Επιφυλάξεις ως προς την δυνατότητα ιδιωτικών νοσοκομείων να ανταποκριθούν στις ανάγκες ΓΕΣΥ από 1η Ιουνίου.
Η Γραμματέας του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου Αναστασία Συμεού εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να ανταποκριθούν στις ανάγκες εφαρμογής της ενδονοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓΕΣΥ, με την έναρξη της εφαρμογής της Β΄φάσης του ΓΕΣΥ από την 1η Ιουνίου.
Η κ. Συμεού απαντούσε σε ερωτήσεις Βουλευτών στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, για τον έλεγχο των αμοιβών των ιατρών στο ΓΕΣΥ και το ενδεχόμενο φοροδιαφυγής των ιατρών εκτός ΓΕΣΥ. Είπε χαρακτηριστικά ότι, «θα φκάλλουν αζίνες τα νυστέρια» και προειδοποίησε ότι θα γίνονται επεμβάσεις όταν αυτές δεν είναι απαραίτητες, αναφέροντας ότι «θα δεινοπαθήσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες».
Εξέφρασε επιφυλάξεις για τη δυνατότητα των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων να ανταποκριθούν στις ανάγκες εφαρμογής της ενδοσοκομειακής περίθαλψης στο ΓΕΣΥ, καθώς τα δημόσια νοσηλευτήρια φαίνονται ανέτοιμα να ανταποκριθούν. Διερωτήθηκε περαιτέρω κατά πόσον υπάρχει σχέδιο Β΄ για τα δημόσια νοσηλευτήρια και κάποιοι ιδιώτες είναι έτοιμοι να τα αγοράσουν.
Η κ. Συμεού τόνισε ότι δεν υπερασπίζεται τους γιατρούς, αλλά την ιατρική.
Ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, Άθως Τσινωντίδης, είπε στην Επιτροπή ότι άρχισε ο προγραμματισμός εγχειρήσεων για μετά την 1η Ιουνίου, προσθέτοντας ότι ο οργανισμός βρίσκεται σε διάλογο με τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια ώστε να αφήσουν κρεβάτια και για τα επείγοντα περιστατικά
Με την έναρξη της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι με τη λειτουργία του ΓΕΣΥ θα υπάρξουν 1 δις και πλέον επιβαρύνσεις στους πολίτες και θα πρέπει να ληφθούν τα δίκαια μέτρα για να φορολογούνται έγκαιρα οι επαγγελματίες υγείας και οι γιατροί, με λελογισμένη αποκοπή πριν να καταβάλλονται τα οφειλόμενα από τον ΟΑΥ. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι δεν πρέπει να στοχοποιούνται οι γιατροί, αλλά, είπε το ζητούμενο είναι αυτά τα ποσά να επιστρέφουν στη δρώσα οικονομία.
Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών – Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, που ενέγραψε προς συζήτηση το θέμα αναφέρθηκε σε έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για υπερπληρωμές στο ΓΕΣΥ, που διαπίστωνε ότι προέκυπτε θέμα διασπάθισης δημοσίου χρήματος.
Ο κ. Περδίκης είπε πως ενέγραψε το θέμα μετά τη δήλωση 'βόμβα' του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την οποία εισηγήθηκε οι γιατροί να καταθέσουν τις φορολογίες για να αμειφθούν ανάλογα από τον ΟΑΥ με την ένταξη τους στο ΓΕΣΥ.
Ο κ. Περδίκης ανέφερε περαιτέρω πως παραμένει ερώτημα τ'ι θα γίνει με την προ ΓΕΣΥ φορολογία των γιατρών όπως και με τη φορολόγηση των γιατρών που δεν θα ενταχθούν στο ΓΕΣΥ. Πρόσθεσε πως συνεχίζουν να αιωρούνται ερωτήματα για του γιατρούς που έχουν καταχραστεί το ΓΕΣΥ, με υπέρογκες αμοιβές σε σύντομο χρονικό διάστημα. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει κατάληξη σύντομα στον τρόπο αντιμετώπισης της πρακτικής γιατροί να συστήνουν εταιρείες προκειμένου να φορολογούνται λιγότερα τα έσοδα τους από το ΓΕΣΥ.
Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης είπε πως το θέμα έχει δύο πτυχές, τη φοροδιαφυγή για την προ ΓΕΣΥ εποχή και τους γιατρούς που μένουν εκτός ΓΕΣΥ. Οι εγγεγραμμένοι στο ΓΕΣΥ δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν, αλλά μπορούν να φοροαποφεύγουν μέσα από εταιρείες, διευκρίνισε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι η φοροαποφυγή είναι τα παράθυρα που βρίσκει ένα πρόσωπο με μια εταιρεία να καταβάλλει νομίμως λιγότερα στο φόρο.
Περαιτέρω ο Γενικός Ελεγκτής είπε επίσης ότι ο νόμος ορίζει τί είναι προσωπικός γιατρός και καθιστά ξεκάθαρο ότι ο γιατρός είναι φυσικό πρόσωπο και όχι εταιρεία. Το συμβάλλεσθε αφορά μόνο με φυσικά πρόσωπα όπως και οι ειδικοί γιατροί, συνέχισε και εξέφρασε την άποψη ότι στη βάση αυτής της νομοθεσίας ο ΟΑΥ συμβάλλεται με τον ΟΚΥΠΥ και υπάρχει ένα θέμα με την ερμηνεία του νόμου σε ό,τι αφορά τη σύμβληση με νομικά πρόσωπα.
Αναφερόμενος σε περιπτώσεις ενδεχόμενης κατάχρησης του συστήματος πληρωμών από τον ΟΑΥ για το ΓΕΣΥ, ο Γενικός Ελεγκτής παρέθεσε την περίπτωση γιατρού, ο οποίος σε πέντε μήνες πήρε 407.000 ευρώ.
Είπε ακόμα πως φαίνεται γιατρός (οφθαλμίατρος) που παράνομα ασκούσε ιδιωτικό επάγγελμα, επειδή ήταν και γιατρός της Εθνικής Φρουράς, υπέβαλε απαίτηση για πληρωμή 16.000 ευρώ και πληρώθηκε επειδή σε μια μέρα σε απογευματινή εργασία, διενέργησε 12 επεμβάσεις καταρράκτη. Είπε ακόμα πως καταγράφηκαν άλλες 4 περιπτώσεις στρατιωτικών ιατρών.
Ο Γενικός Ελεγκτής εξέφρασε επίσης την εκτίμηση ότι οι δικλείδες είναι ανεπαρκείς να αντιμετωπίσουν καταχρήσεις και εισηγήθηκε όπως τροποποιηθεί ο νόμος ώστε μόνο οι γιατροί των δημοσίων νοσηλευτηρίων να μπορούν να συμβληθούν με τον ΟΑΥ ως οντότητες (τα δημόσια νοσοκομεία).
Ο κ. Τσινωντίδης είπε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι με βάση τη νομοθεσία θα απαγορευόταν ο ΟΑΥ να αρνηθεί σύμβληση με νομικά πρόσωπα. Ο νόμος επιτρέπει στους γιατρούς να συστήνουν εταιρείες και οι πληρωμές γίνονται στη βάση των απαιτήσεων που υποβάλλονται, πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας είπε στην Επιτροπή ότι έχει διαπιστωθεί μεγάλος αριθμός απαιτήσεων ανά ημέρα από μεγάλο αριθμό γιατρών, προσθέτοντας ότι 120 γιατροί τελούν για αυτό υπό διερεύνηση, χωρίς να σημαίνει ότι έκαναν κάτι κακό ή κάτι παράνομο.
«Δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι είναι ένα νέο σύστημα υγείας και ότι πολύς κόσμος ανέμενε την εφαρμογή του ΓΕΣΥ για να πάρει φροντίδα», συνέχισε.
Αναφερόμενος στις διαπιστώσεις του Ελεγκτή για τον οφθαλμίατρο είπε ότι διενεργούνται 7.000 επεμβάσεις για καταρράκτη το χρόνο, προσθέτοντας ότι η όλη θεραπεία με τις επισκέψεις πληρώνεται με 1.200 ευρώ. Ανέφερε πως αφορά 20 λεπτά επέμβαση, προσθέτοντας ότι δεν λέμε ότι δεν χρήζει διερεύνησης η συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά δεν λέμε και ότι είναι παράλογος ο αριθμός επεμβάσεων που αναφέρθηκαν σε αυτό το χρόνο.
Ο κ. Τσινωντίδης είπε επίσης ότι τους πρώτους 3 μήνες εφαρμογής του ΓΕΣΥ δεν υπήρχε μεγάλος αριθμός ειδικών γιατρών που συμβλήθηκαν και αυτοί οι γιατροί πιέστηκαν να παράσχουν φροντίδα σε περισσότερους ασθενείς.
