Συνεχίζεται, κατά πώς φαίνεται, η διαμάχη του Μουσταφά Ακιντζί με την Άγκυρα. Αυτό που πραγματικά ενόχλησε την Τουρκική κυβέρνηση, ήταν προφανώς η δήλωσή του, προ μερικών ημερών στην εφημερίδα «Guardian», όπου και έκρουσε τον κώδωνα κινδύνου για ένα «βόρειο τμήμα» της Κύπρου, «περισσότερο εξαρτημένο από την Άγκυρα που θα μπορούσε να καταστεί «ντε φάκτο τουρκική επαρχία». Είναι όμως τα πράγματα έτσι;
Του Γιώργου Τάττη
Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω διένεξη εκφράστηκε και στο παρελθόν, ιδιαίτερα στην περίπτωση της εισβολής της Τουρκίας στην Συρία, ονόματι «Πηγή Ειρήνης». Παρ’ όλα αυτά, στο συγκεκριμένο παρελθοντικό περιστατικό, μετά και τις απαραίτητες «συστάσεις» της Τουρκικής κυβέρνησης, ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων «τα μάζεψε», προκαλώντας δυσφορία και στους κόλπους της Ελληνοκυπριακής πλευράς και στον κόσμο που διατείνεται φιλικά προς το πρόσωπό του.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Ακιντζί: Κίνδυνος μόνιμης διαίρεσης της Κύπρου
Αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή όμως, ο Μουσταφά Ακιντζί, φαίνεται να εξακολουθεί να «αντιστέκεται», στις διάφορες φωνές εντός της Τουρκικής κοινής γνώμης, που τον εγκαλούν για την τοποθέτησή του. Ίσως υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος γι’ αυτό ή εμφορείται αποκλειστικά από αγνά ιδεολογικά κίνητρα; Μάλιστα, ο ηγέτης του κόμματος των Γκρίζων Λύκων, ο οποίος συμμετέχει στην κυβέρνηση Ερντογάν, τον κάλεσε να παραιτηθεί δηλώνοντας ότι έχει προ πολλού μπει στην τροχιά της Ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Την παραίτηση Ακιντζί ζητά ο Μπαχτσελί
Στα ίδια μήκη κυμαίνονται και οι δηλώσεις άλλων αξιωματούχων της τουρκικής κυβέρνησης, καθώς και της κύριας αντιπολιτευτικής πτέρυγας στο ψευδοκράτος. Χαρακτηριστικά, ο Ερσίν Τατάρ, «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους, άδραξε την ευκαιρία και κατηγόρησε τον Μουσταφά Ακιντζί ότι «αγνοεί την κατανόηση και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Τουρκία για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος». Δεν δίστασε προφανώς να δώσει και προεκλογικό κλίμα στα «κατηγορώ» του, προσθέτοντας ότι «ο λαός θα δώσει την δέουσα απάντηση σε αυτή την συμπεριφορά στις κάλπες, μη εκλέγοντας τον κ. Ακιντζι».
Ίσως να είναι και αυτός ακριβώς ο λόγος, που παρακινεί τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να τραβάει την «διένεξη» στα άκρα, δηλώνοντας συμπληρωματικά ότι θα ήταν φρικτό το σενάριο προσάρτησης των κατεχομένων στην Τουρκία. Προφανώς, ο Μουσταφά Ακιντζί αναγνωρίζει ότι με αυτό τον τρόπο θα επανατοποθετηθεί πολιτικά εντός ενός ευρύτερου, εν μέρει προοδευτικού κοινού, που βλέπει την Τουρκία ως μία συντηρητική φωνή που ισλαμοποιεί σταδιακά τον κοσμικό χαρακτήρα της Τ/κ κοινότητας. Νοουμένου του ότι αυτό το κοινό είναι πλειοψηφικό, η προνομιακή πρόσβαση του εκ νέου υποψήφιου προέδρου σε αυτό το κοινό, εν όψει εκλογών, είναι μονόδρομος.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η τελευταία δήλωση του Ακιντζί, μπορεί να είχε την σημασία της όσον αφορά το κλίμα που υπάρχει εντός της Τ/κ κοινότητας για την Τουρκία, αλλά, δεν παύει να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα της ούτω καλούμενης «ΤΔΒΚ». Πώς αλλιώς μπορεί να ερμηνευτεί η δήλωση ότι η προσάρτηση σηματοδοτεί και διάλυση του ψευδοκράτους αν όχι ως προσπάθεια διαφύλαξης του status quo; Ή, τι άραγε να σημαίνει όταν απαιτεί να βιαστούμε για λύση τώρα αλλιώς υπάρχει το ενδεχόμενο προσάρτησης των κατεχομένων; Δεν είναι παράλληλα, μια έμμεση απειλή που συντείνει στην επιχειρηματολογία της «όποιας λύσης, εδώ και τώρα»;
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις