ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΚΥΠΡΟΣ: Μένουν σπίτι και τσακώνονται - Ο κορωνοϊός έφερε αύξηση 30% - 750 κλήσεις για κακοποίηση

ΚΥΠΡΟΣ: Μένουν σπίτι και τσακώνονται - Ο κορωνοϊός έφερε αύξηση 30% - 750 κλήσεις για κακοποίηση

Κατακόρυφη αύξηση κατά 30% σε περιστατικά βίας στην οικογένεια καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες, οπότε κι άρχισε και στην Κύπρο ο αγώνας ενάντια του κορωνοϊού.

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Πρόεδρος του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (ΣΠΑΒΟ) Άντρη Ανδρονίκου, που καλεί το κράτος να συμπεριλάβει στα κοινωνικά του μέτρα και την εξεύρεση χώρων φιλοξενίας για τα θύματα.

Εντός των δέκα ημερών ο ΣΠΑΒΟ έλαβε 750 κλήσεις από άτομα που είχαν κακοποιηθεί, ενώ αριθμός τηλεφωνημάτων δεν απαντήθηκε λόγω κατειλημμένων τηλεφωνικών γραμμών.

Ανησυχητική είναι και η αύξηση των αιτημάτων για χώρους φιλοξενίας. Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο λήφθηκαν πέντε αιτήματα. Ο χώρος φιλοξενίας δίνεται σε ένα θύμα αν απειλείται άμεσα ή ζωή του ή αυτή των παιδιών του. Αυτή την στιγμή, οι χώροι φιλοξενίας θυμάτων σε Λεμεσό και Πάφο είναι πλήρεις.

«Προς το παρόν δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε άλλα αιτήματα. Θα πρέπει το κράτος να εξεύρει χώρους φιλοξενίας στα θύματα στα πλαίσια της κοινωνικής κατάστασης που βρισκόμαστε», επισημαίνει.

Η κ. Ανδρονίκου, εξηγεί ότι η κατάσταση έχει παρεκτραπεί, λόγω του εγκλεισμού στα σπίτια για την προστασία από τον κορωνοϊό.

Οι αυξήσεις στα περιστατικά βίας, αναφέρει, αυξάνονται κατά τη διάρκεια εορταστικών διακοπών όπως είναι τα Χριστούγεννα, το Πάσχα αλλά και οι καλοκαιρινές διακοπές.

«Συγκριτικά με τους προηγούμενους μήνες, υπάρχει η αύξηση του 30%. Τώρα είναι πιο δύσκολα τα πράγματα γιατί είναι πιο μεγάλο το χρονικό διάστημα του εγκλεισμού λόγω του κορωνοϊού κι αυτό μας ανησυχεί ιδιαίτερα», σημειώνει.

Μια γυναίκα, αναφέρει η κ. Ανδρονίκου, μπορεί να φοβάται να φιλοξενηθεί σε χώρους φιλοξενίας γιατί αυτοί προνοούν μια κοινή συμβίωση και ο κορωνοϊός αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα και αναμένεται να «σιωπήσουν» το πρόβλημα τους.

Καλεί τον κόσμο, όπως αν ακούσουν κάτι ή πέσει στην αντίληψη τους οποιοδήποτε περιστατικό βίας στην οικογένεια, να ενημερώσουν τις αρμόδιες αρχές.

«Μπορεί να χρειάζονται βοήθεια, και θα πρέπει να τους την δώσουμε εμείς. Πόσον μάλλον αν έχουν παιδιά που πρέπει να γίνουμε εμείς η φωνή των παιδιών και να ζητήσουμε βοήθεια», προσθέτει.

Η κ. Ανδρονίκου επισημαίνει την ανάγκη λήψης εξειδικευμένων μέτρων σε περίπτωση που θα αυξηθούν πάρα πολύ αυτά τα φαινόμενα και δεν θα έχουμε χώρους να τα φιλοξενήσουμε.

Προσαρμογή τρόπων παροχής βοήθειας επί κορωνοϊού
Ο ΣΠΑΒΟ προσαρμόζει τους τρόπους παροχής βοήθειας προς τα θύματα τώρα με την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Η Πρόεδρος του αναφέρει ότι «θέλουμε να πάρουμε μέτρα πρόληψης, σε περίπτωση που βρεθούμε σε ένα υποχρεωτικό εγκλεισμό ή σε περίπτωση που βρεθούμε σε μια καραντίνα, η οποία να απαιτεί ένα μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Όταν μια γυναίκα βρίσκεται εγκλεισμένη στο σπίτι με τον κακοποιό της δεν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας με τους τρόπους που επικοινωνούσε πριν. Επομένως χρειάζεται να προσαρμόσουμε τους τρόπους παροχής των υπηρεσιών μας ούτως ώστε να παραμείνουν προσβάσιμοι προς τις γυναίκες που το χρειάζονται. Κύριο μέλημα μας, αυτή την στιγμή είναι να αναπροσαρμόσουμε τις παρεχόμενες μας υπηρεσίες έτσι ώστε να είναι προσβάσιμες εκτός της γραμμής 1440 που μπορεί αυτή την στιγμή να μην είναι αξιοποιήσιμη για ευνόητους λόγους», λέει η κ. Ανδρονίκου.

Προς τον σκοπό αυτό, ο ΣΠΑΒΟ προχωρεί στην εγκατάσταση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας για επικοινωνία με τα θύματα.

Η πλατφόρμα αυτή, εξηγεί η κ. Ανδρονίκου, έχει δικλείδες ασφαλείας ως προς τα θύματα, διαφυλάσσοντας τα προσωπικά δεδομένα και την επικοινωνία.

«Επειδή υπάρχουν εξειδικευμένες πρόνοιες, χρειάζεται κάποιος χρόνος και από τη δική μας την πλευρά για την εγκατάσταση της πλατφόρμας. Έχουμε ήδη ξεκινήσει και επεξεργαζόμαστε την προσπάθεια με μια ομάδα τεχνικών για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε», σημειώνει.

Ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται ως εργαλείο κακοποίησης
Ο ΣΠΑΒΟ βρίσκεται σε επαφή με άλλες Οργανώσεις του εξωτερικού που ασχολούνται με την βία στην οικογένεια ενώ ακολουθεί τις κατευθυντήριες γραμμές από την Ευρώπη και από τις τακτικές άλλων χωρών. Άλλες χώρες παρατήρησαν ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιείται ως εργαλείο κακοποίησης.

«Μια πρώτη εκτίμηση, την οποία λάβαμε, είναι ότι σε χώρες που μπήκαν πιο ενωρίς από την Κύπρο στον εγκλεισμό ήδη είχαν κρούσματα βίας, τα οποία αναφέρθηκαν ακόμη και στη χρήση του ίδιου του κορωνοϊού ως εργαλείου κακοποίησης. Πέραν του ότι επιδεινώνεται η ίδια βία που υπάρχει, ο ιός ξεκινά να χρησιμοποιείται ως εργαλείο κακοποίησης. Οι αναφορές που έχουμε από άλλες χώρες είναι ότι παρακρατούν ουσιαστικά οι δράστες τα αντισηπτικά ή παρεμποδίζουν σε πρόσβαση μεθόδων προστασίας όπως τις μάσκες κ.λπ.», προσθέτει.

Επίσης, αναφέρει, υπήρχαν αναφορές για γυναίκες που παρουσίασαν μια συμπτωματολογία στο σπίτι και εμποδίστηκαν από τους δράστες να αναζητήσουν βοήθεια, αν είναι πιθανά κρούσματα ή κρούσματα του κορωνοϊού.

Ακόμη, συνέχισε, εκεί που υπάρχει διαζύγιο στη μέση, οι δράστες παρακρατούσαν τα παιδιά και δεν τα άφηναν να έρθουν σε επαφή με την μητέρα τους, επικαλούμενοι τον ιό.

Δεν άφηναν τα θύματα, σημειώνει, να έχουν πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης για την πληροφόρηση τους, με στόχο να τους εντείνουν τον φόβο τους και να τα περιορίζουν ακόμη περισσότερο μέσα στο σπίτι.

«Εμείς δεν έχουμε μέχρι στιγμής, τέτοια καταγραφή που να συσχετίζεται με τον κορωνοϊό, τη χρήση του ιού ως εργαλείου στην κακοποίηση. Αναμένουμε όμως, και στη δική μας περίπτωση ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με τέτοια περιστατικά», συμπληρώνει.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• «Λύγισε» ο Νίκος Λοϊζίδης: «Η συντεχνία δεν θα φιμωθεί ...το εθνόσημο δεν πρόκειται να σιωπήσει» - Βίντεο

• Διφορούμενες οι καταθέσεις των μαθητών για το μοίρασμα των 15.000 ευρώ σε σχολείο - Δεν ανήκαν στον πατέρα τα χρήματα - Βίντεο

• Στα χέρια των Αρχών καταγγελία για κακοποίηση ανήλικης - Συνελήφθη 55χρονος προπονητής

• Εικονικοί γάμοι: Στην Κύπρο μεταφέρθηκε ο Πακιστανός «εγκέφαλος» του κυκλώματος

• Άνοιξαν θέσεις εργασίας στην Αστυνομία - Ενδιαφέρεσαι; Μάθε όλες τις λεπτομέρειες

• Cyprus League by Stoiximan: Οι διαιτητές των αγώνων της 10ης αγωνιστικής



ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

ΠτΔ για συνάντηση με Ερντογάν: «Ήταν μια ευκαιρία να μεταφέρω την ετοιμότητα μου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού»

Στα μηνύματα που μεταφέρει προς την Τουρκία η ΕΕ στο σύνολο της σχετικά με το Κυπριακό, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top