Με αυστηρές προειδοποιήσεις και πρωτοφανή περιοριστικά μέτρα προσπαθεί (και) η Γερμανία να προετοιμαστεί για την κορύφωση της επιδημίας του κορωνοϊού και να συμβάλλει στην προσπάθεια επιβράδυνσης της εξάπλωσης της ασθένειας Covid-19. Όπως ενημέρωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, το τελευταίο 24ωρο τα κρούσματα στη χώρα έφθασαν τα 3.062, ενώ οκτώ ασθενείς έχουν καταλήξει.
Η Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, η οποία πραγματοποιεί πλέον τις περισσότερες επικοινωνίες της από το τηλέφωνο ή με βιντεοσυνδέσεις, απηύθυνε εκ νέου έκκληση στους πολίτες να απέχουν από κοινωνικές συναναστροφές. "Είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντικαγκελάριος, Όλαφ Σολτς, ενώ τα ομόσπονδα κρατίδια κλείνουν, το ένα μετά το άλλο, τα σχολεία στην επικράτειά τους.
Το Υπουργείο Υγείας κάλεσε όσους επέστρεψαν στην Γερμανία από την Αυστρία, την Ελβετία ή την Ιταλία εντός των τελευταίων δύο εβδομάδων να παραμείνουν στο σπίτι, ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα. Το Αμβούργο κλείνει, για πρώτη φορά, την περίφημη Ιχθυαγορά του. Το Βερολίνο επιβάλλει την αναστολή λειτουργίας όλων των εστιατορίων, καφέ και μπαρ τουλάχιστον έως την 19η Απριλίου.
Προηγουμένως είχε ήδη ανακοινωθεί πως κλείνουν τις πόρτες τους μουσεία, συναυλιακοί χώροι, βιβλιοθήκες, πισίνες... Η κυβέρνηση εκτιμά ότι το σύστημα υγείας "θα φτάσει στα όριά του". Σύμφωνα με την εφημερίδα Tagesspiegel, ο Υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, με επιστολή σε όλα τα νοσοκομεία και τις κλινικές της χώρας τους ζητά να προετοιμαστούν "τώρα". Μεταξύ των οδηγιών του Υπουργού συγκαταλέγεται η αναβολή όλων των μη επειγόντων χειρουργείων, η κατάρτιση επιχειρησιακών σχεδίων έκτακτης ανάγκης, η ανάκληση αδειών του προσωπικού, ακόμη και η πρόσκληση συνταξιούχων και φοιτητών της ιατρικής να εργαστούν.
Οι τελευταίοι μάλιστα έλαβαν χθες ηλεκτρονικό μήνυμα από τα Πανεπιστήμιά τους, με το οποίο καλούνται να δηλώσουν εάν είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τις υγειονομικές δομές της χώρας. Κατά υπολογισμούς αναλυτών της Deutsche Bank, εφόσον ο κορωνοϊός εξελιχθεί όπως προβλέπεται, τη 14η Μαϊου δεν θα υπάρχει καμία ελεύθερη κλίνη σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ενώ στις αρχές Ιουνίου δεν θα υπάρχει καμία διαθέσιμη κλίνη σε οποιαδήποτε νοσοκομειακή μονάδα της χώρας. Από τις 28.000 κλίνες ΜΕΘ σε 1.160 κλινικές της Γερμανίας, το 80% είναι σήμερα κατειλημμένο, τονίζει η Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις