Ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος παρουσίασε την Τρίτη (21/01), ενώπιον της Επιτροπής Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τη δεκαετή Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2020-2030, σύμφωνα με την οποία θα υπάρξει αύξηση κατά 30% των εσόδων από τον τουρισμό, καθώς και των αφίξεων από 4 εκ τουρίστες σήμερα, στα 5,15 εκατομμύρια το 2030, ενώ όραμα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού.
Ο Υφυπουργός αναλύοντας τη Στρατηγική αναφέρθηκε στους ποιοτικούς αλλά και ποσοτικούς στόχους στον τουρισμό μέχρι το 2030 με αύξηση των εσόδων, των αφίξεων αλλά και της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας σε βάθος δεκαετίας.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Περδίος είπε πως για πρώτη φορά η Κύπρος έχει Εθνική στρατηγική για τον τουρισμό σε βάθος δεκαετίας, σημειώνοντας πως το όραμα της Στρατηγικής είναι η «βιώσιμη ανάπτυξη του κυπριακού τουρισμού με τρόπο ευεργετικό για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον».
Ο κ. Περδίος αναφέρθηκε στους πέντε πυλώνες στους οποίους στηρίζεται η στρατηγική. Ο πρώτος αφορά τη μετατροπή της Κύπρου σε τουριστικό προορισμό ολόκληρο τον χρόνο, ο δεύτερος είναι τα οφέλη από τον τουρισμό να μην παραμένουν μόνο στις παραλιακές περιοχές αλλά να περιλαμβάνουν τα ορεινά και την ύπαιθρο. Ο τρίτος Πυλώνας αφορά να καταστεί η χώρα μας ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός, ο τέταρτος να καταστεί ένας προορισμός «έξυπνος» στη χρήση ψηφιακών τεχνολογιών για τουριστικές αποφάσεις και ο πέμπτος να μετατραπεί σε έναν προορισμό που να σέβεται το περιβάλλον και να έχει ευαισθησίες στην κλιματική αλλαγή.
«Αν πετύχουμε τους στόχους αυτούς θα ενταχθεί η Κύπρος ανάμεσα στους 30 πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς» ως το 2030, είπε ο κ. Περδίος και αναφέρθηκε στη θέση των χωρών της Μεσογείου αλλά και της περιοχής μας. Όπως είπε, η Ισπανία βρίσκεται στην 1η θέση, η Γαλλία στην 3η θέση, η Ιταλία στην 8η, η Πορτογαλία στην 12η, η Ελλάδα στην 25η, η Κροατία στην 27η, η Μάλτα στην 35η, η Τουρκία στην 43η, η Βουλγαρία στην 45η, το Ισραήλ στην 57η, και η Αίγυπτος στην 65η θέση. Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα στην 43η θέση.
Ο κ. Περδίος σημείωσε πως η Στρατηγική έχει ένα πλάνο με εκατοντάδες δράσεις, οι οποίες έχουν χωριστεί ανά έτος και για να υλοποιηθούν, όπως τόνισε, χρειάζεται η συμβολή όλων, Υπουργείων, υπηρεσιών και Βουλής. Επεσήμανε πως το 80% των δράσεων αφορούν άλλα Υπουργεία και υπηρεσίες και πως το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει μόνο τον συντονιστικό ρόλο.
Ο Υφυπουργός ανέφερε πως κάθε τέσσερις μήνες θα ενημερώνει το Υπουργικό Συμβούλιο για την πορεία υλοποίησης του πλάνου δράσεων της Στρατηγικής, ενώ αυτή η ενημέρωση, θα γίνεται και στη Βουλή μετά από αίτημα των Βουλευτών της Επιτροπής Εμπορίου.
Αναφερόμενος σε ποσοτικούς στόχους, ο κ. Περδίος είπε πως η Στρατηγική έχει ως στόχο την αύξηση των αφίξεων κατά 30%, από 4 εκ. στα 5,15 εκ. και στην αύξηση της ημερίδας κατά κεφαλή δαπάνης από 75 ευρώ στα 87 ευρώ. Όπως εξήγησε, αυτός ο στόχος είναι εφικτός καθώς η στόχευση σε ηλικιακές κατηγορίες και είδος τουρισμού θα περιλάβει κατηγορίες που η κατά κεφαλή δαπάνη βρίσκεται στα 90 ευρώ την ημέρα.
Εντός της Επιτροπής, ο Υφυπουργός ανέφερε πως στόχος είναι όπως το συνολικό εισόδημα της χώρας από τον τουρισμό να ανέλθει στα 4,5 δις ευρώ το χρόνο, 1,5 δις περισσότερο από σήμερα. Επίσης, ο στόχος είναι όπως ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στις ορεινές και αγροτικές περιοχές από 100 χιλιάδες ανέλθει στις 400 χιλιάδες το χρόνο και πως από το 22% που είναι σήμερα το ποσοστό για την περίοδο Νοεμβρίου-Απριλίου να ανέλθει στο 39%.
Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση γιατί επιτέλους, όπως είπε, έχουμε ενώπιον μας μια Εθνική Στρατηγική για τον τουρισμό, η οποία θα συμβάλει τα μέγιστα στην αύξηση του τουρισμού στην Κύπρο. Παράλληλα, ευχαρίστησε όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη θετική τους συμβολή στη δημιουργία του Υφυπουργείου Τουρισμού, το οποίο εκπόνησε την Στρατηγική για την επόμενη δεκαετία.
Ο κ. Κυπριανού, εξέφρασε την ετοιμότητα της Επιτροπής Εμπορίου της Βουλής, στο κομμάτι που την αφορά, να συμβάλει στην υλοποίηση της Στρατηγικής. Υπογράμμισε, πως η Επιτροπή θα ψηφίσει Νομοσχέδια που αφορούν την υλοποίηση της Στρατηγικής, ενώ σημείωσε επίσης θα προχωρήσει με Προτάσεις Νόμου εκεί όπου τα Υπουργεία καθυστερούν να καταθέσουν Νομοσχέδια.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώτσας Κώστα εξέφρασε την ετοιμότητα του κόμματος του να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας πραγματικά καινοτόμου τουριστικής μεταρρύθμισης. Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίηση που ο Υφυπουργός έχει ενσωματώσει στη Στρατηγική την ολοκληρωμένη μελέτη που εκπόνησε το ΑΚΕΛ και το γεγονός ότι έχει αφαιρέσει τη μελέτη της ισπανικής συμβουλευτικής εταιρείας του 2017.
«Ως ΑΚΕΛ, θα παρακολουθούμε πολύ στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και κυρίως δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή», είπε και σημείωσε τη δέσμευση του κ. Περδίου να ενημερώνει την Επιτροπή ανά 4μηνο για την υλοποίηση των δράσεων. Δεν θα διστάσουμε, πρόσθεσε, να σταματήσουμε δράσεις όταν θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότηση τους από τη Βουλή αν οι δράσεις αυτές θα είναι επιζήμιες για την οικονομία ή το περιβάλλον ή θα εξυπηρετούν τα όποια συμφέροντα.
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης χαιρέτισε το γεγονός ότι πλέον η χώρα μας έχει Εθνική Στρατηγική για τον Τουρισμό, σημειώνοντας ωστόσο πως το πιο κρίσιμο δεν είναι να έχουμε μια πετυχημένη μελέτη αλλά αυτή να υλοποιηθεί.
Ο κ. Βότσης είπε πως ζήτησε, και αυτό έχει γίνει αποδεκτό, όπως κατατεθεί στη Βουλή το χρονοδιάγραμμα των 100άδων δράσεων που περιλαμβάνονται στην Στρατηγική για την επόμενη δεκαετία. Μόνο με αυτόν τον τρόπο, όπως είπε, θα μπορεί να ελέγχεται πώς υλοποιείται βήμα με βήμα αυτή η στρατηγική και πώς η χώρα μας στον τομέα του τουρισμού περνά από τη θεωρία στην πράξη.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε πως η Στρατηγική κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και πως υπάρχει αρκετό έδαφος για να κινηθούμε ως Κυπριακή Δημοκρατία για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας ως τουριστικός προορισμός.
Σημείωσε επίσης ότι ο Υφυπουργός Τουρισμού χαρακτήρισε θετική την Πρόταση Νόμου για αδειοδότηση τουριστικών καταλυμάτων. Όπως είπε, η πρόταση αυτή θα συμβάλει στην ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος στα ορεινά και στην ύπαιθρο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις