Η διάσωση ατόμων στη θάλασσα είναι ο πρωταρχικός στόχος της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, η οποία κατά το 2019 διέσωσε 455 μετανάστες, ανταποκρινόμενη σε 13 διαφορετικά περιστατικά.
Αυτό δήλωσε την Πέμπτη 16/1 ο Υποδιοικητής Επιχειρήσεων της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, Θεοχάρης Χριστοδούλου, στο περιθώριο συνάντησης γνωριμίας με εκπροσώπους των ΜΜΕ, στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας, στο λιμάνι Λεμεσού, στην παρουσία και μελών του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας.
Όπως ανέφερε ο κ.Χριστοδούλου, "η Λιμενική είναι μια εξειδικευμένη υπηρεσία και πρωταρχικός μας στόχος και σκοπός είναι η διάσωση του κόσμου στη θάλασσα", ενώ σημείωσε ότι, με εντονότερο πλέον το πρόβλημα της μετανάστευσης, τα μέλη της υπηρεσίας ενεργούν επαγγελματικά και με βάση τον υπερσύγχρονο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που διαθέτουν.
"Κατά το 2019, η Λιμενική ενεπλάκη σε 13 περιπτώσεις, όπου εντοπίσαμε σκάφη και καΐκια που μετέφεραν παράνομα παράτυπους μετανάστες και διασώσαμε 455 άτομα", ανέφερε και τόνισε πως "έχει μεγάλη σημασία ο αριθμός των ατόμων που ήρθαν με ασφάλεια στη ξηρά, γιατί στις άλλες χώρες, που έχουν παρόμοια προβλήματα, το γεγονός εξελίσσεται σε έρευνα και διάσωση και τους μαζεύουν από τη θάλασσα".
Σε αυτόν τον τομέα, συνέχισε, "ενεργούμε επαγγελματικά και προλαβαίνουμε, προτού να έχουμε δυσάρεστη εξέλιξη, τους εντοπίζουμε πάνω στα σκάφη, με αποτέλεσμα να οδηγούνται με ασφάλεια στους χώρους ελλιμενισμού".
Επιπρόσθετα, συνέχισε, κατά την περασμένη χρονιά, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία "η οποία βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης", ανταποκρίθηκε σε 50 περιπτώσεις για παροχή βοήθειας ατόμων που κινδύνευαν στη θάλασσα.
Σύμφωνα με τον υποδιοικητή της υπηρεσίας, επίσης κατά το 2019, φαίνεται να έχει αντιμετωπιστεί πλήρως το πρόβλημα της παράνομης αλιείας από Αιγύπτιους ψαράδες, "θέμα που μας απασχολούσε πολύ σοβαρά, λόγω του ότι είχαμε συχνές και πυκνές παραστάσεις από την ΕΕ, ότι δεν επιτηρούμε τη ζώνη ευθύνη μας".
Συγκεκριμένα, όπως είπε, έγιναν δυο στοχευμένες επιχειρήσεις όπου εντοπίστηκαν δυο αιγυπτιακά καΐκια και σε συνεργασία με το Τμήμα Αλιείας, οδηγήθηκαν στο πλησιέστερο λιμάνι, επιβλήθηκαν οι ανάλογες ποινές και κατασχέθηκε ο εξοπλισμός τους.
Ο κ.Χριστοδούλου υπογράμμισε ακόμη πως, η Λιμενική και Ναυτική Αστυνομία έχει εξελιχθεί τεχνολογικά, "οι στόχοι εντοπίζονται ηλεκτρονικά και μετά δίνουμε οδηγίες για ν` αποπλεύσουν σκάφη, κάτι που διευκολύνει πολύ τη δουλειά μας, γιατί γλιτώνουμε τόσο πόρους όσο και κόπους, με την έννοια ότι, όταν ξεκινήσουμε, είμαστε σίγουροι για το τι και που ψάχνουμε".
Η Υπηρεσία, πρόσθεσε, διαθέτει σήμερα 21 σκάφη, ενώ τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αρχίσουν διαδικασίες για προμήθεια ακόμα τριών σκαφών, κατηγορίας Β`.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο 27 Δεκεμβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις