ΔΙΕΘΝΗ

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν να προχωρήσει το ΔΝΤ

Σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για παγκόσμια ανάπτυξη πιθανόν να προχωρήσει το ΔΝΤ

Ο κορωνοϊός, ο οποίος εξαπλώνεται γοργά, θα έχει επίδραση στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ως αποτέλεσμα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιθανόν να προχωρήσει σε υποβάθμιση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη, δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, την Πέμπτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΝΤΟ Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επισήμανε την αναμενόμενη υποβάθμιση κατά τη διάρκεια συνάντησης αξιωματούχων οικονομικών από τις 20 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου στο Ριάντ.

Σε δήλωσή της ανέφερε ότι η εκδήλωση του ιού πιθανόν να μειώσει την ανάπτυξη της Κίνας φέτος στο 5,6%,  μια πτώση 0,4% από την πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Ιανουάριο και να επιφέρει πτώση 0,1% στην παγκόσμια ανάπτυξη.

«Είναι πιθανόν να μειώσουμε τις προβλέψεις ανάπτυξης μας για τον κόσμο», είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης του Τύπου.

Πρόσθεσε ότι δεν έχει άλλα νέα στοιχεία εκτός από αυτά στα οποία αναφέρθηκε η κ. Γκεοργκίεβα στην δήλωσή της, προσθέτοντας όμως ότι θα υπάρξουν πιο πολλές λεπτομέρειες καθώς το ΔΝΤ προετοιμάζεται να δημοσιεύσει την έκδοσή του για την Παγκόσμια Οικονομική Προοπτική τον Απρίλιο.

Οι χρηματαγορές των ΗΠΑ δέχθηκαν ισχυρό χτύπημα την Πέμπτη, καθώς η γρήγορη εξάπλωση του κορωνοϊού εκτός Κίνας ενέτεινε φόβους για τον αντίκτυπο του στην οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά έσοδα.

Ο S&P 500 και ο Nasdaq βρίσκονται κάτω από το 10% των ψηλών ρεκόρ που σημείωσαν στις 19 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενώ ο Dow Jones Industrial Average βρίσκεται 10% κάτω από το ψηλό σημείο που είχε φθάσει στις 12 Φεβρουαρίου.

«Είναι σαφές ότι ο ιός θα έχει επίδραση στην ανάπτυξη. Πολλά εξαρτώνται απλώς από την γρήγορη ανάκαμψη στην Κίνα και σε άλλες χώρες, τα αποτελέσματα μετάδοσης, οι επιδράσεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας και η έκταση του σημαντικού αντίκτυπου σε άλλες χώρες», ανέφερε ο κ. Ράις.

Είπε επίσης ότι αναμένει μια απόφαση σύντομα για το πως θα επηρεάσει ο κορωνοϊός τις συναντήσεις του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας τον Απρίλιο, σημειώνοντας ότι είναι υπό μελέτη διάφορες εναλλακτικές.

Το Reuters είχε μεταδώσει την Τετάρτη ότι αξιωματούχοι εξετάζουν το ενδεχόμενο περιορισμού των συναντήσεων ή της πραγματοποίησής τους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο κ. Ράις ανέφερε ότι το ΔΝΤ είναι συνεχή επαφή με αξιωματούχους από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Παγκόσμια Τράπεζα, περιφερειακές τράπεζες αναπτύξεως και άλλους για τον αντίκτυπο του ιού.

Το ΔΝΤ έχει εκφράσει την θέσει ότι συντονισμένη ή συγχρονισμένη δράση από την διεθνή κοινότητα θα ήταν υποβοηθητική αν ο αντίκτυπος επιδεινωθεί, αλλά ο κ. Ράις είπε ότι δεν έχει έρθει ακόμα εκείνη η ώρα.

«Πρόκειται για κάτι που μπορεί να αντιμετωπιστεί πραγματικά μόνο δια μέσου της διεθνούς συνεργασίας. Δεν είναι κάτι που θα σταματήσει στα διεθνή σύνορα», πρόσθεσε.

Από ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγωδία στην Ελλάδα: Ποδοσφαιριστής σε τοπική ομάδα ο 27χρονος που ανασύρθηκε νεκρός -Δείτε βίντεο

• Θλίψη στη Λευκωσία: Πέθανε η Παρασκευή Στυλιανού - Η παράκληση της οικογένειας - Δείτε φωτογραφία της

• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο

• Πόσο επιβαρύνουν τον λογαριασμό ρεύματος τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια; Δείτε πώς να το υπολογίσετε

• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers



Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Λετυμπιώτης: «Εξέλιξη στρατηγικής σημασίας η συμφωνία ΚΔ-Hermes Airports»

Ως μία εξέλιξη στρατηγικής σημασίας, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των αεροδρομίων της χώρας, χαρακτηρίζει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Hermes Airports, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top