Τους στόχους και τις προτεραιότητες Κύπρου και Ελλάδας για καλύτερη αξιοποίηση της διασποράς, συζήτησαν ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Κώστα Βλάση, σε συνάντησή τους στο Προεδρικό Μέγαρο.
Σε δηλώσεις του μετά την διμερή συνάντηση ο κ. Βλάσης είπε Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μια μεγάλη συνεργασία στο θέμα των αποδήμων, ενώ εσχάτως υπογράφηκε και μνημόνιο συνεργασίας, με έμφαση στις δράσεις για τη νεολαία και τον πολιτισμό.
«Και το έχουμε τονίσει αυτό, ότι αν δεν δώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στη νεολαία μας και μείνουμε μόνο στους απόδημους που έχουν φύγει αρκετές δεκαετίες πίσω δεν θα αλλάξει τίποτα», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι «οι μεταξύ μας δεσμοί είναι ισχυροί και νομίζω ποτέ δεν ήταν ισχυρότεροι. Εξάλλου ο Ελληνισμός της διασποράς είναι ένας. Δεν υπάρχει διαχωρισμός Ελλαδιτών και Κυπρίων στο εξωτερικό». Συμπλήρωσε ότι όπως πρόσφατα διαπίστωσε στο Λονδίνο και οι δύο κοινότητες είναι ένα «πάνε στην ίδια εκκλησιά, μαθαίνουν τα ίδια γράμματα στα σχολειά».
«Για αυτό το λόγο εμάς ο ρόλος μας είναι αυτή τη σχέση να την ενισχύσουμε και να την ισχυροποιήσουμε ακόμα παραπάνω. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η συζήτηση που κάναμε προηγουμένως οι δύο αντιπροσωπείες, να δούμε τι περαιτέρω δυνατότητες υπάρχουν», είπε.
Ανέφερε επίσης ότι τέθηκε και το θέμα των αγνοουμένων και είπε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν 810 οικογένειες, ένας λαός που να μην έχει βρει τους αγνοούμενους του. Όπως είπε, σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να υπάρξει συνεργασία και μαζί με τον Επίτροπο Φωτίου, θα κάνουν ο,τι περνάει από τα χέρια τους για να δοθεί ένα τέλος επιτέλους σε αυτό το πρόβλημα δεκαετιών.
Αναφερόμενος στις τριμερείς συνεργασίες με Αίγυπτο και Ισραήλ είπε ότι όλες αυτές οι συνεργασίες προωθούν μια θετική ατζέντα στην ευρύτερη περιοχή και είναι ένα θετικό αφήγημα που φέρνει όλους αυτούς τους λαούς και τη διασπορά τους πιο κοντά.
«Για την Ελλάδα όπως και για την Κύπρο είναι πάρα πολύ σημαντικό, η ειρήνη στην περιοχή. Γιατί Ελλάδα και Κύπρος είναι δύο ειρηνικά κράτη τα οποία επιδιώκουν τη συνεργασία με κάθε χώρα η οποία συμμερίζεται τις ίδιες αξίες και τα ίδια ιδανικά», ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει μια αμοιβαία αποδεκτή, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος, η οποία δεν νοείται χωρίς την αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού καθεστώτος των εγγυήσεων.
Πρόσθεσε ότι «η σημερινή ελληνική Κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι πάντοτε στο πλευρό της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα στηρίζουν την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα».
Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου ανέφερε ότι είναι καθοριστικής σημασίας η στήριξη του απόδημου Ελληνισμού, ιδιαίτερα αυτή τη χρονική στιγμή που η Τουρκία προβληματίζει με την αλαζονική συμπεριφορά της και την επιθετική και εκβιαστική της πολιτική, με τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, όσον και ευρύτερα στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Εμείς όμως, εδώ στην Κύπρο, είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες, τόσο στην Ελλάδα για τη διαχρονική στήριξη, αλλά και στον απόδημο Ελληνισμό, σ’ αυτό τον αγώνα που διεξάγουμε για τον τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», είπε.
Στη σημερινή σύσκεψη, όπως είπε, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και να θέσουν προτεραιότητες για τους στόχους αυτής της συνεργασίας και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της διασποράς.
«Συζητήσαμε στο πλαίσιο του Μνημονίου Συναντίληψης που έχουμε υπογράψει πρόσφατα, συγκεκριμένες δράσεις για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του απόδημου Ελληνισμού με σκοπό πάντοτε την προώθηση των ευρύτερων συμφερόντων του Ελληνισμού. Δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στη νέα γενιά της Διασποράς μας», ανέφερε.
Είπε ότι συζητήθηκαν τρόποι και δράσεις ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τρίτης, τέταρτης και πέμπτης γενιάς, να διατηρήσουν την εθνική τους ταυτότητα και να γνωρίζουν τις ρίζες, την ιστορία και τον πολιτισμό τους ως οι αυριανοί ηγέτες της Διασποράς. Ανέφερε ότι η θεσμοθέτηση δράσεων για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας αποτελεί ένα άλλο βασικό στόχο τους.
Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις πολύ παραγωγικές για τη Διασπορά τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Αρμενία, προσθέτοντας ότι αυτές οι συνεργασίες ενδυναμώνουν περισσότερο το ρόλο της Κύπρου και της Ελλάδας ως ευρωπαϊκού πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας στην περιοχή.
Ανέφερε ακόμα ότι συζητήθηκε η διεύρυνση αυτών των συνεργασιών και μέσα στις επόμενες θα εξεταστεί κατά πόσο μπορούν να συνεργαστούν με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, καθώς υπάρχει ήδη μια πρωτοβουλία.
Είπε επίσης ότι συντόνισαν τις ενέργειές τους για την οργάνωση από κοινού εκδηλώσεων στον απόδημο Ελληνισμό για τα εξήντα χρόνια από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση.
Είπε επίσης ότι στην Αθήνα στις 20-22 Φεβρουαρίου θα υπάρξει μια σειρά από εκδηλώσεις, ώστε να αναδειχθεί η σημασία της ελληνικής γλώσσας και ότι θα γίνει προσπάθεια να οργανωθούν τέτοιες εκδηλώσεις και εκτός Κύπρου και Ελλάδας.
Ανέφερε επίσης ότι σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών, θα εξεταστούν δράσεις και ενέργειες που θα μπορούσαν να αναληφθούν από τα οργανωμένα σύνολα της Διασποράς για το θέμα των αγνοουμένων.
Τέλος, σημείωσε, ότι έχει οριστεί μια μικρή ευέλικτη ομάδα για να συντονίσει και να υλοποιήσει όλα αυτά που έχουν αποφασιστεί.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις