Ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις έλαβε το επεισόδιο που σημειώθηκε στην κοινοβουλευτική επιτροπή και έγινε γνωστό μετά από δημόσια καταγγελία της βουλευτού Ειρήνης Χαραλαμπίδου σε βάρος του συνάδελφού της Κωστάκη Κωνσταντίνου.
Η κα Χαραλαμπίδου λίγο πριν τη δημοσιοποίηση των πρακτικών της επίμαχης συνεδρία (βλ. πιο κάτω), τα έβαλε με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Συλλούρη. Υποστήριξε ότι ο Κωνσταντίνου της έκανε απρόκλητη και χυδαία επίθεση, κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για άκρατο σεξισμό, ενώ επέκρινε τον Συλλούρη λέγοντας ότι δεν επενέβηκε για να την προστατεύσει ως όφειλε.
Επιπλέον, διευκρινίζει ότι ουδέποτε ασχολήθηκε, ούτε αναφέρθηκε σε δάνειο του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κωστάκη Κωνσταντίνου όταν υπέβαλλε ερώτημα στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο Παύλο Ιωάννου για τα δάνεια πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων (ΠΕΠ) και το ενδεχόμενο να προσέφυγαν στον τελευταίο.
Παρουσιάζουμε αυτούσια την τοποθέτηση της βουλευτού του ΑΚΕΛ: «Ο πρόεδρος της Βουλής αποφάσισε να δώσει τα πρακτικά στη δημοσιότητα. Επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για απρόκλητη, χυδαία επίθεση και προσπάθεια διαβολής και επίρριψης λάσπης για την προσωπική μου αξιοπρέπεια.
Ο Πρόεδρος του κοινοβουλίου εφόσον προέδρευε της συνεδρίασης είχε καθήκον να επέμβει και να καλέσει σε τάξη τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ, ο οποίος εκστόμισε ύβρεις, συκοφαντίες και υπονοούμενα εναντίον μου. Επέλεξε να μην το κάνει λέγοντας: ‘Δεν είναι θέμα της επιτροπής άμα μαλώνετε’.
Ένα ξεκάθαρο επεισόδιο άκρατου σεξισμού , απρόκλητο, το συμψήφισε με αυτή τη φράση κρατώντας αποστάσεις, ενώ ως Προεδρεύων της Επιτροπής όφειλε να με προστατέψει από την ακατανόητη επίθεση που δέχτηκα.
Τον καλώ επίσης να δώσει στην δημοσιότητα τα πρακτικά ολόκληρης της συνεδρίασης και του διαδικαστικού μέρους για να αποδειχθεί ότι σε καμία περίπτωση ούτε ασχολήθηκα , ούτε αναφέρθηκα σε δάνειο του Βουλευτή του ΔΗΣΥ.
Να υπενθυμίσω ότι είμαι στο κοινοβούλιο με τη ψήφο των πολιτών . Χρέος έχω να διασφαλίζω την ισονομία την διαφάνεια, και το συμφέρον του Κύπριου Πολίτη».
Θυμίζουμε ότι ο Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε την Κυριακή (09/02) ότι θα δημοσιοποιήσει τα πρακτικά της Επιτροπής Ελέγχου, όπερ και εγένετο το απόγευμα της Δευτέρας (10/02). Από τα πρακτικά φαίνεται και η τροπή της συζήτησης κι ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του για το επίμαχο θέμα των δανείων των ΠΕΠ.
Θυμίζουμε πως το θέμα ηγέρθη από την κα Χαραλαμπίδου την περασμένη Πέμπτη (06/02): «Σε ερώτηση μου προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο αν κατέφυγαν σε αυτόν Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα, βουλευτές ή άλλοι που ασκούν εκτελεστική εξουσία, προκειμένου τα δάνεια τους να τύχουν διαχείρισης από τον ίδιο και να καταλήξουν σε συμφωνία με την τράπεζα, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ κ. Κωστάκης Κωνσταντίνου, εξεμάνη, άρχισε να ωρύεται και να μου επιτίθεται λεκτικά για θέματα προσωπικής ηθικής. Με απείλησε με τρόπο αισχρό και απαράδεκτο. Είναι να αναρωτιέται κανείς, γιατί ο κ. Κωνσταντίνου αντέδρασε με τόσο έντονο και εξωθεσμικό τρόπο σε μια απλή ερώτηση προς τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο».
Ο Κωστάκης Κωνσταντίνου σε δηλώσεις του στο ThemaOnline την ίδια ημέρα ανέφερε πως «η κυρία Χαραλαμπίδου ήταν αυτή που ανέβασε τον τόνο της φωνής της και ωρυόταν», ενώ στα περί απειλών απάντησε τονίζοντας: «Δεν έχω μάθει να απειλώ και δη γυναίκες, και αν αυτό εξέλαβε η κυρία Χαραλαμπίδου λανθάνεται».
Εξάλλου, από το Γραφείο Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: 'Με αφορμή το θλιβερό περιστατικό που έλαβε χώρα στο πλαίσιο συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων κ. Ιωσηφίνα Αντωνίου καταδικάζει απερίφραστα συμπεριφορές που στόχο έχουν να πλήξουν και να μειώσουν με οποιοδήποτε τρόπο την ηθική και την αξιοπρέπεια των γυναικών.
2. Εν αναμονή της δημοσιοποίησης των Πρακτικών της πιο πάνω συνεδρίασης, η Επίτροπος Ισότητας προτίθεται ν’ αποστείλει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, μέσω της οποίας θα εκφράζει την απαρέσκειά της για το συγκεκριμένο περιστατικό εις βάρος γυναίκας Βουλευτή. Εισηγείται, περαιτέρω, την επίσπευση ολοκλήρωσης και υιοθέτησης Κώδικα Δεοντολογίας, στη βάση ενός πλαισίου αρχών και αξιών που προάγουν και διασφαλίζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ας μην διαφεύγει ότι η ανάγκη σύνταξης Κώδικα Ηθικής Δεοντολογίας των Βουλευτών/τριών, ο οποίος πρέπει να ρυθμίζει μεταξύ άλλων και ζητήματα καταπολέμησης κάθε μορφής έμφυλων διακρίσεων, βίας και σεξισμού, περιλαμβάνεται μεταξύ των συστάσεων της Επιτροπής κατά της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), προς την Κύπρο.
3. Ως θεσμός που προωθεί την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών, είμαστε στη διάθεση του Προέδρου της Βουλής να συμβάλουμε στις εργασίες καταρτισμού του Κώδικα, μέσω της παροχής τεχνογνωσίας στα θέματα έμφυλης ισότητας και καταπολέμησης κάθε μορφής διακρίσεων και βίας κατά των γυναικών, αλλά και ευρύτερα στην εκπαίδευση, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των Βουλευτών/ Βουλευτριών.
4. Συμπεριφορές που πλήττουν, απαξιώνουν και υποβιβάζουν τις γυναίκες δεν έχουν καμία θέση στο εθνικό Κοινοβούλιο, ένα θεσμό ταυτισμένο με το σεβασμό των αρχών του κράτους δικαίου και τις θεμελιώδεις αρχές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως είναι η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ισότητα, η ελευθερία της έκφρασης, η αλληλεγγύη, ο
σεβασμός της αντίθετης άποψης και η καταπολέμηση κάθε μορφής διακρίσεων και ανισοτήτων.
5. Επειδή τέτοια περιστατικά δεν είναι δυστυχώς ούτε σπάνια, ούτε μεμονωμένα, οι πολίτες αυτού του τόπου, άντρες και γυναίκες, αναμένουν από το Κοινοβούλιο να θέσει στις άμεσες προτεραιότητές του την πρόληψή τους, παράλληλα με την καταπολέμηση και εξάλειψη κάθε είδους έμφυλων στερεοτύπων, διακρίσεων και ανισοτήτων'.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις