Κρίση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου λόγω συλλήψεων δημοσιογράφων Ανατολού στο Κάιρο

Κρίση μεταξύ Τουρκίας και Αιγύπτου λόγω συλλήψεων δημοσιογράφων Ανατολού στο Κάιρο

Στο τουρκικό ΥΠΕΞ κλήθηκε ο επιτετραμμένος της Αιγύπτου για διαμαρτυρία σχετικά με συλλήψεις εργαζομένων του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολού στο Κάιρο το βράδυ της Τετάρτης 14/1.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι καταδικάζει έντονα την έφοδο των Αιγυπτιακών δυνάμεων ασφαλείας χθες το βράδυ στα γραφεία του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ανατολού στο Κάιρο και την σύλληψη εργαζομένων του χωρίς κανένα δικαιολογητικό, αναφέροντας ότι πρόκειται για πράξη προσβολής και εκφοβισμού εναντίον του τουρκικού τύπου. 

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η πράξη βίας αυτή εναντίον του Ανατολού δεν είναι απλώς μια αρνητική συμπεριφορά εναντίον της ελευθερίας του τύπου αλλά με αυτή επιδεικνύεται για άλλη μια φορά η σοβαρή κατάσταση στα θέματα της δημοκρατίας και της διαφάνειας. “Σε αυτή την απερίσκεπτη πράξη συνεισφέρει και στάση της δύσης η οποία φαίνεται στο θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και του τύπου να είναι ευαίσθητη αλλά σε αυτή τη χώρα να κλείνουν τα μάτια στις παραβιάσεις”, αναφέρεται στην ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Τουρκίας και καλεί τις αιγυπτιακές αρχές να αφήσουν άμεσα ελεύθερους τους συλληφθέντες εργαζομένους στο πρακτορείο, ανάμεσα στους οποίους είναι και ένας Τούρκος πολίτης. 

Πηγές των τουρκικών μέσων ενημέρωσης αναφέρουν ότι η αιγυπτιακή αστυνομία έκανε έφοδο χθες στις 18.00 το απόγευμα, κλείνοντας την κάμερα ασφαλείας και διακόπτοντας την διαδικτυακή σύνδεση του Ανατολού στο Κάιρο. Στο γραφείο του Ανατολού έγιναν έρευνες μέχρι το πρωί, κατασχέθηκαν τα διαβατήρια, τα κινητά και οι υπολογιστές των εργαζομένων. Οι δημοσιογράφοι του πρακτορείου, εκ των οποίων ο ένας Τούρκος πολίτης συνελήφθησαν και οι αρχές της Αιγύπτου αρνήθηκαν να πουν στον δικηγόρο τους που τους έχουν μεταφέρει. 

Από το 2013 Τουρκίας και Αίγυπτος συνεχίζουν τις διπλωματικές τους σχέσεις σε επίπεδο επιτετραμμένων. 

 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση

Ανάλυση: Καταστατικό συνέδριο ΔΗΣΥ με δείγματα πολιτικού ρεβανσισμού – Οι διαγραφές υπουργών και η αυτοπαγίδευση

Δύο χρόνια μετά τις προεδρικές εκλογές και τα όσα τον «πλήγωσαν», ο ΔΗΣΥ έλαβε την απόφαση μέσα από το καταστατικό συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, να πράξει  αυτό, που δεν τολμούσε να πράξει, αμέσως μετά τις εκλογές.

BEST OF TOTHEMAONLINE