Χρειάζεται χρόνος και εμπειρογνωμοσύνη για τους ελέγχους των απαιτήσεων και οργανώθηκαν ομάδες, ανέφερε προσθέτοντας ότι ο Οργανισμός δεν θα τρέχει πίσω από ένα γιατρό «για να του βάλει κλάππα», αλλά δεν θα διστάσει να επιβάλει ποινές ό,που διαπιστωθούν καταχρήσεις.
Περαιτέρω ανέφερε πως η ανησυχία του ΠΙΣ για τη δεύτερη φάση του ΓΕΣΥ απασχολεί και τον ΟΑΥ, που κάνει ό,τι περνά από το χέρι του ώστε τα δημόσια νοσηλευτήρια να μπορέσουν να ανταποκριθούν στο φόρτο εργασία που θα προκύψει.
Είπε ότι ήδη άρχισαν προγραμματισμένες εγχειρήσεις για μετά την 1η Ιουνίου «και συζητούμε ώστε να γίνει προγραμματισμό και τα νοσηλευτήρια να αφήσουν κρεβάτια για τα επείγοντα. Σημείωσε επίσης ότι δεν μπορούμε να ελέγχουμε τη συμπεριφορά 600.000 δικαιούχων.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι οι προσωπικοί γιατροί αμείβονται με βάση τους δικαιούχους που έχουν εγγράψει και όχι με βάση τις ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρουν, ο κ. Τσινωντίδης είπε ότι το μοντέλο της κατά κεφαλήν αμοιβής είναι ένα μοντέλο που εφαρμόστηκε σε άλλες χώρες και δεν το επινόησε η Κύπρος.
Πρόσθεσε ότι ο ΟΑΥ βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τον ΠΙΣ ώστε να τεθούν ποιοτικά κριτήρια και σημείωσε πως η έκδοση συνταγής είναι ιατρικής πράξη και ανέφερε ότι 253 γιατροί είναι συμβεβλημένοι ως εταιρείες.
Η κ. Συμεού ανέφερε πως ο ΠΙΣ δηλώνει ότι δεν πρέπει να στοχοποιείται η ιατρική κοινότητα. Ο γιατρός κάνει τη δουλειά του δια του κύρους και όταν η ιατρική κοινότητα καλούνται φοροφυγάδες, δεν θα μείνουν γιατροί, αλλά θα υπάρχουν ανήθικοι παράνομοι, συμπλήρωσε.
Ακολούθως επισημαίνονται ότι τον νόμο με βάση τον οποίον αμείβονται οι γιατροί τον ψήφισε η Βουλή, ομόφωνα ανέφερε ότι αν γίνονταν αποδεκτές οι εισηγήσεις του ΠΙΣ και ειδικά τα συμφωνημένα πρωτόκολλα και ο γιατρός θα ήταν καλυμμένος και ο ασθενής περισσότερο περιορισμένος. Τα πρωτόκολλα είναι μια ογκώδης θεμελιακή δουλειά που έπρεπε να προηγηθεί, συνέχισε αναφέροντας ότι ο προσωπικός γιατρός είναι «ο πορτάρης του συστήματος, και ως εκ τούτου όσες περισσότερες επιθέσεις δεχθεί τόσο αυξημένες είναι και οι πιθανότητες να δεχθεί γκολ». Ανέφερε επίσης ότι καταχρήσεις κάνουν και οι δικαιούχοι και οι γιατροί και διατύπωσε τη θέση ότι οι πολλές επισκέψεις σε ένα γιατρό είναι κακή ιατρική.
Συνεχίζοντας ανέφερε το πρόβλημα δεν είναι οι αμοιβές των γιατρών, αλλά η προεργασία που δεν έγινε ποτέ. Ενημέρωσε ακολούθως την Επιτροπή ότι ο ΠΙΣ έθεσε στη διάθεση του ΟΑΥ το πειθαρχικό συμβούλιο του ΠΙΣ. Αν φέρουν υπόθεση εμείς θα προχωρήσουμε, πρόσθεσε και εξέφρασε ικανοποίηση επειδή μέσα από το ΓΕΣΥ δεν θα χρησιμοποιείται το ιατρικό επάγγελμα για φοροδιαφυγή.
Η Γραμματέας του ΠΙΣ εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να σηκώσει το βάρος της Β’ φάσης του ΓΕΣΥ. Διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει αν υπάρχει σχέδιο Β και αγοραστές έτοιμοι να αγοράσουν τα δημόσια νοσηλευτήρια.
Μετά την 1η Ιουνίου θα γίνονται αμυγδαλεκτομές εκεί που δεν υπάρχουν αμυγδαλές. Ερωτηθείσα σχετικά διευκρίνισε πως θα γίνονται επεμβάσεις για ισχία, γόνατα, κήλες, σκωληκοειδίτιδες, που δεν είναι θα είναι απαραίτητες.
Είμαι εδώ να υπερασπιστώ την ιατρική, θα δεινοπαθήσουμε που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες, συμπλήρωσε.
Ο Νομικός σύμβουλος ΠΙΣ Θανάσης Κορφιώτης είπε ότι ούτε νομικά, ούτε ηθικά, ούτε εμπορικά μπορεί να απαγορευτεί η σύσταση εταιριών από γιατρούς και η σύμβληση τους με τον ΟΑΥ.
Ο Έφορος Φορολογίας Γιάννης Τσαγγάρης αναφερόμενος στην έκθεση του 2013 της Ελεγκτικής Υπηρεσίας είπε ότι κάποτε οι εκθέσεις μένουν με τις εντυπώσεις. Εξήγησε ότι σε αυτή αναφερόταν 61 γιατροί δεν είχαν φορολογικό φάκελο και όπως διεφάνη οι 50 ήταν γιατροί του εξωτερικού. Για να γίνει σωστός έλεγχος σε σχέση με την φοροδιαφυγή πρέπει να πάρεις στοιχεία από 3ους, προσθέτοντας ότι ουδείς που φοροδιαφεύγει δεν θα βάλει τα χρήματα του σε τράπεζα στην Κύπρο, ή σε ακίνητα, ή σε κινητά αξίας εντός της Δημοκρατίας.
Αναφορικά με τις πληρωμές του κράτους στις πολυκλινικές είπε ότι πρέπει πρώτα να ελέγξεις το ίδρυμα και μετά να πας στον γιατρό.
Ανέφερε στη συνέχεια ότι είναι πιο δύσκολο να γίνουν φορολογικοί έλεγχοι για συναλλαγές με μετρητά και ανέφερε πως αναμένεται οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι που προβλέπει το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιφέρει καλύτερα αποτελέσματα. Υπάρχει μερίδα γιατρών που φοροδιαφεύγουν όπως Λογιστής που υπέβαλε δηλώσεις για 500 πελάτες του και ο ίδιος δεν υπέβαλε δήλωση, είπε.
Ο κ. Τσαγγάρης είπε ακόμα ότι με βάση απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εταιρεία στην οποία συμμετέχει έστω και ένας γιατρός δεν μπορεί να υποχρεωθεί σε ένταξη στον ΦΠΑ.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Ελέγχου ότι οι 6 μήνες είναι σύντομο χρονικό διάστημα για να γίνουν διαπιστώσεις για τη φορολογία που θα πληρώσουν οι ενταγμένοι επαγγελματίες στο ΓΕΣΥ και πρόσθεσε ότι θα γίνει διασταύρωση στοιχείων.
Είπε ακόμα πως ο αποτελεσματικός φόρος επί των εταιρειών είναι 20%, ενώ για τους γιατρούς ως φυσικά πρόσωπα θα ακουμπά το 35%.
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία εκ μέρους της ΕΔΕΚ, η Ελένη Λυμπουρή είπε ότι η έλλειψη πρωτοκόλλων, όπως ήταν η υποχρέωση του ΟΑΥ να συμφωνήσει με τους παρόχους στο ΓεΣΥ, είναι η αιτία για κατάχρηση του συστήματος.
Η κ. Λυμπουρή είπε πως η ΕΔΕΚ καλεί τον ΟΑΥ να εφαρμόσει τις απαιτούμενες ασφαλιστικές δικλείδες για αντιμετώπιση της υπερεπισκεψιμότητας που εκτιμάται ότι θα παρατηρηθεί κατά τους τέσσερις πρώτους μήνες της εφαρμογής της δεύτερης φάσης του ΓεΣΥ.
Ο κ. Περδίκης είπε πως η συνεδρία του άφησε αίσθημα μη ικανοποίησης. Είπε πως δίνεται η εντύπωση ότι οι γιατροί μπορούν να φοροδιαφεύγουν και εξευρίσκονται δικαιολογίες ώστε να γίνονται καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ.
Κάλεσε επίσης τον ΟΑΥ και το Υπουργείο Υγείας να ακούσουν το καμπανάκι που κτύπησε η εκπρόσωπος του ΠΙΣ.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις