Η διαχείριση νεκρών που ήταν επιβεβαιωμένα κρούσματα ή αυτών που ήταν ύποπτα κρούσματα στον κορωνοϊό πρέπει να γίνονται σύμφωνα με τις οδηγίες που κατάρτισε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Λοιμώξεων, δήλωσε στο ΚΥΠΕ το μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής στο Υπουργείο Υγείας για την Αντιμετώπιση του Κορωνοϊού, Καθηγήτρια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου, Ειρήνη Χριστάκη.
Τόνισε ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης αυτών των οδηγιών που θα ανακοινωθούν άμεσα, αφού είχαμε και τους πρώτους θανάτους από κορωνοϊό.
«Το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται στο στάδιο κατάρτισης αυτών των οδηγιών και θα εκδώσει σαφείς και λεπτομερείς οδηγίες που χρειάζονται ως προς την διαχείριση των σορών», είπε η κ. Χριστάκη.
Εξήγησε ότι στα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανθρώπων που έχουν πεθάνει «υπάρχουν μικροβιολογικά υγρά και μέσω της επαφής υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης».
Τόνισε ότι στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να γίνει διαχείριση της σορού σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν όπως και σε άλλα λοιμώδη νοσήματα της ίδιας κατηγορίας.
Διευκρίνισε ότι τα άτομα που θα διαχειριστούν τη σορό, θα πρέπει να φέρουν κατάλληλο προστατευτικό εξοπλισμό.
«Ο προστατευτικός εξοπλισμός χρειάζεται για τη διαχείριση της σορού από τη στιγμή που θα πρέπει να μεταφερθεί από τον χώρο, όπου έγινε ο θάνατος μέχρι τον χώρο στον οποίον θα ετοιμαστεί και θα γίνουν οι απαραίτητες ετοιμασίες για την κηδεία», διευκρίνισε.
Όπως και σε άλλες περιπτώσεις μολυσματικών λοιμωδών νοσημάτων, πρόσθεσε, «το φέρετρο παραμένει κλειστό, άρα για τους ιερείς και άλλους παριστάμενους δεν υπάρχει κάποιος κίνδυνος μετάδοσης».
Οι ίδιες οδηγίες, είπε η κ. Χριστάκη, πρέπει να ακολουθούνται και στον θάνατο ατόμων που υπάρχει υποψία ότι έφεραν τον ιό και να παίρνονται δείγματα για εξέταση.
«Οι θανόντες αξίζουν τον σεβασμό μας και δεν πρέπει να υπάρχουν προκαταλήψεις ως προς την τέλεση των κηδειών τους. Πρέπει να υπάρχει γνώση και συμμόρφωση στις οδηγίες που θα υπάρξουν και από εκεί και πέρα μπορεί να γίνει η διαδικασία ταφής χωρίς κανένα πρόβλημα», πρόσθεσε.
Από την άλλη, δεν πρέπει να θεωρούμε όλους τους νεκρούς ότι είναι ύποπτοι για την μετάδοση του ιού, για να μην φτάσουμε στα άκρα, συμπλήρωσε.
ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• «Έσβησε» 43χρονος: Πρώτος θάνατος από Γρίπη Α για φέτος στην Κύπρο
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις