Χρειαζόμαστε μια καλύτερη Ευρώπη ήταν το κοινό μήνυμα που έστειλαν οι Ευρωβουλευτές στη συζήτηση για τη Διάσκεψη για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τις σημερινές εργασίες της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) στο Στρασβούργο.
Πέραν της κοινής συνισταμένης για μια καλύτερη Ευρώπη, οι αποχρώσεις ωστόσο διαφέρουν, αντανακλώντας τις θέσεις των πολιτικών ομάδων του ΕΚ.
Σημειώνεται ότι με το ψήφισμα που θα εγκρίνει αργότερα σήμερα, το ΕΚ θα είναι το πρώτο θεσμικό όργανο της Ένωσης, που θα τοποθετηθεί και επίσημα για τη Διάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ. Η Διάσκεψη αναμένεται να αρχίσει και επίσημα την 9η Μαΐου, ημέρα της Ευρώπης, δέκα και πλέον χρόνια μετά την εφαρμογή της Συνθήκης της Λισαβόνας, που επέφερε τις τελευταίες τροποποιήσεις στις συνθήκες της ΕΕ.
«Σήμερα είναι πολύ σημαντική ημέρα για το ΕΚ γιατί μαζί με όλες τις πολιτικές ομάδες, ξεκινούμε αυτή τη διαδικασία αυτή τη διαδρομή διαλόγου με όλα τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Θα επιτύχουμε όταν όλα τα θεσμικά όργανα ακολουθήσουν αυτή την πορεία», ανέφερε ο Πρόεδρος του σώματος Νταβίντ Σασόλι και συμπλήρωσε: «Χρειαζόμαστε μία δημοκρατία, η οποία θα είναι προς όφελος των πολιτών και πιστεύω ότι αυτό είναι προς όφελος των οργάνων της ΕΕ και του συνόλου».
Σύμφωνα με τον κ. Σασόλι, το θέμα της διάσκεψης για το μέλλον της ΕΕ προέκυψε μετά από αίτημα του ΕΚ, αίτημα που η Πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέλαβε στο πρόγραμμα της Επιτροπής.
Εκ μέρους του Συμβουλίου, η Κροάτισσα Υφυπουργός Εξωτερικών Νικολίνα Μπρνάτς είπε ότι η κροατική προεδρία άρχισε να εργάζεται ώστε να διευθετηθούν οι λεπτομέρειες της Διάσκεψης, προσθέτοντας πως η Διάσκεψη θα πρέπει να βασιστεί στις συζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δύο χρόνια.
«Προτεραιότητα θα δοθεί στην υλοποίηση της στρατηγικής ατζέντας και βεβαίως να εργαστούμε για το καλό των πολιτών», πρόσθεσε.
Τέλος, η κ. Μπρνατς ανέφερε πως το θέμα θα συζητηθεί σε επίπεδο Συμβουλίου κατά τη σύνοδο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στις 22 Ιανουαρίου.
Η Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Επίτροπος αρμόδια για τη δημοκρατία και δημογραφία, Ντουμπράφσκα Σούιτσα παραδέχθηκε ότι η ΕΕ μερικές φορές έκανε λάθη, για να προσθέσει πως «τώρα έχουμε την ευκαιρία να αφουγκραστούμε τους πολίτες, να ακούσουμε τις απόψεις τους…και να δώσουμε και εμπιστοσύνη και να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη τους».
Όπως είπε, ο παλιός τρόπος άσκησης πολιτικής δεν λειτουργεί πια, θα πρέπει να ακούσουμε τους πολίτες.
«Θα πρέπει να βρούμε νέες και δημιουργικές λύσεις», είπε, προσθέτοντας πως μια κοινή διακήρυξη και των τριών θεσμικών οργάνων της ΕΕ μπορεί να χαράξει το δρόμο για μία θετική σχέση.
Ανέφερε ακόμη ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να συνεργαστούν στη διαδικασία αυτή, προσθέτοντας πως η Κομισιόν θα εμπλέξει και την Επιτροπή των Περιφερειών και την Κοινωνική Επιτροπή.
Σημείωσε, τέλος, πως η Κομισιόν θα εγκρίνει τις δική της πρόταση για τη Διάσκεψη για το μέλλον της ΕΕ στις 30 Ιανουαρίου, όπου αναμένεται να προσδιοριστεί η ημερομηνία έναρξης της διαδικασίας κατά το 1ο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.
