ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΚΥΠΡΟΣ: Ενας διαφορετικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου - Τα μηνύματα πολιτικών κομμάτων

ΚΥΠΡΟΣ: Ενας διαφορετικός εορτασμός της 25ης Μαρτίου - Τα μηνύματα πολιτικών κομμάτων

Φέτος δεν θα υπάρξουν παρελάσεις, ούτε μαθητές και κόσμος να πλημμυρίζει τους δρόμους.

Φέτος ο εορτασμός τις 25Μαρτίου θα γίνει με διαφορετικό τρόπο. Μένουμε σπίτι για το δημόσιο καλό.

Η 25η Μαρτίου είναι θρησκευτική γιορτή. Η εκκλησία μας τιμά τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου είναι όμως και επέτειος Εθνική, αφού η ημέρα αυτή σηματοδοτεί την έναρξη της ελληνικής επανάστασης ενάντια στην οθωμανική κυριαρχία το 1821.

Αστυνομία και πολιτικά κόμματα δίνουν το δικό τους μήνυμα.

Μια διαφορετική ανακοίνωση της Αστυνομίας , για την επέτειο της έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης το 1821.

Απο την άλλη τα πολιτικά κόμματα της Κύπρου δίνουν το δικό τους μήνυμα αυτή τη μέρα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

Σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο κατά την οποία δοκιμάζεται ολόκληρη η ανθρωπότητα από τις τραγικές παρενέργειες της πανδημίας του Κορωνοϊού, ο κυπριακός ελληνισμός γιορτάζει την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου από τα σπίτια, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και των νέων περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί, αναφέρει στη σχετική ανακοίνωση της η Δημοκρατική Παράταξη.

Τα οράματα, οι αρχές και οι αξίες που ενέπνευσαν τους ήρωες και τους αγωνιστές του 1821 ας είναι η πυξίδα που θα μας κρατά σταθερά προσανατολισμένους στην πορεία της τιμής και του καθήκοντος, αναφέρει η Δημοκρατική Παράταξη εκφράζοντας την πεποίθηση ότι με ενωμένες τις δυνάμεις, με συλλογικότητα στις αποφάσεις και τους σχεδιασμούς και με κοινή δράση, εντατικές και διαρκείς προσπάθειες θα συνεχίσουμε τον αγώνα για την απελευθέρωση και την επανένωση της Κύπρου, για την εξεύρεση μιας έντιμης, αξιοπρεπούς, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.

ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Η επέτειος της Ελληνικής Επανάστασης τιμάται και φέτος από τον απανταχού Ελληνισμό, υπακούοντας όμως στους περιορισμούς στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην Κύπρο.
25 Μαρ. 20

Οι διαχρονικές και αταλάντευτες αξίες της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ενότητας αποτελούν όσο ποτέ αδήριτη ανάγκη και φάρο πλεύσης των αγώνων του λαού μας για μια Κύπρο ελεύθερη, ενωμένη και ανεξάρτητη.

Με σεβασμό στο παρελθόν και με πυξίδα στο μέλλον τιμούμε, την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης για αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού, μαζί με τον απανταχού Ελληνισμό, μακριά όμως από συγκεντρώσεις και μαζικές παρελάσεις.

Η Τουρκία δε σταμάτησε ποτέ την επεκτατική της πολιτική. Ακόμα και τώρα εντείνει την προκλητικότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο και χρησιμοποιεί έντονη ρητορική πολέμου. Είναι σημαντικό να είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στην Τουρκική αδιαλλαξία, που κρατά εγκλωβισμένο και άλυτο το Κυπριακό πρόβλημα.

Στις μέρες που βιώνουμε έχουμε να δώσουμε ένα αλλιώτικο πόλεμο μ’ ένα διαφορετικό εχθρό. Για να ξανακερδίσουμε την ελευθερία μας, τα δικαιώματά μας, την καθημερινότητα μας πρέπει να παλέψουμε και πάλι. Ας οχυρωθούμε λοιπόν στα σπίτια – καταφύγια μας, για ν’ αναδειχθούμε και πάλι νικητές!

ΕΔΕΚ

Η επανάσταση του 1821 απέδειξε πως ο πόθος για λευτεριά δεν τιθασεύεται από κανέναν κατακτητή όσο ισχυρός κι’ αν είναι. Η θέληση για ελευθερία είναι μεγαλύτερη και πιο ισχυρή από κάθε εχθρικό όπλο.

Δύο σχεδόν αιώνες μετά την επανάσταση του 1821 όλη η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με έναν από τους πιο επικίνδυνους εχθρούς που είχε ποτέ. Έναν εχθρό, όμως, που όσο επικίνδυνος κι’ αν είναι δεν είναι αήττητος. Η ιστορία μας απέδειξε πως μπορούμε να νικήσουμε. Αυτό εξάλλου επιβάλλουν οι αγώνες των προγόνων μας, αυτό επιβάλλει η ίδια η ανθρώπινη φύση.

Εμπνεόμενοι από το 1821 αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους όρθωσαν το πατριωτικό ανάστημα και απέδειξαν πως μέσα από διαρκή αγώνα μπορούμε να νικήσουμε. Έτσι και εμείς σήμερα με βεβαιότητα δηλώνουμε πως μέσα από εποικοδομητική συνέργεια, ομαδική και ατομική ευθύνη, θα τα καταφέρουμε.

ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

H Αλληλεγγύη σύσσωμη γονατίζει μπροστά στο μεγαλείο των Ελλήνων που με το αίμα τους ελευθέρωσαν την Ελλάδα από τον τουρκικό ζυγό.

Τιμούμε με ευλάβεια την επέτειο της 25ης Μαρτίου, τη διπλή γιορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας και της Χριστιανοσύνης.

Η Επανάσταση του 1821, απέδειξε ότι η Οθωμανική Αυτοκρατορία και η διάδοχος της τουρκική φασιστική δικτατορία δεν ήσαν και δεν είναι αήττητες, όταν ο λαός νικήσει τον ραγιαδισμό και αποφασίσει να πάρει την τύχη στα χέρια του και να πολεμήσει.

Όσα χρόνια και αν περάσουν, όσο δύσκολες και να είναι οι στιγμές που ζούμε απέναντι σε ορατούς και αόρατους εχθρούς, η Ιστορία και οι Αγώνες του Έθνους θα φωτίζουν πάντα το δρόμο μας.

Αγωνιζόμαστε για μια Μεγάλη Ελλάδα, Λεύτερη πέρα ως πέρα.

Ευχόμαστε σε ένα χρόνο όλοι μαζί, χωρίς να λείπει κανείς, να εορτάσουμε τα 200 χρόνια της Παλιγγενεσίας, με την Μεγαλοπρέπεια που της αρμόζει.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ

Στις 25 Μαρτίου εξυμνούμε και τιμούμε όπως και κάθε χρόνο τη θυσία των προγόνων μας για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Οι αγωνιστές του 1821 διεκδίκησαν την ελευθερία τους αψηφώντας την υπεροπλία των Τούρκων και κόντρα, στις διεθνείς συγκυρίες. Ξεσηκώθηκαν υπερασπίζοντας τις ιδέες της Μεγάλης Επανάστασης με μεγάλο σθένος και πίστη, και έγιναν παγκόσμιο σύμβολο ελευθερίας για την εποχή τους και αιώνιο για όλους τους Έλληνες.

Ο ξεσηκωμός των Ελλήνων του 1821 για ελευθερία και ανεξαρτησία πρέπει να αποτελεί εφαλτήριο δύναμης για τους σημερινούς αγώνες.

Οι σημερινοί απόγονοι των επαναστατών του 1821 οφείλουν να συνεχίσουν τον αγώνα για την ελευθερία, την πρόοδο και την ευημερία της χώρας έχοντας σαν ιδεολογικό υπόβαθρο και πρότυπο και την αυτοθυσία των Ελευθέρων Πολιορκημένων, που παραμένει πάντα επίκαιρο.

Η συμβολή του Κυπριακού ελληνισμού αποτελεί υποχρέωση και καθήκον σε αυτό το εγχείρημα. Θα υπάρξουν και πάλι 9η Ιουλίου και θυσίες των Κυπρίων αλλά και πάλι η ελευθερία στη χώρα του πνεύματος και της δημοκρατίας θα είναι το σύμβολο της παγκόσμιας ειρήνης.

Εντούτοις, η 25 Μαρτίου πρέπει να αποτελεί φωτεινό φάρο στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος, αφού ισχύουν τα ίδια δεδομένα αγώνα και διεκδίκησης. Οι Τούρκοι συνεχώς εμφανίζονται όλο και πιο προκλητικοί, ιδίως μετά και τις ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ και την προσπάθεια να ασκήσουν επιρροή σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο.

Ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου και ζητάμε από την Κυπριακή ηγεσία να αντισταθεί απέναντι στις προκλητικές απαιτήσεις της Τουρκίας. Αυτό που θέλουμε είναι μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού το ταχύτερο δυνατόν. Ο δρόμος ωστόσο προς τη λύση, σε καμία περίπτωση δεν περνά από διαρκείς υποχωρήσεις, αλλά από αγώνα δίκαιο και εμπνευσμένο όπως αυτόν των Ελλήνων του 1821.

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

ΠτΔ: Προανήγγειλε ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους - «Θα είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας»

Την ενίσχυση πολιτικών για πολύτεκνους προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την διάρκεια ομιλίας του στη Γιορτή της Πολύτεκνης Μάνας στη Λευκωσία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top