Ο αριθμός των θανάτων στην Ιταλία εξαιτίας του νέου κορωνοϊού ξεπέρασε αυτόν της Κίνας, μετά τον τελευταίο απολογισμό που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ιταλικές αρχές.
Με τους 427 νέους θανάτους που καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται σε 3.405. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται μέχρι σήμερα σε 41.035.
Σχεδόν 3.245 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Κίνα από τότε που ξέσπασε η επιδημία του ιού εκεί στα τέλη του περασμένου έτους. Το ξέσπασμα του Covid-19 στην Ιταλία ξεκίνησε στο βόρειο τμήμα της χώρας στις 21 Φεβρουαρίου.
Ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 οδήγησε στον θάνατο το 1,4% των ανθρώπων που προσβλήθηκαν από αυτόν στην πόλη Ουχάν της Κίνας, το επίκεντρο της επιδημίας, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και υπογραμμίζει ότι η θνησιμότητα αυξάνεται με την ηλικία.
Η ασθένεια Covid-19 που εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα στα τέλη του 2019 εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα σε όλον τον κόσμο. Εχουν διαγνωστεί θετικοί στον ιό περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι και πάνω από 9.000 πέθαναν.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμούσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ιός είναι θανατηφόρος για το 3,4% των διαγνωσμένων κρουσμάτων. Δεδομένου όμως ότι είναι περιορισμένες οι δυνατότητες διενέργειας εξετάσεων και ορισμένες από τις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο επιλέγουν να μην κάνουν τεστ στο σύνολο του πληθυσμού, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι πιθανότατα πολύ μικρότερος από τον πραγματικό αριθμό των προσβληθέντων.
Για τον λόγο αυτό κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι η θνησιμότητα είναι πιο χαμηλή. Η ομάδα των Κινέζων ερευνητών που δημοσίευσε τη μελέτη στην επιστημονική επιθεώρηση Nature Medicine ανέφερε ότι βασίστηκε σε διάφορες δημόσιες και ιδιωτικές βάσεις δεδομένων: τα επιβεβαιωμένα κρούσματα που δεν σχετίζονταν με την αγορά απ` όπου ξεκίνησε η επιδημία, τα κρούσματα μεταξύ ανθρώπων που ταξίδεψαν με αεροπλάνο, το προφίλ των κρουσμάτων και τους επιβεβαιωμένους θανάτους.
Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η πιθανότητα να πεθάνει κανείς αφού παρουσιάσει συμπτώματα του κορωνοϊού ανέρχεται στο 1,4%. "Η εκτίμηση του ακριβή αριθμού των κρουσμάτων, -η οποία είναι απαραίτητη για να καθορίσουμε τη σοβαρότητα της ασθένειας- είναι μια πρόκληση στο πλαίσιο ενός συστήματος υγείας που δοκιμάζεται και δεν μπορεί να καθορίσει τον ακριβή αριθμό τους με ασφάλεια", σημειώνουν οι ερευνητές.
Στις 29 Φεβρουαρίου, στην ηπειρωτική Κίνα είχαν καταγραφεί 79.394 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.838 θάνατοι (δηλαδή θνησιμότητα 3,5%).
Τα περισσότερα κρούσματα και οι θάνατοι καταγράφηκαν στην πόλη Ουχάν. Ομως οι ερευνητές επισημαίνουν ότι όσοι έφεραν μόνο ελαφρά συμπτώματα δεν καταμετρήθηκαν και για αυτό η δική τους εκτίμηση είναι πιο ορθή. Η μελέτη, επικεφαλής της οποίας ήταν ο ιολόγος του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ Τζόζεφ Γου, επικεντρώθηκε επίσης στη σχέση της ηλικίας του ασθενούς με την πιθανότητα να πεθάνει από τον ιό.
Ετσι, άνθρωποι άνω των 59 ετών έχουν πενταπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν σε σύγκριση με την ηλικιακή ομάδα 30-59 ετών. Και οι νέοι κάτω των 30 ετών αντιμετωπίζουν κατά 0,6 φορές μικρότερο κίνδυνο από εκείνους της μέσης ηλικίας (30-59 ετών). Ο κίνδυνος να παρουσιάσουν μέτρια έως σοβαρά συμπτώματα αυξάνεται κατά 4% για κάθε ηλικιακό έτος στην ομάδα των ανθρώπων 30-60 ετών.
Ο Τζόζεφ Γου είπε ότι οι πληροφορίες αυτές είναι σημαντικές κυρίως για την Ευρώπη, που βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο της πανδημίας και για τη χάραξη μιας στρατηγικής δημόσιας υγείας.
Αύξηση σε Αυστρία - Ολλανδία
Νέα αύξηση, κατά 367, μέσα στο προηγούμενο εικοσιτετράωρο, παρουσίασαν τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού στην Αυστρία, των οποίων το σύνολο ανερχόταν σήμερα το απόγευμα σε 2.013, ενώ έως σήμερα συνολικά έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.
Τα περισσότερα κρούσματα, 464, υπάρχουν στο ομόσπονδο κρατίδιο του Τιρόλου που συνορεύει με την Ιταλία και στο οποίο όλοι οι 279 δήμοι και κοινότητες έχουν τεθεί συνολικά σε καραντίνα, ενώ συνεχίζεται η κριτική για τη μεγάλη καθυστέρηση που υπήρξε στο κλείσιμο των χιονοδρομικών του θερέτρων, όπου φέρεται να υπήρξε μόλυνση με τον ιό και ξένων επισκεπτών. Λόγω των τελευταίων εξελίξεων, αποφασίστηκε το κλείσιμο του αεροδρομίου του Ινσμπρουκ, της πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου, το οποίοι θα μπορεί να λειτουργήσει σε μία έκτακτη περίπτωση.
Ακολουθούν σε αριθμό κρουσμάτων τα ομόσπονδα κρατίδια : `Ανω Αυστρία με 371 κρούσματα, Κάτω Αυστρία (305), Στυρία (282), Βιέννη (234), Φόραλμπεργκ (151), Σάλτσμπουργκ (127), Καρινθία (50) και Μπούργκενλαντ (29).
Αποψινή διάταξη του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, προβλέπει, λόγω του κορωνοϊού, την επιβολή από αύριο, Παρασκευή, ελέγχων στα σύνορα της Αυστρίας με την Ουγγαρία και τη Σλοβενία, οι οποίοι έρχονται να προστεθούν στους ήδη ισχύοντες ελέγχους στα σύνορα της χώρας με Ιταλία, Ελβετία, Λίχτενσταϊν και Γερμανία.
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από τον Covid-19 στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 409 και ανέρχεται πλέον σε 2.460, όπως ανακοίνωσε το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM) σήμερα. Οι νεκροί από τον ιό ανέρχονται σε 76, με την ηλικία των θυμάτων να κυμαίνεται μεταξύ 63 και 95 ετών.
Ο Υπουργός Ιατρικής Περίθαλψης Μπρούνο Μπρούινς, που ηγείται της μάχης της κυβέρνησης εναντίον της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, παραιτήθηκε σήμερα, μία ημέρα αφότου κατέρρευσε ενώ παρίστατο σε συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Ο 56χρονος πολιτικός λιποθύμησε και έπεσε στο πάτωμα του κοινοβουλίου, την ώρα που δεχόταν ερωτήσεις από συναδέλφους του. Αργότερα, δήλωσε ότι είναι εξαντλημένος και κατέρρευσε, έπειτα από εντατική εργασία πολλών εβδομάδων.
Η κυβέρνηση έκανε γνωστό, σε μια ανακοίνωση, ότι ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ έκανε δεκτή την παραίτησή του, όπως συνέστησε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, εκφράζοντας την "ευγνωμοσύνη του για τις σημαντικές υπηρεσίες" που προσέφερε ο Μπρούιν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα καθήκοντα του παραιτηθέντος υπουργού αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος της ολλανδικής κυβέρνησης Χιούγκο ντι Γιονγκ.
"Εχασα τις αισθήσεις μου από την εξάντληση και πολλές εβδομάδες εντατικής εργασίας. Νιώθω καλύτερα τώρα. Πηγαίνω σπίτι μου για να ξεκουραστώ απόψε, προκειμένου να μπορέσω να επιστρέψω στη δουλειά μου αύριο στη μάχη εναντίον της κρίσης του κορωνοϊού, όπως καλύτερα μπορώ" έγραψε ο Μπρούινς σε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χθες το βράδυ.
Το μήνυμα του ΓΓ του ΟΗΕ
"Εκατομμύρια" ζωές θα κινδυνεύσουν αν ο κόσμος δεν επιδείξει αλληλεγγύη, κυρίως απέναντι στις φτωχότερες χώρες, για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορωνοϊού SARS-CoV-2, προειδοποίησε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.
"Ο κόσμος μας αντιμετωπίζει έναν κοινό εχθρό. Είμαστε σε πόλεμο με έναν ιό. Καλώ τους ηγέτες να ενωθούν και να παράσχουν μια κατεπείγουσα και συντονισμένη απάντηση σε αυτήν την παγκόσμια κρίση", τόνισε. "Αποδείχθηκε ότι ο ιός μπορεί να αναχαιτιστεί. Πρέπει να αναχαιτιστεί. Αν αφήσουμε τον ιό να εξαπλωθεί σαν πυρκαγιά, ιδίως στις πιο ευάλωτες περιοχές του κόσμου, κάτι τέτοιο θα σκότωνε εκατομμύρια ανθρώπους", είπε ο Γκουτέρες σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω βίντεο.
"Η παγκόσμια αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση, είναι προς το συμφέρον όλων", επέμεινε. "Πρέπει να περάσουμε αμέσως, από μια κατάσταση όπου η κάθε χώρα εφαρμόζει τη δική της στρατηγική υγείας, σε μια κατάσταση που θα διασφαλίζει, με πλήρη διαφάνεια, μια παγκόσμια, συντονισμένη απάντηση", συνέχισε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να στηριχθούν εκείνες οι χώρες που είναι "λιγότερο προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν την κρίση".
Ο ΓΓ του ΟΗΕ κάλεσε τις κυβερνήσεις "να στηρίξουν ανεπιφύλακτα την προσπάθεια" που καταβάλει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εκτίμησε επίσης ότι "η υγειονομική καταστροφή δείχνει με σαφήνεια ότι δεν είμαστε τόσο ισχυροί" όσο πιστεύαμε, σε ό,τι αφορά τα συστήματα υγείας.
Σε οικονομικό επίπεδο, είπε ότι "θα πρέπει να επικεντρωθούμε στους ανθρώπους, τους πιο ευάλωτους, τους χαμηλόμισθους, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις". Και αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να στηριχθούν οι μισθοί, να δοθούν εγγυήσεις, να προληφθούν οι χρεοκοπίες και οι απώλειες θέσεων εργασίας. "Είναι μια στιγμή που απαιτεί συντονισμένη, αποφασιστική και καινοτόμο πολιτική δράση από τις μεγάλες οικονομίες του κόσμου. Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση άνευ προηγουμένου και δεν ισχύουν πλέον οι συνηθισμένοι κανόνες. Μια παγκόσμια ύφεση, ενδεχομένως διαστάσεων ρεκόρ, είναι σχεδόν βέβαιη", συνέχισε.
Ο Γκουτέρες κάλεσε τις χώρες να αυξήσουν τις δαπάνες τους στον τομέα της υγείας. Πρέπει επίσης να εγγυηθούν τη ρευστότητα και οι τράπεζες να στηρίξουν τους πελάτες τους. Χρειάζεται επίσης να δεσμευτούν για να διασφαλίσουν επαρκή χρηματοδοτικά μέσα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα έχουν "ρόλο κλειδί" σε αυτό. "Πρέπει να αποφύγουμε την τάση να προσφύγουμε στον προστατευτισμό. Τώρα είναι η ώρα να ξηλώσουμε τους εμπορικούς φραγμούς και να αποκαταστήσουμε τις αλυσίδες ανεφοδιασμού", τόνισε.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις