Την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου σύνταξης για τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα, με παραμέτρους που ισχύουν σε άλλες χώρες, αλλά και που τα τελευταία χρόνια ισχύουν και στην Κύπρο, ζητούν ΠΑΣΥΔΥ, εκπαιδευτικές οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ, ΟΛΤΕΚ και Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), και αναμένουν ότι θα κληθούν σε διάλογο για συζήτηση ενός νέου σχεδίου σύνταξης.
Πραγματοποιήθηκε σήμερα κοινή σύσκεψη της ΠΑΣΥΔΥ, των εκπαιδευτικών οργανώσεων ΟΕΛΜΕΚ, ΟΛΤΕΚ, ΠΟΕΔ και Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), με θέμα το συνταξιοδοτικό ζήτημα.
Στη συνάντηση αναμενόταν η ΟΕΛΜΕΚ να καταθέσει την απόφαση της ΠΣΓΑ της Οργάνωσης, του Δεκεμβρίου 2019, για εισήγηση πραγματοποίησης, από κοινού, συγκέντρωσης διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Οικονομικών για στάση που τηρεί η Κυβέρνηση εδώ και 8 χρόνια, για το συνταξιοδοτικό ζήτημα.
Οι πέντε οργανώσεις αποφάσισαν, ωστόσο, να μην προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, αλλά συμφώνησαν ότι δεν θα δεχθούν μονομερείς αποφάσεις και ζητούν διάλογο.
Σε δηλώσεις μετά την σύσκεψη, ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Γλαύκος Χατζηπέτρου είπε ότι το συνταξιοδοτικό ζήτημα είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα που επηρεάζει χιλιάδες εργαζόμενους στο κρατικό τομέα.
«Η ΠΑΣΥΔΥ αυτό το θέμα το έχει εγγράψει προ καιρού στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ). Ως ΠΑΣΥΔΥ δεν δεχόμαστε την εισαγωγή Ταμείου Προνοίας και αυτό το είχαμε δηλώσει ευθέως στον πρώην Υπουργό Οικονομικών. Εμείς είχαμε πει ότι ζητούμε την δημιουργία ενός νέου επαγγελματικού σχεδίου σύνταξης, με τις παραμέτρους που έχουν εφαρμόσει πολλές χώρες», πρόσθεσε.
Υπήρξε, συνέχισε ο κ. Χατζηπέτρου, μια παρεξήγηση.
«Από πλευράς Κυβέρνησης θεωρήθηκε ότι η ΠΑΣΥΔΥ ζητούσε την επαναφορά του σχεδίου, το οποίο είχε καταργηθεί. Εμείς είπαμε ότι αυτό το πράγμα δεν το είχαμε ζητήσει ποτέ και υπήρξε μια απορριπτική απόφαση από πλευράς Υπουργικού Συμβουλίου», ανέφερε. Εμείς, πρόσθεσε, «μετά από τις επεξηγήσεις που δώσαμε, αναμένουμε ότι θα κληθούμε να συζητήσουμε την εισαγωγή ενός νέου σχεδίου σύνταξης για τους εργαζόμενους στον κρατικό τομέα, με παραμέτρους που ισχύουν σε άλλες χώρες, αλλά και που τα τελευταία χρόνια ισχύουν και στην Κύπρο».
Ο κ. Χατζηπέτρου επανέλαβε ότι δεν ζήτησαν και δεν ζητούν επαναφορά του παλιού σχεδίου.
«Αυτή η παρεξήγηση έχει αρθεί και αναμένουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν θα προχωρήσει σε μονομερή μέτρα, αλλά θα μπούμε σε ένα καλόπιστο διάλογο και να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, γιατί, όλοι πιστεύω να συμφωνείτε, ένας που μια ζωή εργάζεται στο δημόσιο θα πρέπει να έχει και μια αξιοπρεπή σύνταξη για τα τελευταία χρόνια της ζωής του», σημείωσε.
Σε ερώτηση τι ζητούν να περιλαμβάνεται σε αυτό το νέο συνταξιοδοτικό σχέδιο, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι το παλιό σχέδιο που είχαν ήταν ένας συνδυασμός σύνταξης και εφάπαξ και πρόσθεσε ότι ζητούν και πάλι να διασφαλίζεται και σύνταξη και εφάπαξ, αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις από ότι ήταν το παλιό.
«Στο μεταξύ, περιμένουμε και την απόφαση του δικαστηρίου σε σχέση με όσους υπηρετούσαν πριν το 2012. Είναι ένα θέμα που μας απασχολεί και θα πρέπει να το εξετάσουμε και πάλι μετά από την απόφαση του Εφετείου», ανέφερε ο ίδιος.
Αναφέρθηκε επίσης σε εξαγγελίας που έχει ακούσει σήμερα από το ραδιόφωνο κάποιες για τα Ταμεία Προνοίας. «Πιστεύω ότι ο πρώτος εργοδότης που δεν πρέπει να υιοθετηθεί κάποιες τακτικές όπως αυτές των δύο ταχυτήτων είναι η Κυβέρνηση», συμπλήρωσε.
Ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι όσοι υπηρετούσαν πριν από το 2011 δεν πλήρωναν οποιαδήποτε συνεισφορά για το συνταξιοδοτικό και επίσης η σύνταξη τους και το εφάπαξ τους, καθοριζόταν με βάση τον τελευταίο μισθό.
«Αυτά δεν ισχύουν με τα μέτρα που έχουν ληφθεί. Εμείς λέμε ότι το όριο αφυπηρέτησης άλλαξε. Παλιά ήταν από τα 55 ως τα 60. Τώρα έχουμε πάει μέχρι τα 65. Αυτά όλα διαφοροποιούν πολλά δεδομένα και το αποτέλεσμα φυσικά. Εμείς λέμε ότι μέσα από ένα καλόπιστο διάλογο, διότι πιστεύω και η Κυβέρνηση θέλει και πρέπει να είναι ο καλός εργοδότης, θα βρούμε τη σωστή λύση», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς αν θα προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να προχωρήσουν σε εκδήλωση διαμαρτυρίας.
«Αυτό που λέμε είναι ότι δεν θα δεχθούμε μονομερείς αποφάσεις αλλά ούτε το κράτος θα πρέπει να προχωρά σε μονομερείς αποφάσεις. Εμείς έχουμε παράδοση στην Κύπρο για τον κοινωνικό διάλογο. Θέλουμε να συνεχίσουμε αυτή την παράδοση», είπε.
Ενημέρωσε ότι «το έχουμε εγγράψει στην ΜΕΠ», εξηγώντας ότι η ΜΕΠ είναι το όργανο στο οποίο συζητούμε τα εργασιακά θέματα με την Κυβέρνηση.
«Οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί τα συζητούν στην Μικτή Επιτροπή Προσωπικού Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΜΕΠΕΥ). Φυσικά, πρέπει να υπάρξει ένας συντονισμός διότι η Κυβέρνηση μια είναι», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι θεωρούν πως όσοι έχουν προσληφθεί μετά το 2011 θα καλυφθούν από το νέο σχέδιο που θα περάσει.
«Εγώ αντιλαμβάνομαι ότι οι συνάδελφοι εκπαιδευτικοί έχουν μια ιδιαιτερότητα, ότι πολλοί εκπαιδευτικοί αφυπηρέτησαν ή και αφυπηρετούν χωρίς να έχουν κανένα δικαίωμα, το οποίο είναι άδικο», είπε. Αλλά, πρόσθεσε, «θυμάμαι ότι και ο προηγούμενος Υπουργός προτού φύγει είχε αναγνωρίσει αυτό το πρόβλημα και είχε δώσει διαβεβαιώσεις ότι θα πρέπει να το εξετάσει το κράτος και να δώσει λύση, δηλαδή ακόμα και μια χαριστική αποζημίωση».
Ερωτηθείς ποια είναι τα επόμενα τους βήματα, ο κ. Χατζηπέτρου είπε ότι τα επόμενα βήματα είναι ο διάλογος.
«Εμείς στην ΜΕΠ ή μπορεί να γίνει ένας συνδυασμός σε μια συνάντηση ΜΕΠ και ΜΕΠΕΥ να βρούμε την λύση. Ήδη η ΠΑΣΥΔΥ έχει αναλάβει να ετοιμάσει αναλογιστική μελέτη, διότι είναι κάτι που ενδιαφέρει και τις δύο πλευρές», ενημέρωσε.
Σύμφωνα με τον κ. Χατζηπέτρου «μιλούμε για κάτι το οποίο νομίζω δε θα δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα, θα είναι παραπλήσιο, διότι πλέον οι δημόσιοι υπάλληλοι πληρώνουν και αναλογικό. Εκείνοι που υπηρετούσαν πριν από το 2011 δεν πλήρωναν αναλογικό».
«Άλλαξαν πολλά πράγματα και νομίζω ότι φτάνει να υπάρχει διάθεση. Εμείς θέλουμε το κράτος εργοδότης να μην εξαντλεί το ενδιαφέρον του και την συμμετοχή του στην συνεισφορά του», πρόσθεσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΛΤΕΚ Παναγιώτης Λυσάνδρου, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ είπε ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις θα ζητήσουν με επιστολή τους να δουν μόνοι τους τον αρμόδιο Υπουργό τόσο για το συνταξιοδοτικό αλλά και κάποια επιμέρους θέματα, τα οποία απασχολούν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λυσάνδρου είπε ότι ζητούν διάλογο για ένα νέο κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις