ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ευρωβαρόμετρο: Εμπιστεύονται τον στρατό και δυσπιστούν έναντι των πολιτικών κομμάτων οι Κύπριοι

Ευρωβαρόμετρο: Εμπιστεύονται τον στρατό και δυσπιστούν έναντι των πολιτικών κομμάτων οι Κύπριοι

Σχεδόν εννέα στους δέκα Κύπριους λένε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον στρατό ως τον θεσμό που εμπιστεύεται περισσότερο η πλειοψηφία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου του Φθινοπώρου 2019 για την Κύπρο.

 
Μεταξύ των θεσμών και Μέσων που μάλλον εμπιστεύονται οι Κύπριοι, ο στρατός καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 62% και ακολουθεί η Αστυνομία με 52% και η τηλεόραση με 48% (για το ίδιο Μέσο ωστόσο πλειοψηφούν αυτοί που δεν το εμπιστεύονται με 49%). Στην τέταρτη θέση των θεσμών που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων κατατάσσονται οι περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές, ενώ στην πέμπτη θέση ισοβαθμούν η ΕΕ και ο Τύπος.
 
Στον αντίποδα, το 87% των Κυπρίων λέει ότι μάλλον δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, το 66% την Κυβέρνηση και το 63% τη  Βουλή. Ακολουθεί η δημόσια διοίκηση με 61%, τα Ηνωμένα Έθνη με 59% και η δικαιοσύνη και το εθνικό νομικό σύστημα με 58%.
 
Εξάλλου, το ποσοστό των Κυπρίων που δηλώνει ευχαριστημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Κύπρο ανέρχεται σε 46% και είναι κάτω του μέσου όρου των 28 κρατών μελών, στο 54%.
 
Επίσης, το 37% των Κυπρίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, σε σύγκριση με το 42% του μέσου όρου στην ΕΕ των 28.
 
Η μετανάστευση ανθρώπων από χώρες εκτός της ΕΕ προκαλεί θετικά αισθήματα στο 29% των Κυπρίων και στο 48% του μέσου όρου των Ευρωπαίων από τα 28 κράτη μέλη.
 
Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο δηλώνουν σε ποσοστό 56% αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, σε σύγκριση με το 58% του μέσου όρου των 28 κρατών μελών.
 
Σε ερώτηση ποιό θεωρούν ως το θετικότερο αποτέλεσμα της ΕΕ, υπάρχει σύμπτωση απόψεων, καθώς τόσο η πλειοψηφία των Κυπρίων, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών ιεραρχούν ως σημαντικότερα την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ.
 
Η οικονομική κατάσταση της χώρας με 30% και η μετανάστευση με 29% είναι τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος, απαντούν οι ερωτηθέντες στην Κύπρο. Την ίδια ώρα ιεραρχούν την μετανάστευση με 60% και τα θέματα περιβάλλοντος, κλίματος και ενέργειας με 25% ως τα δύο σημαντικότερα ζητήματα για την Ευρώπη, ενώ η άνοδος των τιμών με 32% και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους με 21% κατατάσσονται ως τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους προσωπικά.
 
Εξάλλου, η πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύει ότι γενικά, τα πράγματα οδεύουν προς την λανθασμένη κατεύθυνση με 55%, ενώ το 25% λέει ότι τα πράγματα οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση και 17% απαντά ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το ίδιο απαισιόδοξος είναι και ο μέσος όρος των απαντήσεων στην ΕΕ των 28 κρατών μελών, με 56% να λέει ότι τα πράγματα οδεύουν προς την λανθασμένη κατεύθυνση, 31% προς τη σωστή, ενώ 7% απαντά ούτε το ένα ούτε το άλλο.
 
Στην ερώτηση για τον βαθμό ικανοποίησης της ζωής τους, η Κύπρος παρουσιάζει βαθμό ικανοποίησης 89% και βρίσκεται πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (84% στην ΕΕ των 28).
 
Όσον αφορά τους βασικούς τομείς πολιτικής, η πλειοψηφία των Κυπρίων, όπως και των υπολοίπων Ευρωπαίων, τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της ΕΕ. Ακολουθούν οι θετικές απόψεις των Κυπρίων αναφορικά με την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ένωσης, την κοινή ενεργειακή πολιτική, την κοινή εμπορική πολιτική και την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ.
 
Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία Κυπρίων και Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η ύπαρξη ειδήσεων και πληροφοριών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή είναι ψευδείς αποτελούν πρόβλημα για τη δημοκρατία γενικότερα, σε ποσοστό 90% και 79% αντίστοιχα. Το 83% των Κυπρίων και το 74% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα στην χώρα τους, ενώ το 79% των Κυπρίων και το 69% των Ευρωπαίων απαντούν ότι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τέτοιες ειδήσεις και πληροφορίες.

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 14 και 24 Νοεμβρίου 2019, πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, σε δείγμα 505 ατόμων στις ελεύθερες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας με προσωπικές συνεντεύξεις μέσω τυποποιημένου ερωτηματολογίου.
 
Τί πιστεύει η τουρκοκυπριακή κοινότητα

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση στην κοινότητά τους είναι κακή σε ποσοστό 55% ενώ το 38% λέει ότι αναμένει να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για τους επόμενους 12 μήνες, σε αντίθεση με το 22% που αναμένει βελτίωση.
 
Οι Τουρκοκύπριοι ιεραρχούν κατά πλειοψηφία την άνοδο των τιμών και την οικονομική κατάσταση ως τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητά τους, αλλά και τους ίδιους προσωπικά.
 
Ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο είναι το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων που τείνουν να εμπιστεύονται την ΕΕ, με 50% το Φθινόπωρο του 2019 σε σύγκριση με 47% την προηγούμενη Άνοιξη. Επίσης, το ποσοστό των ερωτηθέντων Τ/κ που δεν εμπιστεύονται την ΕΕ μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%.
 
Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου παρουσιάστηκαν την Τετάρτη από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.
 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top