ΚΥΠΡΟΣ

ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ στην πρώτη μάχη για τον τίτλο

ΑΠΟΕΛ-ΑΕΚ στην πρώτη μάχη για τον τίτλο

Αφού κατάφεραν να διανύσουν επιτυχώς ολόκληρη τη φετινή χρονιά, οι καλαθοσφαιρικές ομάδες του ΑΠΟΕΛ και της Πετρολίνα ΑΕΚ ετοιμάζονται τώρα για τη μητέρα των μαχών, που θα οδηγήσει στην κατάκτηση του Πρωταθλήματος ΟΠΑΠ Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

Σήμερα,( 16:30) οι δύο κορυφαίες ομάδες της τελευταίας τριετίας αρχίζουν τα ραντεβού... τίτλου από το «Λευκόθεο», με στόχο στην πορεία να φτάσουν στη συμπλήρωση τριών νικών, που θα τις αναδείξει και πρωταθλήτριες της περιόδου 2014-15. Για 3η συνεχόμενη χρονιά, κάτι που πρώτη φορά συμβαίνει στην ιστορία της κυπριακής καλαθόσφαιρας, το ζευγάρι του τελικού θα αποτελέσουν ο ΑΠΟΕΛ και η Πετρολίνα ΑΕΚ. Στις δύο προηγούμενες αναμετρήσεις η έχουσα το πλεονέκτημα έδρας κατέκτησε και τον τίτλο. Το 2013 οι Λαρνακείς ήταν αυτοί που πανηγύρισαν το ιστορικό πρώτο τρόπαιο από την ενοποίηση του Πεζοπορικού και της ΕΠΑ, ενώ πέρσι οι «γαλαζοκίτρινοι» της Λευκωσίας ήταν αυτοί που σήκωσαν στα χέρια το 11ο τρόπαιο του πρωταθλητή.

 

Τις τελευταίες ημέρες το τεχνικό επιτελείο των δύο ομάδων αναλώθηκε στη εξονυχιστική μελέτη του αντίπαλου παιχνιδιού, με βίντεο, στατιστική ανάλυση, συστήματα και αρκετά άλλα θέματα που θα κάνουν πιο γνώριμη στους παίκτες του την αντίπαλη ομάδα. Μυστικά δεν μπορούν να υπάρξουν, παρά μόνο κάποιες ιδιαίτερες αγωνιστικές πινελιές, οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν το κάτι περισσότερο, που θα τους βοηθήσει στην κατάκτηση της νίκης. Ο πρώτος τελικός πάντα θεωρείται πολύ σημαντικός, αφού η ομάδα που έχει το πλεονέκτημα έδρας θα πρέπει να το διατηρήσει, κουβαλώντας και το άγχος αυτό, ενώ οι φιλοξενούμενοι έχουν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να αιφνιδιάσουν και να «κλέψουν» αυτό το πλεονέκτημα μεταφέροντάς το στην πλευρά τους και ταυτόχρονα να ανεβάσουν την ψυχολογία των παικτών τους.

Μπορεί τη φετινή χρονιά ο ΑΠΟΕΛ να κέρδισε 5 φορές την Πετρολίνα ΑΕΚ, τρεις στο πρωτάθλημα και δύο στο κύπελλο, όμως οι τότε αγώνες δεν έχουν καμία σχέση με την τελική σειρά. Άλλωστε, οι «κιτρινοπράσινοι» είναι κατά πολύ αλλαγμένοι, αφού η παρουσία του Μπρέζετς (2,17μ.) και η όλη αγωνιστική τους φιλοσοφία έχει αλλάξει προς το πολύ καλύτερο και παρουσιάζουν πλέον εξαιρετικά δυνατό σύνολο, με ισορροπία σε ψηλούς και κοντούς και αρετές σε άμυνα και επίθεση. Ο ΑΠΟΕΛ, με την επιστροφή του Νικόλα Παπαδόπουλου στη θέση του προπονητή, έδειξε πως κέρδισε ξανά τη διάθεση των καλαθοσφαιριστών του, ενώ τώρα έχει και τον Γουντς (2,11μ.) κάτω από τα καλάθια και μπορεί να μοιράσει καλύτερα το επιθετικό του παιχνίδι. Σε έναν τελικό η κάθε λεπτομέρεια μπορεί να μετρήσει και γι’ αυτό οι δύο ομάδες θέλουν να έχουν σε άριστη κατάσταση όλους τους καλαθοσφαιριστές τους και να αξιοποιήσουν πλήρως τα πλεονεκτήματά τους και το βάθος που έχουν στον πάγκο τους.

 «Να είμαστε εμείς οδηγοί»

Την τεχνική ανάλυση και όσα μπορούν να μας πουν πριν από έναν τόσο σημαντικό αγώνα, την παραχωρήσαμε στους συνεργάτες των επικεφαλής προπονητών, Δημήτρη Κουκούρη της Πετρολίνα ΑΕΚ και Νίκο Λαμπρία του ΑΠΟΕΛ. Αρχικά, μιλήσαμε με τον κ. Κουκούρη, τον στενό συνεργάτη του Γιώργου Κετσελίδη, ο οποίος μας ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα: «Ο πρώτος τελικός είναι πάντα σημαντικός σε μια σειρά η οποία θα κριθεί στις τρεις νίκες, αλλά όχι και ο καθοριστικός. Στόχος της ομάδας μου είναι να μην επιτρέψουμε στον ΑΠΟΕΛ να δώσει το δικό του ρυθμό στο παιχνίδι, αλλά να είμαστε εμείς οι οδηγοί του ρυθμού, ούτως ώστε να το φέρουμε στα μέτρα μας. Το τελευταίο διάστημα δείξαμε ότι βρισκόμαστε σε αρκετά καλή αγωνιστική κατάσταση, έχουμε δεθεί περισσότερο ως ομάδα και μπορούμε να παρουσιάσουμε και καλή άμυνα και καλή επίθεση. Πρέπει τώρα να μπούμε στο γήπεδο, να ελέγξουμε το ρυθμό, να κάνουμε τις επιθέσεις που σχεδιάζουμε και θέλουμε, να έχουμε οπωσδήποτε υπομονή και κυρίως να ελέγξουμε τα ριμπάουντ, τα οποία είναι πολύ σημαντικός παράγοντας στην άμυνα. Δεν πρέπει να δώσουμε δεύτερες επιθέσεις στον αντίπαλο και αυτό θα γίνει μέσα από την ομαδική δουλειά».

Σε ό,τι αφορά αυτά που πρέπει να προσέξει η Πετρολίνα ΑΕΚ από τον αντίπαλό της, ο κ. Κουκούρης μάς είπε: «Στον ΑΠΟΕΛ ο Γουντς δυνάμωσε την ομάδα μέσα στη ρακέτα και θα πρέπει ο Μπρέζετς να παίξει πολύ καλή άμυνα πάνω του. Ωστόσο, αυτούς που πρέπει να σταματήσουμε και έχουμε το πλάνο να το κάνουμε, είναι τους Κούννα και Τατ, οι οποίοι δίνουν ρυθμό και πόντους στην ομάδα τους. Αν τους περιορίσουμε αυτούς πιστεύω πως θα έχουμε περισσότερες πιθανότητες νίκης. Σε έναν τελικό παίζουν πολλά πράγματα ρόλο, όπως η προσωπικότητα, η εμπειρία, η πλήρης ψυχολογική ετοιμότητα και πνευματικά και σωματικά, το καθαρό μυαλό και θα προσπαθήσουμε να τα έχουμε αυτά. Θα είναι μία πολύ δύσκολη σειρά, όμως πιστεύω πως έχουμε τις λύσεις και στα γκαρντ και στους ψηλούς, για να κάνουμε το παιχνίδι μας και να μπορέσουμε να φύγουμε νικητές από το γήπεδο».

 «Παιχνίδι... σκακιέρας προπονητών»

Στον ΑΠΟΕΛ αντιμετωπίζουν με πάσα σοβαρότητα και συγκέντρωση τον πρώτο τελικό, με τον συνεργάτη του Νικόλα Παπαδόπουλου, Νίκο Λαμπρία, να μας μεταφέρει αρχικά την άποψή του για την Πετρολίνα ΑΕΚ: «Πιστεύω πως οι δύο ομάδες έφτασαν δίκαια στον τελικό και προδιαθέτουν για μία πολύ δύσκολη και συναρπαστική τελική σειρά. Η ΑΕΚ δεν έχει καμία σχέση με την ομάδα που αντιμετωπίσαμε προηγουμένως και οι πέντε νίκες που πετύχαμε δεν μας αποπροσανατολίζουν. Με την έλευση του νέου προπονητή, αλλά και του Μπρέζετς, άλλαξε πολύ το στιλ παιχνιδιού της και ουσιαστικά για μας είναι μία νέα αντίπαλος. Έχει πλέον τεράστια δύναμη και πολλές λύσεις στους ψηλούς και σε παραγωγικότητα και σε δημιουργία. Έχουν ακόμα πολλές λύσεις στα γκαρντ, με τον ιδιαίτερα φορμαρισμένο ΜακΦάντεν και τους έμπειρους και συνάμα έξυπνους στο παιχνίδι τους, Παντελή και Παλάλα. Διαθέτουν δύο παίκτες σε κάθε θέση, έχοντας όλοι ρόλο στο παιχνίδι τους. Γενικά πιστεύω πως θα παίξει μεγάλο ρόλο η τακτική από τον πάγκο και οι κινήσεις των προπονητών στη διάρκεια του αγώνα. Το πρώτο παιχνίδι το βλέπω σαν σκακιέρα, στο οποίο η κάθε κίνηση από τον προπονητή θα είναι σημαντική. Πιστεύω πως σε αυτό το παιχνίδι οι προπονητές θα παίξουν το μεγαλύτερο ρόλο για την πορεία του».

Γι’ αυτά που πρέπει να κάνει ο ΑΠΟΕΛ, ο κ. Λαμπρίας μάς είπε: «Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στην άμυνά μας. Πιστεύω πως έχουμε την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και σε αυτήν θα στηρίξουμε την επιτυχία μας. Η άμυνα σού δίνει πάντα σταθερές λύσεις, ενώ η επίθεση έχει τα σκαμπανεβάσματά της. Ξέρουμε πως η ΑΕΚ έχει πολλές λύσεις στον τρόπο που επιτίθεται και γι’ αυτό εμείς σε κάθε άμυνα θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση και ιδιαίτερα συγκεντρωμένοι. Αυτό που θέλουμε περισσότερο στον πρώτο τελικό, αλλά και σε όλους μέσα στην έδρα μας, είναι τη μεγάλη συμπαράσταση του κόσμου μας. Άλλωστε παλεύαμε ολόκληρη τη σειρά γι’ αυτό το πλεονέκτημα, γνωρίζοντας πόση δύναμη μάς δίνουν οι οπαδοί μας. Στον 5ο ημιτελικό με την ΕΘΑ ήταν αυτοί που μας πρόσφεραν περισσότερη ενέργεια και αυτοί που μας οδήγησαν στην πρόκριση. Η παρουσία τους με την ΕΘΑ ήταν πρότυπο συμπεριφοράς και υποστήριξης των οπαδών στην ομάδα τους. Το ίδιο θέλουμε και τη Μεγάλη Πέμπτη, έστω και αν είναι δύσκολη ημέρα. Να έρθουν στο πλευρό μας, να μας συμπαρασταθούν με θέρμη και να μας βοηθήσουν στο να φτάσουμε στη νίκη, αφού ο πρώτος τελικός, ιδιαίτερα για την ομάδα που έχει το πλεονέκτημα έδρας, είναι πολύ δύσκολος».

Πηγή: basketball.org.cy

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top