Βήματα προόδου αλλά και σημαντικές ελλείψεις σε θέματα που αφορούν άτομα με αναπηρίες διαπίστωσαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών, μετά την ενημέρωση για την πορεία υλοποίησης του Δεύτερου Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Αναπηρία 2018-2020.
Η Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής ΔΗΣΥ Μαριέλλα Αριστείδου, δήλωσε μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ότι κατά το 2018 από τις 86 συνολικά δράσεις οι 41 δράσεις υλοποιήθηκαν σε ποσοστό 48%, 30 δράσεις υλοποιήθηκαν σε ποσοστό 35% και 15 δράσεις σε ποσοστό 17%.
Όσον αφορά το διαχρονικό αίτημα της ανεξάρτητης διαβίωσης των ατόμων με αναπηρίες, η κ. Αριστείδου ανέφερε ότι η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει στη δημιουργία δέκα κατοικιών οικογενειακού τύπου και ήδη έχουν κατοχυρωθεί επτά σπίτια σε διάφορες κοινότητες της Κύπρου που θα εξυπηρετήσουν συνολικά 35 άτομα με σοβαρές αναπηρίες, ενώ ετοιμάζεται και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού για τις υπόλοιπες τρεις κατοικίες.
«Σίγουρα έχουν γίνει αρκετά βήματα και στόχος όλων μας, νομοθετικής και εκτελεστικής εξουσίας, είναι τα άτομα με αναπηρία να μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου μας», ανέφερε.
Η Βουλευτής ΑΚΕΛ Σκεύη Κούτρα Κουκουμά αναφέρθηκε σε χάσμα αντιλήψεων σε σχέση με το τι νιώθουν τα άτομα αναφορικά με την φροντίδα και τη στήριξη από το κράτος. Είπε ότι η Eurostat καταγράφει ότι η Κύπρος βρίσκεται στη χειρότερη θέση στις δαπάνες για τα άτομα με αναπηρία. Σε σχέση με αυτό, πρόσθεσε, οι εκπρόσωποι των διαφόρων Υπουργείων ανέφεραν ότι με όσους πόρους έχουν, αντίστοιχα έχουν και προγράμματα και διαδικασίες στήριξης ατόμων με αναπηρία. Ανέφερε ακόμα ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το 52,2% των ατόμων με αναπηρία αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδά τους, το 24,8% δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους λογαριασμούς κοινή ωφελείας, το 57,3% δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε απροσδόκητα έξοδα και το 62,1% αδυνατεί να σκεφτεί το ενδεχόμενο διακοπών.
Δυστυχώς, ανέφερε, υπάρχουν πάρα πολλά που πρέπει να γίνουν και αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι δεν προχωρούν τα πράγματα ως έπρεπε μετά την κύρωση της Σύμβασης που έγινε το 2011. Όπως λέχθηκε, από το 2013 περιμένουν τροποποιήσεις νομοθεσιών, αρκετές από τις οποίες βρίσκονται στη νομική υπηρεσία για χρόνια και φαίνεται ότι επηρεάζονται 30 νομοθεσίες που πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο η τροποποίηση και ο εκσυγχρονισμός τους, για να μπορεί η Κύπρος να ανταποκριθεί στην υλοποίηση των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη Σύμβαση. Πρόσθεσε ότι στις καταληκτικές παρατηρήσεις της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για άτομα με αναπηρία καταγράφονται 30 συστάσεις προς την Κύπρο.
Ανέφερε επίσης ότι η ΚΥΣΟΑ θα προχωρήσει σε καταγγελία του Υπουργείου Παιδείας στην αρμόδια Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα θέματα που σχετίζονται με την ειδική αγωγή.
Εκ μέρους της Συμμαχίας Πολιτών η Ρένα Γιαβάση ανέφερε ότι παρότι τα αρμόδια Υπουργεία έχουν δρομολογήσει διάφορες δράσεις, εντούτοις τα άτομα με αναπηρίες εξακολουθούν να παλεύουν για τα αυτονόητα.
Τα άτομα με αναπηρίες, όπως είπε, εξακολουθούν να στερούνται βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην προσβασιμότητα, στην υγεία.
Τα σχέδια δράσης της Κυβέρνησης, ανέφερε, είναι πολύ όμορφα εδώ και χρόνια διατυπωμένα αλλά οι καταγγελίες στις οποίες προέβησαν σήμερα οι διάφορες οργανώσεις αναπήρων, είναι κραυγές απόγνωσης.
Βασική Πρόταση της Συμμαχίας Πολιτών, είπε, είναι όπως το δημόσιο να χρηματοδοτεί το κάθε άτομο με αναπηρία και με αναπτυξιακές διαταραχές, στο 100% των αξιολογημένων αναγκών του. Δηλαδή, το δικαιούχο άτομο, να μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες από εγκεκριμένους μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, ιδιώτες και τοπική αυτοδιοίκηση, οι οποίοι θα διαχειρίζονται εγκεκριμένα από το δημόσιο προγράμματα.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις