ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οικονομικό Φόρουμ ΑΚΕΛ: Επικρίσεις ΓΓ για μονομερείς αποφάσεις και απουσία οράματος από την Κυβέρνηση στην οικονομία

Οικονομικό Φόρουμ ΑΚΕΛ: Επικρίσεις ΓΓ για μονομερείς αποφάσεις και απουσία οράματος από την Κυβέρνηση στην οικονομία

Η Κυβέρνηση εξακολουθεί να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις για την οικονομία, χωρίς διάλογο και διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, χωρίς σχέδιο και όραμα για το μέλλον ανέφερε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, σε χαιρετισμό του στο 1ο Φόρουμ Οικονομικής Πολιτικής που διοργάνωσε το ΑΚΕΛ, με θέμα «Κτίζοντας την οικονομία της επόμενης δεκαετίας».

«Από το κούρεμα των καταθέσεων και την εφαρμογή του μνημονίου, μέχρι την προσέλκυση επενδύσεων έναντι εκχώρησης υπηκοοτήτων και τη διάλυση του Συνεργατισμού, τα μέτρα που λαμβάνονται είναι απλώς πυροσβεστικά. Είναι αποσπασματικά. Παράγουν ευκαιριακού χαρακτήρα αποτελέσματα. Δε δίνουν εναλλακτικές λύσεις. Δεν ενθαρρύνουν καινοτόμες πρωτοβουλίες. Δεν απελευθερώνουν τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι το κυριότερο είναι ότι σπρώχνουν κάτω από το χαλί τα διαρθρωτικά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας υπονομεύοντας το μέλλον της. Καλλιεργούν, όπως είπε, τον εφησυχασμό για τη βιωσιμότητα του υφιστάμενου παραγωγικού μοντέλου ενώ το ζητούμενο είναι να αλλάξει πριν γίνουν αξεπέραστα τα αδιέξοδα στα οποία οδηγείται.
 
«Σε αυτό το ζητούμενο θέλουμε να ανταποκριθεί η πρωτοβουλία μας. Σε αυτό το ζητούμενο φιλοδοξούμε να αναζητήσουμε μαζί τις προσφορότερες απαντήσεις. Αυτός είναι ο λόγος που αποφασίσαμε να οργανώσουμε το Οικονομικό Φόρουμ», είπε.
 
Πρόσθεσε ότι δεν θέλουν να καταστήσουν το Φόρουμ ένα ακόμα βήμα άσκησης κριτικής στην Κυβέρνηση, αλλά θέλουν να εγκαινιάσουν ένα θεσμό που φιλοδοξεί να γίνει ετήσιος και να λειτουργεί ως βήμα διαλόγου μέσα από τον οποίο να παράγονται νέες ιδέες.
 
«Να κατατίθενται  δημιουργικές προτάσεις με στόχο τον απεγκλωβισμό της οικονομίας μας από τους μύθους και τα δόγματα που την εγκλωβίζουν στο παρελθόν ανακυκλώνοντας τα προβλήματα ενός ξεπερασμένου από τις εξελίξεις αναπτυξιακού παραδείγματος. Να προχωρήσουμε σε μεταρρυθμίσεις που πραγματικά εξυπηρετούν την κοινωνία και όχι τις όποιες σκοπιμότητες», είπε.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι ούτε με την αποσιώπηση των πραγματικών προβλημάτων ούτε με την εμμονή σε άγονες προσεγγίσεις και αντιπαραθέσεις που θα βρεθεί ο δρόμος για τη γεφύρωση των αντικρουόμενων συμφερόντων, την εξάλειψη των ανισοτήτων και την εξεύρεση των εναλλακτικών λύσεων.
 
Ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην ανάγκη «να ξανασκεφτούμε την οικονομία μας, να ακούσουμε τους πρωταγωνιστές της και να ενημερωθούμε  για τις εξελίξεις της».  Αυτό, όπως είπε, γίνεται πιο επιτακτικό ιδιαίτερα τώρα που η ανατροπή των γεωπολιτικών ισορροπιών, η καλπάζουσα κλιματική κρίση και οι επιπτώσεις της ψηφιακής επανάστασης έρχονται να προστεθούν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης δημιουργώντας ένα νέο πολύ πιο ασταθές, ρευστό και αβέβαιο διεθνές περιβάλλον.
 
Πρόσθεσε ότι οι αρνητικές συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης που σημάδεψε την προηγούμενη δεκαετία δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί.
 
Σημείωσε αν δεν βρεθεί τρόπος να παραχθεί νέος πλούτος, να λειτουργήσει το κράτος – πρόνοιας ως εγγυητής της κοινωνικής συνοχής, να στηριχθεί το εισόδημα των εργαζομένων και να αξιοποιηθεί το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού σε καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας με κατοχυρωμένα δικαιώματα και αξιοπρεπείς συνθήκες, η αποσταθεροποίηση της οικονομίας θα είναι αναπόφευκτη με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της Κύπρου και όχι μόνο.
 
Πρόσθεσε ότι η επανένωσή της Κύπρου είναι μία από τις προϋποθέσεις ανάκτησης της αναπτυξιακής δυναμικής και αναθέρμανσης της οικονομίας και ότι πρόσφατες μελέτες που δημοσιεύτηκαν τεκμηριώνουν αναλυτικά τη θέση αυτή.
 
«Δυστυχώς όμως δεν βρισκόμαστε ακόμα εκεί. Ούτε γνωρίζουμε το αν και πότε θα φθάσουμε. Αλλά ακόμη κι αν ανοίξει ο ορίζοντας αυτός, και πάλι ζητούμενο θα παραμένει η διασφάλιση της πρόσβασης του συνόλου των πολιτών στα βασικά αγαθά της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της πλήρους απασχόλησης», είπε. Αν η κοινωνική συνοχή δεν αποκατασταθεί, πρόσθεσε, και αν δεν θεωρηθεί ως ο πυλώνας που σταθεροποιεί την οικονομία και παράγει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην ανάπτυξή της, ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης θα καταστεί μόνιμη και καταστροφική απειλή.

Ο κ. Κυπριανού είπε επίσης πως το γεγονός ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης πιστεύει σήμερα ότι «οι μέρες που έρχονται για την οικονομία θα είναι χειρότερες», θα έπρεπε να αφυπνίσει όλους.
 
Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση φαίνεται να μη το λαμβάνει υπόψη της και συνεχίζει να πορεύεται στο μονόδρομο που ακολουθεί τα τελευταία εφτά χρόνια αγνοώντας ότι το αφήγημά της για επιτυχή έξοδο από την κρίση είναι μόνο η μισή αλήθεια. Είναι, όπως είπε, η αλήθεια που αποτυπώνεται στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών, όχι όμως και στη ζωή των ανθρώπων.
 
Στην ομιλία του στο συνέδριο ο Επικεφαλής του Γραφείου Οικονομικών Μελετών του ΑΚΕΛ Χάρης Πολυκάρπου, ανέφερε ότι η Κύπρος έχει ανάγκη ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης που να έχει στο επίκεντρο του τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, προσφέροντας στους εργαζόμενους και στις επιχειρήσεις ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
 
«Έχουμε ανάγκη μια οικονομία που στηρίζεται σε γερά θεμέλια και υλοποιεί ένα πολύπλευρο και ισορροπημένο μοντέλο οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Έχουμε ανάγκη μια οικονομία που δημιουργεί υποδομές και ευκαιρίες για το μέλλον και δεν κινείται με βραχυπρόθεσμη προοπτική», είπε.
 
Μια οικονομία, πρόσθεσε, που αντιμετωπίζει τις οικονομικές ανισότητες και επιδιώκει τη δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών µέσω της φορολόγησης του πλούτου, την υιοθέτηση κινήτρων για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων φοροδιαφυγής και διαφθοράς.
 
Που να δημιουργεί, πρόσθεσε, ένα αποτελεσματικό και κοινωνικά ευαίσθητο κράτος, το οποίο να προστατεύει και να στηρίζει τα οικονομικά ασθενέστερα στρώματα της κοινωνίας, με νοικοκυρεμένα δημόσια οικονομικά που να στηρίζουν τη βιώσιμη ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και την κάλυψη των αναγκών της κοινωνίας.
 
Μια οικονομία, όπως είπε, που στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους αυτοτελώς εργαζόμενους που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της κυπριακής οικονομίας και ενισχύουν της θέσης τους μέσα από την τεχνολογική αναβάθμιση και την εξασφάλιση της πρόσβασης τους σε προσιτή χρηματοδότηση.
 
«Θέλουμε μια οικονομία της γνώσης, αυξάνοντας την επένδυση στους τομείς της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας και προωθώντας το ψηφιακό μετασχηματισμού του κράτους και της οικονομίας», είπε, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να ενισχύει τις παραγωγικές δυνατότητες της οικονομίας.

Έκανε επίσης λόγο για ένα αναπτυξιακό μοντέλο που διατηρεί τη δυναμική του τομέα των υπηρεσιών με ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου ως διεθνές κέντρο παροχής επαγγελματικών και συμβουλευτικών υπηρεσιών καταπολεμώντας τη διαφθορά και ενισχύοντας τη διαφάνεια, και την απόδοση δικαιοσύνης.

Επίσης, όπως είπε, με στήριξη της ανάπτυξης στο τομέα της ναυτιλίας και ενίσχυση της Κύπρου ως περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης και υγείας και αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Καζακστάν: Το τελευταίο μήνυμα επιβάτη στη σύζυγό του πριν την συντριβή του αεροσκάφους - Βίντεο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Τα στατιστικά του ΑΠΟΕΛ - Οι νίκες, οι σκόρερ και η βαθμολογία

• Πέντε αθλήτριες που παίρνουν «χρυσό» μετάλλιο ποζάροντας σε γνωστή πλατφόρμα



ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

ΗΠΑ: Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία

Στην ίδια λογική που τήρησε η αμερικανική διπλωματία και στο Τουρκο-λιβυκό μνημόνιο- χωρίς να καταδικάζει ανοικτά τις ενέργειες της Τουρκίας-κινήθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιντ Ντιπάρτμεντ κληθείς από το ΡΙΚ να σχολιάσει την πρόθεση της Αγκυρας να εκμεταλλευτεί τις εξελίξεις στη Συρία και να δημιουργήσει τετελεσμένα προωθώντας την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών οι οποίες θα διαγράφουν από τον χάρτη την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top