Την τελευταία έκθεση σχετικά με την προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας (ΔΠΙ) σε τρίτες χώρες, παρουσίασε σήμερα η Κομισιόν και συγκεκριμένα ο Επίτροπος Φιλ Χόγκαν, στην οποία καταγράφονται ανησυχίες και παραβιάσεις δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας σε όλο τον κόσμο, οι οποίες κοστίζουν στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις δισεκατομμύρια ευρώ και θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Η έκθεση προσδιορίζει τρεις ομάδες χωρών στις οποίες η ΕΕ θα επικεντρώσει τη δράση της, με βάση το επίπεδο οικονομικής ζημίας.
Συγκεκριμένα οι κατηγορίες είναι:
1) Κίνα, μόνη της σε μια κατηγορία,
2) Ινδία, Ινδονησία, Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία και
3) Αργεντινή, Βραζιλία, Εκουαδόρ, Μαλαισία, Νιγηρία, Σαουδική Αραβία και Ταϊλάνδη.
Η Κίνα αποτελεί την κυρίαρχη χώρα προέλευσης των παραποιημένων και των πειρατικών προϊόντων που φθάνουν στην ΕΕ, από άποψη αξίας και όγκου. Περισσότερο από το 80% των εμπορευμάτων παραποίησης / απομίμησης και πειρατείας που κατασχέθηκαν από τις τελωνειακές αρχές της ΕΕ προέρχονται από την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.
Η έκθεση θέτει επίσης στο προσκήνιο την πνευματική ιδιοκτησία που σχετίζεται με φυτικές ποικιλίες. Η καλλιέργεια φυτών μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ποιότητας στη γεωργία, ελαχιστοποιώντας παράλληλα την πίεση στο περιβάλλον. Η ΕΕ επιθυμεί να ενθαρρύνει τις επενδύσεις και την έρευνα σε αυτόν τον τομέα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων καλλιεργειών ανθεκτικών στην ξηρασία, τις πλημμύρες, τη θερμότητα και την αλατότητα, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Επομένως, η προστασία των φυτικών ποικιλιών αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της Επιτροπής κατά την προσεχή περίοδο.
Σημειώνεται ότι το υψηλό επίπεδο προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας αποτελεί τυποποιημένο στοιχείο όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ. Η Κομισιόν συμμετέχει επίσης σε διάλογους, ομάδες εργασίας και τεχνικά προγράμματα με βασικές χώρες και περιοχές, όπως η Κίνα, η Λατινική Αμερική, η Νοτιοανατολική Ασία ή η Αφρική.
Συγκεκριμένες ενέργειες τα τελευταία δύο χρόνια περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τεχνική υποστήριξη για την προσχώρηση στις διεθνείς συνθήκες στον τομέα των ΔΔΙ, σεμινάρια ευαισθητοποίησης για τις μικρές επιχειρήσεις σχετικά με τη σημασία των ΔΔΙ, εκπαίδευση των τελωνειακών υπαλλήλων, των δικαστών και της αστυνομίας σχετικά με την επιβολή των ΔΔΙ και άλλα. Η Κομισιόν συμβάλλει επίσης ενεργά στην προστασία και την επιβολή των δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας σε πολυμερή επίπεδα, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), ο Παγκόσμιος Οργανισμός Πνευματικής Ιδιοκτησίας (WIPO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Διπλή κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες - Πότε τίθεται σε ισχύ
• Έτσι εντοπίστηκε η σακούλα με τις σφαίρες στη Λεμεσό - Θα γίνει καταμέτρηση
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Οδηγός κίνδυνος: Φόρτωσε με παλιοσίδερα το όχημα του και «έκοβε» βόλτες - Δείτε φωτογραφία
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις