Η ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων και στις σχολικές εγκαταστάσεις, εναπόκειται κατά κύριο λόγο στα κράτη μέλη», σημειώνει σε σημερινή γραπτή απάντηση προς την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, η Επίτροπος για την Υγεία της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου.
Αφορμή για την απάντηση της Επιτρόπου έδωσε η ημερομηνίας 13 Νοεμβρίου 2019 γραπτή ερώτηση της Ελληνίδας ευρωβουλευτή, ύστερα από τρία κρούσματα της ιδιαίτερα μεταδοτικής ασθένειας της ψώρας, που σημειώθηκαν σε ειδικό σχολείο στο Κορδελιό της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα τη διακοπή των μαθημάτων και την προσωρινή σφράγιση του σχολείου, μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες απολύμανσης και η θεραπεία μαθητών και καθηγητών.
Η ευρωβουλευτής ρωτούσε την Κομισιόν, ποιες ενέργειες έχουν γίνει στο πλαίσιο του τρίτου Προγράμματος για τη δράση της Ένωσης στον τομέα της υγείας (2014-2020) προκειμένου να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στις σχολικές μονάδες των κρατών μελών της ΕΕ καθώς και σε ποιο ποσοστό απορροφήθηκαν τα ευρωπαϊκά κονδύλια που προβλέπονται στο άρθρο 5 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 282/2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 11ης Μαρτίου 2014.
Με τη σημερινή της απάντηση η Επίτροπος σημειώνει ότι η Κομισιόν αναγνωρίζει τη σημασία της διασφάλισης της υγείας στα σχολεία, καθώς και της πρόληψης και του ελέγχου της ψώρας, αλλά τονίζει ότι η ευθύνη για την υγειονομική περίθαλψη, μεταξύ άλλων και στις σχολικές εγκαταστάσεις, εναπόκειται στα κράτη μέλη».
Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρει η Επίτροπος, το κοινοτικό πρόγραμμα για την υγεία παρέχει στήριξη στα κράτη μέλη, προκειμένου να ενισχύσουν τις πολιτικές τους σχετικά με την υγεία και παρόλο που το πρόγραμμα δεν αφορά συγκεκριμένους χώρους (όπως τα σχολεία), αρκετές από τις πρωτοβουλίες του υλοποιήθηκαν σε σχολεία ή προορίζονταν για αυτά.
Ένα παράδειγμα είναι η επιχορήγηση λειτουργίας που παρέχεται στο ίδρυμα-δίκτυο Schools for Health in Europe, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της υγείας των παιδιών και των νέων στην Ευρώπη και στη μείωση των ανισοτήτων στον τομέα της υγείας, θέτοντας στο επίκεντρο τα σχολεία. Επιπλέον, μία από τις κατηγορίες στο Ευρωπαϊκό Βραβείο Υγείας 2019 αναγνώρισε τις ορθές πρακτικές των σχολείων για την πρόληψη και τη μείωση της παχυσαρκίας στα παιδιά και τους νέους.
Η Επίτροπος για την Υγεία καταλήγει αναφέροντας ότι «κατά τα έτη 2014-2018, περίπου 96 εκατ. ευρώ, ήτοι το 34% του συνολικού προϋπολογισμού, χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων που στηρίζουν τον πρώτο στόχο του προγράμματος για την υγεία —προαγωγή της υγείας, πρόληψη των ασθενειών και προώθηση υποστηρικτικών πλαισίων για υγιεινούς τρόπους ζωής με βάση την αρχή «η υγεία σε όλες τις πολιτικές».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις