Την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του για τις «προεδρικές εκλογές» του ερχόμενου Απρίλη ανακοίνωσε ο Κουντρέτ Οζερσάι, όπως και την παραίτησή του από την προεδρία του Κόμματος του Λαού, το οποίο ίδρυσε και του ηγήθηκε για 4 χρόνια.
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Οζερσάι σε διάσκεψη Τύπου, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του, είπε ότι η «προεδρία» είναι ένα καθήκον πέραν των πολιτικών κομμάτων και γι αυτό όχι μετά την εκλογή αλλά από τώρα επέλεξε – όπως ανέφερε – να υποβάλει το πρωί την επιστολή παραίτησής του από την προεδρία του κόμματος του Λαού.
Κατά τον Κουντρέτ Οζερσάι, η σημασία της «τδβκ» έχει αυξηθεί τόσο στο νησί της Κύπρου όσο και στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και υπάρχει ανάγκη κοινωνικής (εσωτερικής) ειρήνης. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, είπε, ο τ/κ «λαός» έχει ανάγκη από έναν ηγέτη που θα μεταφέρει τη βούλησή του ακόμα μακρύτερα και θα διασφαλίσει την κυριαρχία του. Έναν ηγέτη, συνέχισε, που θα ακούει τις φωνές όλων των ομάδων, θα μπορεί να καταλαβαίνει τις ευαισθησίες τους, θα εκπροσωπεί ολόκληρη την κοινότητα. «Αυτό είναι που χρειάζεται ακριβώς αυτή την περίοδο».
Το όραμα για την «προεδρία» του κ. Οζερσάι περιλαμβάνει τρεις πυλώνες: πολύπλευρη και προληπτική εξωτερική πολιτική, συνεργασία για τη λύση πριν από τη λύση και πριν απ’ όλα κοινωνική ειρήνη.
Αναφερόμενος στον πρώτο πυλώνα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι πρέπει να έχουν μια εξωτερική πολιτική εκτός του Κυπριακού και με μια προληπτική πολιτική να ληφθούν ως παράγοντας στην περιοχή, πριν από τη λύση του Κυπριακού, και οι Τ/κ. Από την εμπειρία του στα θέματα άμυνας και ασφάλειας, φυσικών πηγών και θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο, θα προχωρήσει σε μια νέα και εποικοδομητική πολιτική, πρόσθεσε. «Υπό αυτή την έννοια θα κάνω επαφές με διεθνείς εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου. Θα προχωρήσω σε μια διπλωματία ώστε να πετύχω να ακουστεί η φωνή των Τ/κ στα ΗΕ, την ΕΕ και στα άλλα διεθνή φόρα, σε κάθε δυνατή πλατφόρμα».
Θα εργαστεί, είπε, για την ανάπτυξη των σχέσεων με τον στρατηγικό εταίρο και σύμμαχό τους, την Τουρκική Δημοκρατία, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού. «Πιστεύω ότι είναι εφικτή μια καλή σχέση με την Τουρκία, χωρίς καβγά και να στέκεσαι όρθιος. Οι διπλωματικοί και ιστορικοί μας δεσμοί διευκολύνουν να επιτευχθεί αυτό».
Για τον δεύτερο πυλώνα που αφορά το Κυπριακό, ο κ. Οζερσάι είπε ότι ο ίδιος, όπως και πολλά άλλα άτομα, είναι παιδί μιας οικογένειας που έχει βιώσει τον πόνο του πολέμου. «Στηρίζω μια λύση που μπορεί να γίνει αμοιβαία αποδεκτή στην Κύπρο. Από την άλλη οι διαδικασίες λύσεις έχουν μπει σε έναν φαύλο κύκλο και σήμερα στην Κύπρο υπάρχουν ντε φάκτο δύο κράτη. Υπό αυτές τις συνθήκες το Κυπριακό δεν μπορεί να λυθεί με επανάληψη των ίδιων διαδικασιών που γίνονται εδώ και 50 χρόνια. Πλέον όλοι μπορούν να δουν ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί μαζί μας την εξουσία και τον πλούτο και δεν υπάρχει επαρκή εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών».
Η ομοσπονδία, συνέχισε, είναι ένα μοντέλο συνεταιρικό, εκ των ων ουκ άνευ ο διαμοιρασμός της εξουσίας και του πλούτου. Επί της ουσίας η ομοσπονδία δεν είναι ένα κακό μοντέλο εξουσίας, ωστόσο υπό τις σημερινές συνθήκες στην Κύπρο είναι φανερό ότι δεν μπορεί να ιδρυθεί, δήλωσε ο κ. Οζερσάι υπερασπιζόμενος ότι στις σημερινές συνθήκες μπορεί να υπάρξει συνεργασία πριν από την λύση σε διάφορα θέματα. «Δηλαδή, το να δημιουργηθεί ένας συνεταιρισμός που θα βασίζεται σε μια συνεργασία, η οποία θα αναπτύξει την ασφάλεια, είναι μια πιο ρεαλιστική προσέγγιση υπό τις σημερινές συνθήκες. Κατά την ίδρυσή της η ΕΕ, χρόνια πριν, άρχισε με περιορισμένη συνεργασία σε αριθμό θεμάτων, ήταν ένα μοντέλο συνεργασίας μόνο για κάρβουνα και χάλυβα». Με το πέρασμα του χρόνου, συνέχισε, αυτή η συνεργασία έγινε σταδιακά πιο ευρεία και προέκυψε η σημερινή ΕΕ.
Για τον τρίτο πυλώνα, ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε για μια μόνιμη και βιώσιμη λύση στην Κύπρο πρέπει πρώτα να πετύχουν «κοινωνική ειρήνη», δηλαδή ειρήνη μεταξύ τους. Γι αυτό, ανέφερε, έχει μεγάλο καθήκον ο «πρόεδρος» λέγοντας ότι ο ίδιος θα είναι ένας «πρόεδρος» που θα μπορεί να ακούει όλους, όλες τις πλευρές και θα καταλαβαίνει τις ευαισθησίες τους. Θα εκπροσωπεί όλη την κοινωνία και θα αναλάβει πρωτοβουλία να σπάσει κάποια ταμπού και προκαταλήψεις που υπάρχουν στην κοινωνία. Θα εργαστεί επίσης, πρόσθεσε, ώστε να λυθεί το θέμα με κάποιους πολίτες που επειδή έχουν γεννηθεί αλλού (εκτός Κύπρου) και λόγω της εθνικής τους καταγωγής δεν μπορούν να περάσουν στην ε/κ πλευρά.
Ο κ. Οζερσάι ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει μια δομή εξειδίκευσης σε κάποια θέματα στην «προεδρία» του και πως θα διορίσει εκπροσώπους του για επαφές σχετικά με θέματα ενέργειας και το Brexit. Η ομάδα των συμβούλων του, ανέφερε, θα είναι έμπειρα άτομα διαφόρων πολιτικών απόψεων.
Με την παιδεία που έχει στα θέματα διπλωματίες και διεθνών σχέσεων (σσ: ήταν καθηγητής στο αντίστοιχο τμήμα «πανεπιστημίου» στα κατεχόμενα), την εμπειρία του στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εκπροσωπώντας για πολλά χρόνια την τ/κ πλευρά και την εμπειρία του ως «αναπληρωτής πρωθυπουργός» και «υπουργός εξωτερικών» εδώ και δύο χρόνια, πιστεύει – συνέχισε – ότι μπορεί να διαφυλάξει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα του τ/κ «λαού» και να τα προωθήσει.
Ανακοίνωσε επίσης το επόμενο χρονικό διάστημα θα διοργανώσει μια διάσκεψη Τύπου για να αναπτύξει με λεπτομέρειες αυτό που σε κύριες γραμμές ανέφερε σήμερα ως όραμά του.
Ευχήθηκε επίσης την προεκλογική περίοδο να επικρατήσουν οι ιδέες και απόψεις των υποψηφίων και να γίνει ένας αρμονικός προεκλογικός αγώνας.
Μεταβατικός πρόεδρος του Κόμματος του Λαού
---------------------------------------------------------
Όπως επίσης μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά την παραίτηση του Κουντρέτ Οζερσάι από την προεδρία του Κόμματος του Λαού, ως μεταβατικός πρόεδρος μέχρι την σύγκληση έκτακτου εκλογικού συνεδρίου, έχει αναλάβει ο νυν γγ, Γιενάλο Σενίν.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις