Πολλά συμβαίνουν στην γειτονική Συρία, αφού πλέον το καθεστώς του Μπασάρ αλ Άσαντ, είναι σε ανοιχτό πόλεμο με την Τουρκία και τους αντάρτες που υποστηρίζει στην Επαρχία Ιντλίμπ.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Από τις αρχές του Φεβρουαρίου, και αφού οι δυνάμεις του Άσαντ εντατικοποίησαν τις επιχειρήσεις τους κατά των ανταρτών στην Επαρχία Ιντλίμπ, η Τουρκία έχει στείλει στην περιοχή, πάνω από 1000 άρματα μάχης, ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και στρατιωτικό προσωπικό.
Στις 20 Ιανουαρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξήγγειλε την επέμβαση της Τουρκίας στην Συρία, αναφέροντας χαρακτηρίστηκα πως, «ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την βαρβαρότητα του Άσαντ» στέλνοντας την πρώτη παρτίδα πολεμοφόδιων και αρμάτων στις 23 Ιανουαρίου.
Στο μεσοδιάστημα, τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, επιτίθονταν κατά κουρδικών θέσεων στην βόρεια Συρία, θέλοντας μάλλον να αποπροσανατολίσουν τον συριακό στρατό, και να ξαναδημιουργήσουν ένταση στην περιοχή.
Στις 30 Ιανουαρίου, ο Τούρκος πρόεδρος ανάφερε πως «είπαμε στην Ρωσία, πως η υπομονή της Τουρκίας, εξαντλείται σχετικά με τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στην Ιντλίμπ» και την ίδια μέρα, δεύτερο κομβόι τουρκικών αρμάτων εισέρχεται στο έδαφος της Συρίας.
Παράλληλα, οι δυνάμεις του Άσαντ, με την αιχμή του δόρατος, τις δυνάμεις «Τίγρης» (Tiger Force), σημειώνουν στρατηγικής σημασίας νίκες κατά των ανταρτών, πιέζοντας εμμέσως την Τουρκία να μην μείνει στα λόγια και στις απειλές και να επέμβει στρατιωτικά.
Η επέλαση των δυνάμεων του Άσαντ, δεν σταμάτησε, αντιθέτως εκτονώθηκε ακόμα περισσότερο με την τουρκική παρουσία στην Ιντλίμπ. Μάλιστα, από τα 12 παρατηρητήρια που κατείχε ο τουρκικός στρατός, τα οποία σχημάτιζαν την γραμμή Σότσι, τα οκτώ έχουν καταληφθεί από τον συριακό στρατό.
Οι επόμενες μέρες που ακολούθησαν, φανέρωσαν την έλλειψη στρατηγικής από πλευράς του τούρκικου στρατού, ο οποίος δημιουργούσε συνεχώς νέα σημεία παρατήρησης, ωστόσο αναγκαζόταν να τα εγκαταλείπει, αφού ο συριακός στρατός ήταν πάντα σε πλεονεκτική θέση, καταφέρνοντας σε πολλές περιπτώσεις να περικυκλώσει τα εχθρικά στρατεύματα, αφήνοντας τους μόνο μικρούς διαδρόμους για να οπισθοχωρήσουν.
Πέραν αυτού, να σημειωθεί πως η Τουρκία, στην μάχη της Ιντλίμπ δεν θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει την πολεμική της αεροπορία, αφού στην περιοχή επιχειρεί η ρωσική αεροπορία, και επιπλέον, η Συρία, διαθέτει οπλικά συστήματα που μπορούν να πλήξουν πολεμικά αεροσκάφη.
Ο θρίαμβος του Μπασάρ αλ Άσαντ, επισφραγίστηκε με την κατάληψη της πόλης Σαρακέμπ, η οποία εξασφάλισε στον συριακό στρατό, τον έλεγχο της οδικής αρτηρίας «Μ5», η οποία τέμνει την επαρχία Ιντλίμπ και είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας.
Τις τελευταίες μέρες, εκατοντάδες τουρκικά άρματα μάχης, εισχώρησαν στο έδαφος της Συρίας, και πολλοί αναλυτές μιλούσαν για μάχη μεγάλης κλίμακας. Η μετωπική σύγκρουση ήρθε το πρωί της Δευτέρας 10/02, όταν οι τουρκικές δυνάμεις βομβάρδισαν θέσεις του συριακού στρατού, ο οποίος απάντησε επίσης με βομβαρδισμούς, σκοτώνοντας πέντε Τούρκους στρατιώτες και τραυματίζοντας πολλούς άλλους.
Επιπλέον από τους βομβαρδισμούς, καταστράφηκαν άρματα μάχης και οχήματα του τουρκικού στρατού.
Τούρκοι στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους
Διπλωματικός Πυρετός
Στην πολιτική σκακιέρα, οι συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ξεκίνησαν το Σάββατο 08/02 χωρίς ωστόσο να εξευρεθεί κάποια λύση για το μέλλον της επαρχίας Ιντλίμπ.
Πηγές προσκείμενες στο συριακό καθεστώς του Άσαντ, ανέφεραν πως η Τουρκία απαίτησε από την Ρωσία, να υποχωρήσει ο συριακός στρατός, πίσω από την γραμμή Σότσι και τα τουρκικά φυλάκια, με την δεύτερη να αρνείται να το πράξει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις