«Να αποφεύγονται προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ζήτησε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, από τον ομόλογό του της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, όπως δήλωσε μετά τη διήμερη Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, μετά το πέρας της Συνόδου του ΝΑΤΟ ο Έλληνας Υπουργός δήλωσε ότι «σε ότι αφορά στην συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου, ανταλλάξαμε απόψεις με τον κ. Ακάρ για το πώς οι επικείμενες συζητήσεις στην Αθήνα μεταξύ στρατιωτικών αντιπροσωπειών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα συνδράμουν στη μείωση της έντασης στις διμερείς σχέσεις».
«Κατέστησα βεβαίως σαφές το ότι, για να έχει επιτυχία ο στρατιωτικός διάλογος θα πρέπει να αποφεύγονται ταυτόχρονα προκλητικές συμπεριφορές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της Συνόδου ο Υπουργός Άμυνας, όπως ανέφερε, είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους ομολόγους του τη σημαντική πρόοδο που σημειώνεται στη θεσμική και επιχειρησιακή προσαρμογή των δομών Άμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ. Ο Υπουργός είπε πως «τις εργασίες της Συνόδου απασχόλησαν κατά προτεραιότητα οι εξελίξεις στο στρατηγικό περιβάλλον της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, περιλαμβανομένης της Βόρειας Αφρικής, που όπως γνωρίζετε, επηρεάζουν άμεσα την ασφάλεια της χώρας μας και αποτελούν μείζονα προτεραιότητα για μας».
Πρόσθεσε ότι του δόθηκε η ευκαιρία να επαναλάβει ότι «στρατιωτικές ενέργειες, όπως αυτές στην Βόρειο Συρία, και συμφωνίες με την Κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, αποτελούν παράγοντες μεγάλης ανησυχίας για μας, καθώς συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της Ανατολικής Μεσογείου».
Σημείωσε μάλιστα την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα «στην περαιτέρω ενίσχυση της συμμαχικής δραστηριότητας στο Αιγαίο για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία», και ζήτησε «όπως το σύνολο των Συμμάχων συμβάλλει αναλόγως των δυνατοτήτων του».
Όπως είπε ο Υπουργός, κατά το δείπνο εργασίας, οι σύμμαχοι υποδέχθηκαν για πρώτη φορά τον νέο Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell. «Στη συζήτηση αυτή σημείωσα τη σημασία που αποδίδουμε στην εμβάθυνση των σχέσεων των δύο οργανισμών, χωρίς αυθαίρετους αποκλεισμούς κρατών - μελών, με σεβασμό στην θεσμική τους ανεξαρτησία και την αυτονομία στη λήψη αποφάσεων», ανέφερε.
«Επιπλέον, στη συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό μας, επανέλαβα το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της χώρας μας για την ασφάλεια της Ελληνικής ομογένειας, που κυρίως διαμένει κοντά στη Μαριούπολη και επηρεάζεται άμεσα από την τρέχουσα κατάσταση στα ανατολικά της χώρας», σημείωσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Εκτός από τον Χουλουσί Ακάρ, σε διμερές επίπεδο ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας συνάντησε τους ομολόγους του από την Εσθονία Γιούρι Λούικ, την Πορτογαλία Ζοάο Γκόμεζ Κραβίνχο και την Βόρειο Μακεδονίας Ραντμίλα Σεκερίνσκα.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο
• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη
• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες
• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024
• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις