Με απώτερο στόχο την ενίσχυση των ορεινών περιοχών, Υφυπουργός Τουρισμού και Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, συζήτησαν την Δευτέρα (13/01), κοινές δράσεις και ενέργειες που εμπίπτουν στην Εθνική Στρατηγική για τις ορεινές περιοχές, ενώ έγινε αναφορά και στην προώθηση σχεδιασμών για δημιουργία Σχολής Γαστρονομίας στην περιοχή και σε πανευρωπαϊκό συνέδριο που προγραμματίζεται τέλος Ιανουαρίου.
Για μια εποικοδομητική συζήτηση κατά την οποίαν " βρήκαμε τρόπους να δούμε πως μπορούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στην υλοποίηση της Εθνικής στρατηγικής", έκανε λόγο ο Επίτροπος Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών, Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος καλωσόρισε τον Υφυπουργό Σάββα Περδίο στα νέα γραφεία, στην κοινότητα Τριμίκλινης.
"Έχουμε πάρει μια-μια τις δράσεις, τις έχουμε μελετήσει, έχουμε δει τα χρονοδιαγράμματα, τα οποία πρέπει να τηρήσουμε με θρησκευτική ευλάβεια, για να μπορέσουμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί, να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους επιχειρηματίες εδώ στα ορεινά, να στηρίξουμε τις τοπικές κοινωνίες και να δώσουμε τη δυναμική που πρέπει να έχει η ορεινή της Κύπρου", είπε ο κ.Χαμπιαούρης.
Πέραν τούτου, συνέχισε," έχουμε συζητήσει θέματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές προοπτικές και με ποιο τρόπο μπορούμε ν` ανοίξουμε τους ορίζοντες μας, να συνεργαστούμε με ευρωπαϊκούς φορείς, για να μπορέσουμε, ως Κύπρος, να αντλήσουμε εμπειρογνωμοσύνη αλλά και κονδύλια, τα οποία θα φέρουν αυτό το οποίο θέλουμε, την ανάπτυξη στα ορεινά".
Ο κ.Χαμπιαούρης αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που άρχισε για ίδρυση Γαστρονομικής Σχολής στην περιοχή και "με ποιο τρόπο μπορούμε να αξιοποιήσουμε τα τοπικά προϊόντα για να μπορέσουμε, και θέσεις εργασίες ν` ανοίξουμε, αλλά να καταστεί η Κύπρος και κέντρο όσον αφορά την εκπαίδευση στη γαστρονομία".
Στις προσπάθειες ανάπτυξης των ορεινών περιοχών, εμπίπτει και η φιλοξενία πανευρωπαϊκού συνεδρίου, που θα πραγματοποιηθεί τέλος Ιανουαρίου, στην περιοχή Τροόδους, κατά το οποίο, όπως είπε ο Επίτροπος, θα υπογραφεί και η "Διακήρυξη του Τροόδους".
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε, στο συνέδριο θα συμμετάσχουν επίσημοι φορείς από πανεπιστήμια, διεθνείς οργανισμούς, από επτά χώρες της Ευρώπης καθώς και εκπρόσωποι φορέων απ τα έξι μεγάλα νησιά της Μεσογείου, "για να καθορίσουμε κοινές δράσεις στήριξης των ορεινών κοινοτήτων".
" Στο τέλος του συνεδρίου, στις 31 Ιανουαρίου, θα υπογραφτεί η Διακήρυξη του Τροόδους, που θα ανοίγει νέους ορίζοντες εμπειρογνωμοσύνης, όσον αφορά τη δική μας Εθνική Στρατηγική", συμπλήρωσε.
Σε παρατήρηση ότι το οδικό δίκτυο της περιοχής χρειάζεται αναβάθμιση, ο Κώστας Χαμπιαούρης υπέδειξε ότι η βελτίωση του περιλαμβάνεται στην Εθνική Στρατηγική και πως "υπάρχει συγκεκριμένος προγραμματισμός βελτίωσης και περιφερειακά του οδικού δικτύου, αλλά και εντός της ορεινής Τροόδους".
Είναι, συνέχισε, η πρώτη φορά από ιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας που υιοθετείται μια τέτοια Ενιαία Εθνική Στρατηγική - με πρωτοβουλία του ΠτΔ - και η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως, στα επόμενα χρόνια, " θα μπορέσουμε να δώσουμε τη νέα δυναμική που πρέπει να έχουν οι άνθρωποι εδώ στα ορεινά".
Οι άνθρωποι αυτοί, πρόσθεσε "φυλάνε Θερμοπύλες εδώ και δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με τον τρόπο που έχουμε συνεχίσει τα τελευταία χρόνια, γιατί φεύγει ο κόσμος, πηγαίνει προς τα κάτω, και στόχος μας είναι να ενισχύσουμε και τη γεωργία και την κτηνοτροφία και τον τουρισμό και την παιδεία και την υγεία και όλους τους τομείς και ν` ανοίξουμε θέσεις εργασίας, για να δώσουμε και την ευκαιρία σε νεαρά ζευγάρια να έρθουν προς τα ορεινά".
Δεν νοείται τουριστική Κύπρος χωρίς την τουριστική ανάπτυξη των ορεινών περιοχών, τόνισε από την πλευρά του ο Υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίος, προσθέτοντας ότι η συνεργασία με τον Επίτροπο Ανάπτυξης Ορεινών Περιοχών θα είναι στενή και συστηματική.
"Πολλά από αυτά που αναφέρονται στην Εθνική Στρατηγική για τα ορεινά άπτονται των δικών μας αρμοδιοτήτων, ως Υφυπουργείο Τουρισμού, και δεν είναι τυχαίο που έχουμε εντάξει την ανάπτυξη των ορεινών, της υπαίθρου αλλά και των ακριτικών περιοχών, ως έναν από τους πέντε βασικότερους πυλώνες της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού", συμπλήρωσε.
Λέγοντας πως "δεν νοείται τουριστική Κύπρος χωρίς την τουριστική ανάπτυξη αυτών των περιοχών", ο Υφυπουργός υπέδειξε ότι αυτός είναι και ο λόγος που ιδρύθηκε στο Υφυπουργείο του εξειδικευμένη επιτροπή για τα ορεινά, για την ύπαιθρο και τις ακριτικές περιοχές.
"Για εμάς είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό, το γεγονός ότι μπαίνει, πλέον νερό στο αυλάκι όσον αφορά, όχι μόνο την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού αλλά και της στρατηγικής για τις ορεινές κοινότητες", είπε.
Πρόσθεσε δε ότι κατά τη συνάντηση, συζητήθηκαν "πολλά από τα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε τους επόμενους μήνες, όχι μόνο όσον αφορά ανταλλαγή ιδεών, αλλά και πρακτικές εφαρμογές στο τι έχει συμφωνηθεί και τι έχει ήδη εκπονηθεί ".
Ο Σάββας Περδίος εξέφρασε την ικανοποίηση του για την τροχιοδρόμηση ίδρυσης Σχολής Γαστρονομίας στην περιοχή και υπέδειξε τη σημασία σύνδεσης της γεωργίας με τη γαστρονομία, "το οποίο έχουν επιτύχει χώρες όπως η Αυστρία και η Ελλάδα και που πιστεύω ότι και η Κύπρος έχει όλα όσα χρειάζονται για να το πετύχει".
Από την πλευρά του, ο κοινοτάρχης Τριμίκλινης, Ανδρέας Ορφανός, δήλωσε ότι οι ορεινές κοινότητες είναι αναπόσπαστο μέρος της οικονομίας, του τουρισμού και της γεωργίας της χώρας μας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι, μέσα από τις μελέτες που έχουν εκπονηθεί και τις δράσεις που θα γίνουν, οι ορεινές κοινότητες θα ανακάμψουν, "θα επιστρέψει ο κόσμος πίσω και η νεολαία θα ασχοληθεί και με τον τουρισμό και με τη γεωργία και με όλα τα θέματα που θα φέρουν ζωή ξανά στις κοινότητες".
Είπε, τέλος, ότι η επίσκεψη του Υφυπουργού αλλά και η λειτουργία των γραφείων του Επιτρόπου στην περιοχή "καταδεικνύουν το ενδιαφέρον των ιδίων, του κράτους, της κυβέρνησης και του ΠτΔ για τις ορεινές κοινότητες".
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων
• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις