κ. Λιλλήκας.

Πρόσθεσε πως “είναι καιρός να πάψει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να δίνει πίστη σε διαβεβαιώσεις κενού περιεχομένου και να δει την τουρκική πολιτική κατάματα”.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως “ένας τρόπος υπάρχει για να ανοίξει ο δρόμος προς τη δίκαιη λύση του Κυπριακού, δηλαδή, να υιοθετήσουμε διεκδικητική στρατηγική που θα καθιστά την κατοχή και τη διχοτόμηση ασύμφορη για την Τουρκία”.

Ο κ. Λιλλήκας είπε πως “τον Γενάρη προειδοποιούσαμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η μονομερής του δήλωση, με την οποία αποδεχόταν όπως το Φυσικό Αέριο συζητηθεί στις διακοινοτικές συνομιλίες, δεν θα οδηγούσε σε κατευνασμό της Τουρκίας αλλά σε 2η Navtex, πράγμα που δυστυχώς έγινε 24 ώρες αργότερα”.

“Πριν λίγες ημέρες, προειδοποιήσαμε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι η επανέναρξη των συνομιλιών θα γίνει μέσα σε ένα εκβιαστικό κλίμα και ότι δεν υπάρχει καμία απτή απόδειξη ότι η Τουρκία άλλαξε  συμπεριφορά”, είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Πρόεδρος Κομισιόν: «Κόμβος αλληλεγγύης για την ΕΕ και τον κόσμο η Κύπρος»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το βασικό στήριγμα στην προσπάθεια για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο, δήλωσε το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε εκδήλωση εορτασμού της επετείου για τα 20 χρόνια από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διεξήχθη στο Προεδρικό Μέγαρο στην παρουσία της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν η οποία ανέφερε ότι η Κύπρος έχει καταστεί κόμβος αλληλεγγύης, όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top