ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβ. Εκπρόσωπος: 'Υπενθύμιση' η πρόταση για μικτή επιτροπή Αμμοχώστου - Τι λέχθηκε με Σαρλ Μισέλ

Κυβ. Εκπρόσωπος: 'Υπενθύμιση' η πρόταση για μικτή επιτροπή Αμμοχώστου - Τι λέχθηκε με Σαρλ Μισέλ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος σχολίασε με δηλώσεις του την «υπενθύμιση» της πρότασης για μικτή τεχνική επιτροπή για το θέμα του ενδεχόμενου ανοίγματος της Αμμοχώστου, από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Του Γιώργου Τάττη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στις Βρυξέλλες και είχε την πρώτη του συνάντηση με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Τα θέματα συζήτησης ήταν κυρίως το Κυπριακό και το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο.

Όπως σχολίασε ο κ. Κούσιος, σε σχέση με την επαναφορά του ζητήματος της επιστολής προς τον Αντόνιο Γκουτέρες για συνεργασία Ε/κ και Τ/κ που επανέφερε σε ρεπορτάζ του «Ο Φιλελεύθερος», η πρόταση αυτή αφορά προηγούμενα ΜΟΕ που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί. «Ο Πρόεδρος υπενθυμίζει αυτή την πρόταση» δήλωσε χαρακτηριστικά και συνεχίζει λέγοντας ότι αυτή η πρόταση «αφορά μία τεχνική επιτροπή από Ε/κ, Τ/κ και ξένους ειδικούς έτσι ώστε να προβούν στην πόλη για μελέτες». Παράλληλα, αυτό γίνεται για προετοιμασία της διαδικασίας επιστροφής της πόλης στους νόμιμους κατοίκους της, με διενέργεια τεχνικών μελετών.
Τόνισε δε ότι «οποιεσδήποτε ενέργειες θα είναι νόμιμες με εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ» και επανέλαβε την στάση της κυβέρνησης για μη «αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας σε ΑΟΖ αλλά και για τις απειλές για άνοιγμα της περιφραγμένης πόλης των Βαρωσίων. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε επίσης ότι «δεν θα είμαστε ευέλικτοι στα θέματα που αφορούν την Ε.Ε. και την Τουρκία» αλλά ούτε και σε διάφορα ζητήματα κονδυλίων προς Τουρκοκυπρίους ή Τούρκους. Όταν ερωτήθηκε εάν αυτό αφορά κάποιο βέτο στις σχετικές ευρωπαϊκές αποφάσεις, απάντησε ότι δεν εννοεί κάτι τέτοιο. Εντούτοις, είπε ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση πλέον να είναι τόσο ευέλικτη σε πολλούς Τουρκοκύπριους και Τούρκους που ενεργούν ενάντια στα συμφέροντα της ΚΔ.

Τέλος, δήλωσε ότι πρώτη φορά η Ε.Ε, μετά από ενέργειες του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι έτοιμη να αλλάξει πολιτική, με μία πιο ουσιαστική, θετική και πιο ενεργητική συμμετοχή στο Κυπριακό.
Όσον αφορά την συζήτηση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και τον προϋπολογισμό της Ε.Ε, ο Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε για τις επιφυλάξεις και της ανησυχίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με τις αποδοχές που θα λάβει ως μέλος της ΕΕ, σε ζητήματα όπως το ταμείο της πολιτικής συνοχής, το μεταναστευτικό και η αγροτική πολιτική.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έτρεχε η Πυροσβεστική: Κατοικίες «τυλίχθηκαν» στις φλόγες από αναμμένο καντήλι και κερί

Σήμερα η ένσταση Οδυσσέα στο αίτημα Σαββίδη για παύση του - Πολυσέλιδη η έκθεση

Εκστρατεία Αστυνομίας: Στους δρόμους για ελέγχους φορτηγών και λεωφορείων – Τι προνοεί η νομοθεσία

Βρέθηκε εκτός δρόμου, έχασε τον έλεγχο και προσέκρουσε σε όχημα - Τραυματίστηκαν 5 πρόσωπα - Η κατάσταση της υγείας τους  

Βίντεο που κόβει την ανάσα: Φορτηγό συγκρούεται με αυτοκίνητο και κρέμεται στο κενό από γέφυρα στις ΗΠΑ - Ο τρόμος της οδηγού

Μενίδι: «Όταν την είδα έβγαλα το μαχαίρι και άρχισα να την μαχαιρώνω» - Η κυνική ομολογία του δολοφόνου της 40χρονης - Βίντεο



Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Στη Λευκωσία σήμερα η Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Στο επίκεντρο το ζήτημα της Συρίας

Το ζήτημα της Συρίας και η επαναξιολόγηση του καθεστώτος περιοχών της χώρας, θα βρεθούν σήμερα στο επίκεντρο της Υπουργικής Συνόδου για το μεταναστευτικό, το οποίο πραγματοποιείται στη Λευκωσία με πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη Σύνοδο θα συμμετάσχουν υπουργοί και αξιωματούχοι από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Αυστρία, την Πολωνία, τη Δανία, την Ιταλία και τη Μάλτα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top