«Και η καλύτερη μέρη θα ήταν η 9η Μαΐου την ημέρα της Ευρώπης», κατέληξε.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Μάνφρεντ Βέμπερ, επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) είπε πως η επόμενη δεκαετία θα πρέπει να είναι μια δεκαετία ενίσχυσης της δημοκρατίας.
Ανέδειξε τις σημαντικές προτεραιότητες του ΕΛΚ στην όλη διαδικασία, λέγοντας μεταξύ άλλων πως πρώτο βασικό σημείο είναι η συμμετοχή του κόσμου, δεύτερο ότι το ΕΚ πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη θέση, ως το θεσμικό όργανο που εκπροσωπεί τους πολίτες.
Σημείωσε ακόμη πως η διαδικασία πρέπει να απαντήσει τα ερωτήματα κατά πόσον είμαστε προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις του αύριο; και αν χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών;
«Ας ξεκινήσουμε λοιπόν σήμερα και να δούμε πώς συνεργαζόμαστε», είπε, προσθέτοντας παράλληλα, πως για το ΕΛΚ πρέπει να εφαρμοστεί η διαδικασία των επικεφαλής υποψηφίων (σπίτζενκαντιτάτεν) η οποία απέτυχε στις περασμένες ευρωεκλογές.
Εκ μέρους των Σοσιαλιστών, η Γκαρία Πέρεθ υπενθύμισε πως κατά την 9η Μαΐου θα έχουν περάσει τριάντα χρόνια από τη διακήρυξη του Ρομπέρ Σούμαν.
«Πρέπει», πρόσθεσε, «να δώσουμε μια νέα ώθηση στην Ευρώπη ώστε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών και να δώσουμε ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Υπάρχουν λαϊκιστικές επιθέσεις, οι οποίες αλλοιώνουν τη διαδικασία. Πρέπει να δώσουμε μια ευκαιρία στους πολίτες να μιλήσουν, να ακούσουμε όλα τα πεδία των πολιτών».
Όπως ανέφερε, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες επιθυμούν να προκύψει ένας πραγματικός διάλογος με την κοινωνία από το οποίο θα παρουσιαστούν προτάσεις.
Ανέδειξε την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει μεγαλύτερο βάρος αλλά και να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών.
«Η ΕΕ άφησε να αυξηθούν η φτώχια και οι ανισορροοπίες και έδωσε χώρο να ενισχυθεί ο λαϊκισμός. Ελπίζουμε ότι η διάσκεψη θα ανοίξει νέα πεδία εμπλουτισμού της κοινωνίας και άλλα στοιχεία, τα οποία θα βελτιώσουν την ΕΕ και ελπίζουμε ότι η διαδικασία αυτή θα ολοκληρωθεί πριν τις εκλογές του 2024», κατέληξε.
Ο Ντατσιάν Τσιόλος, της ομάδας Ανανεώστε την Ευρώπη, ανέφερε από τη δική του πλευρά πως η διάσκεψη είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για ανανέωση της Ευρώπης και για να δώσουμε το λόγο στους πολίτες.
«Η διάσκεψη είναι μια ευκαιρία για να ανοίξουμε το δρόμο στους πολίτες. Θα πρέπει να βρούμε λύσεις για να εμπλέκουμε τακτικά τους πολίτες και όχι μία φορά κάθε πέντε χρόνια με τις εκλογές», είπε.
Υπενθυμίζοντας πως η Διάσκεψη γίνεται δέκα χρόνια μετά την Συνθήκη της Λισαβόνας και εν μέσω του Μπρέξιτ, ο κ. Τσιόλος είπε πως «θα πρέπει να ξεπεράσουμε το σύνδρομο της φούσκας».
Εκ μέρους των Πρασίνων, ο Ντάνιελ Φρόιντ είπε πως η σημερινή συζήτηση είναι δώρο στον Νάιτζελ Φάρατζ και των «ψευτών υπέρμαχων του Μπρέξιτ».
«Είμαστε υπέρ της Ευρώπης γιατί έχομε πολλές ανισότητες, δεν είναι ώρα για εθνικούς εγωισμούς. Θα πρέπει να συνεργαστούμε διαφορετικά θα χαθούμε μόνοι και απομονωμένοι», είπε, σημειώνοντας πως δεν είναι αρκετό να υπάρχει η business Europe για τους κοινωνικούς εταίρους.
«Θα πρέπει να έχουμε και ευρωπαϊκούς ΜΚΟ. Ας προσπαθήσουμε, είδαμε με την μεταναστευτική κρίση και ότι κολλάμε όταν παρουσιάζουμε ημίμετρα. Ας μην αφήσουμε τους λαϊκιστές και τους ευρωσκεπτικιστές να μονοπωλούν τη συζήτηση, ας συνεργαστούμε για μια πιο ισχυρή ενωμένη Ευρώπη», κατέληξε.
Εκ μέρους της ομάδας Ταυτότητα και Δημοκρατία, ο Μάρκο Ζάνι είπε πως δεν χρειάζεται η διάσκεψη να δώσει επιπλέον απαντήσεις, καθώς «οι πολίτες δεν ζήτησαν μέσω των εκλογών να διοργανώσουμε διασκέψεις ζήτησαν αποφάσεις».
«Αν δεν αναγνωρίσουμε τα σφάλματα», πρόσθεσε, «τότε θα είναι μια συζήτηση (για σκοπούς) μάρκετινγκ χωρίς καμία έννοια. Αντί να καταλάβουν τα προβλήματα, κάθονται και συζητούν για τον φεντεραλισμό ή όχι για περισσότερη ή λιγότερη Ευρώπη. Θα πρέπει να ξεκινήσουμε τη συζήτηση ότι χωρίς τα κράτη μας δεν υπάρξει συνέχεια».
O Ριζάρντ Άντονι Λεγκούκτο εκ μέρους των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), ανέφερε με τη σειρά του πως το προτεινόμενο ψήφισμα του ΕΚ είναι λάθος, διότι το άρθρο 48 της Συνθήκης της ΕΕ δηλώνει ότι το Συμβούλιο είναι εκείνο που μπορεί να συγκαλέσουν τέτοια διάσκεψη.
«Παρά το γεγονός ότι η στάση του ΕΚ και της Επιτροπής ήταν σαφής, αλλά να θυμόμαστε ότι αποκλίνουμε από αυτό που ορίζουν τις συνθήκες», είπε.
Επέκρινε τη διαδικασία καταρτισμού του εγγράφου ως «όνειδος», διότι σε αυτό συμμετείχαν και ψήφισαν, όπως είπε, πέντε κοινοβουλευτικές ομάδες χωρίς να κληθούν οι υπόλοιπες, κάνοντας λόγο για «τυραννία της πλειοψηφίας».
Ο Μανόν Ομπρί εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωμένης Αριστεράς, Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (GUE/Nordic Green Left), ανέφερε από την πλευρά της πως σε ολόκληρη την ΕΕ οι άνθρωποι όλο και περισσότερο δεν δέχονται μια Ευρώπη χωρίς αλληλεγγύη.
«Εδώ μας προτείνετε μία πετσοκομμένη διαδικασία και όσον αφορά μόνο τους στόχους και όσον αφορά τη διαδικασία. Θα πρέπει να τολμήσουμε να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους και να αλλάξουμε σε βάθος», είπε, προσθέτοντας πως «θέλουμε βιώσιμη ανάπτυξη και όχι εμπόριο και ανταγωνιστικότητα, θέλουμε πραγματική αλληλεγγύη και όχι ένα γενικευμένο ντάμπινγκ.
Τέλος, ζήτησε όπως υπάρξει άλλη διαδικασία βάσει δημοψηφισμάτων, καθώς «βλέπουμε μεγάλη καχυποψία από πλευράς των πολιτών προς τα θεσμικά όργανα».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αυξάνονται οι θανάτοι από γρίπη Α': Στους τρεις οι νεκροί - Πέντε οι διασωληνωμένοι
• Θάνατος 62χρονου στη Λεμεσό: Δεν σκότωσε τελικά η 63χρονη τον σύζυγο της - Αφέθηκε ελεύθερη
• Δρ.Καραγιάννης: Σε έξαρση οι ιώσεις στην Κύπρο - Πως θα επηρεάσει το άνοιγμα των σχολείων
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις