Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμιά αξία για την Τουρκία οι κυρώσεις ΕΕ σε στελέχη TPAO

Τουρκικό ΥΠΕΞ: Καμιά αξία για την Τουρκία οι κυρώσεις ΕΕ σε στελέχη TPAO

Καμιά αξία δεν έχουν για την Τουρκία οι κυρώσεις εναντίον δύο στελεχών της τουρκικής κρατικής εταιρείας πετρελελάιου ΤΡΑΟ από την ΕΕ, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι η απόφαση αυτή όχι μόνο δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικά της δικαιώματα και των Τ/Κ αλλά θα την ενισχύσει.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι “η έγκριση της λίστας κυρώσεων από την ΕΕ στις 27 Φεβρουαρίου στην οποία περιλαμβάνονται δύο ονόματα της τουρκικής εταιρείας πετρελαίου TPAΟ υπό τον μανδύα της αλληλεγγύης αποτελεί νέο παράδειγμα της προκατειλημμένης στάσης της η οποία δεν αναγνωρίζει το δίκαιο”, προσθέτοντας ότι “με βάση την απόφαση της 11ης Νοεμβρίου της ΕΕ, τα μέτρα αυτά που ανακοινώθηκαν για μας δεν έχουν καμία αξία”.

“Αυτή η αθέμιτη πολιτική που ακολουθείται αντίθετα με τα νόμιμα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/Κ είναι αντίθετη τόσο με το διεθνές δίκαιο όσο και με το κεκτημένο της ΕΕ. Όποια απόφαση και να λάβει η ΕΕ είναι μάταιες οι προσπάθειές της να υπαγορεύσει στη χώρα μας τους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς του διδύμου Ε/Κ/Ελλάδας επί των αρμοδιοτήτων θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Η ΕΕ δεν μπορεί να κινείται σαν διεθνές δικαστήριο. Δεν μπορεί να δείχνει ως τελικά θαλάσσια σύνορα τις αμφισβητούμενες θαλάσσιες περιοχές αρμοδιότητας οι οποίες δεν έχουν οριοθετηθεί”, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ακόμη ότι είναι λυπηρό αντί η ΕΕ να στηρίζει τη συνεργασία και τον διάλογο στην ανατολική Μεσόγειο, να αγνοεί τα νόμιμα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τ/Κ και να γίνεται αιχμάλωτη στους μαξιμαλιστικούς ισχυρισμούς και πολιτικές του διδύμου Ε/Κ/Ελλάδας, όπως αναφέρει. Προστίθεται ότι “η εν λόγω απόφαση κυρώσεων της 27ης Φεβρουαρίου δεν θα επηρεάσει την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τόσο τα δικά μας δικαιώματα όσο και των Τ/Κ στην ανατολική Μεσόγειο, αντιθέτως θα την ενισχύσει ακόμη περισσότερο”.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΠτΔ: Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε περιοχή κρίσεων επιβάλλει αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

ΠτΔ: Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κύπρου σε περιοχή κρίσεων επιβάλλει αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα

Η ευρωπαϊκή ιδιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια περιοχή παρατεταμένων κρίσεων και ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας, καθιστά ακόμη περισσότερο επιβεβλημένη την αναβαθμισμένη επιχειρησιακή ετοιμότητα της χώρας για ανθρωπιστικές αποστολές, αλλά και για την αντιμετώπιση πολλών άλλων σύγχρονων προκλήσεων, δήλωσε την Τετάρτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Πολεμικής Δράσης, Ιστορίας και Τιμής του Παγκύπριου Συνδέσμου Εφέδρων Πυροβολικού στη Λευκωσία.