Ερωτήματα και προβληματισμοί για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Ανησυχίες για την πορεία αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων εξέφρασαν Βουλευτές κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας για το 2020 στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Μάριος Παναγίδης διαβεβαίωσε τους Βουλευτές ότι με την ολοκλήρωση της αυτονόμησης τους, τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό.
Ο Προϋπολογισμός του ΟΚΥπΥ για το 2020 προβλέπει έσοδα 459.679.508 ευρώ εκ των οποίων 232.968.817 ευρώ θα είναι κρατική χορηγία από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας, 65.853.924 ευρώ έσοδα από την παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας από την 1.6.2019, έσοδα για παροχής ενδονοσοκομειακής περίθαλψης από την 1.6.2020, 141.362.983 ευρώ, έσοδα 13.930.000 ευρώ από εγγραφές ασθενών στους προσωπικούς γιατρούς του ΟΚΥπΥ και έσοδα από άλλες υπηρεσίες 5.563.784 ευρώ.
Οι δαπάνες του ΟΚΥπΥ για το 2020 έχουν προϋπολογιστεί σε 459.679.508 ευρώ.
Ο κ. Παναγίδης είπε στην Επιτροπή Υγείας ότι ο Οργανισμός έχει την εξουσία για πρώτη φορά να διαχειριστεί όπως αποφασίσει τον Προϋπολογισμό του και να διαχειριστεί τα οικονομικά του.
Επεσήμανε πως ενόψει της εφαρμογής της β΄φάσης του ΓΕΣΥ, η χρονιά είναι καταλυτική για τον οργανισμό και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Περαιτέρω ανέφερε πως όπου παρουσιάζονται ελλείψεις και κενά, ο ΟΚΥπΥ έχει τη στήριξη των Υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.
Ο Πρόεδρος του ΟΚΥπΥ ανέφερε πως στις προτεραιότητες του Οργανισμού είναι ο ασθενής, που όπως σημείωσε θα είναι ο πελάτης μας. Ταυτόχρονα παρατήρησε ότι η ποιότητα των υπηρεσιών τα κρατικά νοσηλευτήρια δεν είναι στην κορυφή της συνείδησης του ασθενούς, τονίζοντας πως ο στόχος είναι να καταλάβουν την κορυφή και διατύπωσε την πεποίθηση ότι με την ολοκλήρωση της αυτονόμησης τους τα κρατικά νοσηλευτήρια θα είναι σε θέση να ανταγωνιστούν τον ιδιωτικό τομέα.
Είπε ακόμα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα επιτευχθεί το 90% της πλήρους αυτονόμησης των κρατικών νοσηλευτηρίων.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ Κυριάκος Γεωργίου επεσήμανε στην Επιτροπή ότι τα έσοδα του Οργανισμού δεν μπορεί να είναι μόνο από τους δικαιούχους του ΓΕΣΥ, καθώς στα κρατικά νοσηλευτήρια παρέχονται υπηρεσίες υγείας και σε μη δικαιούχους, όπως είναι οι παράτυποι μετανάστες και οι αιτητές ασύλου γεγονός που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί.
Ενημέρωσε επίσης την Επιτροπή Υγείας ότι τα έσοδα των κρατικών νοσηλευτηρίων από την εφαρμογή της πρωτοβάθμιας φροντίδας προσεγγίζουν αυτά που προβλέφθηκαν.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι από τον Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ μπορεί κανείς να αντιληφθεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα κρατικά νοσηλευτήρια.
«Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε, καθώς οι ελλείψεις, τα προβλήματα, οι αδυναμίες και οι δυσλειτουργίες που υπάρχουν είναι τεράστιες και θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές των ανθρώπων», συνέχισε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη και ΔΗΣΥ έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάντια των κρατικών νοσηλευτηρίων, καθώς οι πολιτικές της λιτότητας και του λιγότερου κράτους κούρεψαν τα κρατικά νοσοκομεία.
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ εξέφρασε την άποψη ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της υγείας, το αρμόδιο Υπουργείο και η Κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη στελέχωση όλων των κλινικών στα νοσοκομεία με ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό και στον εξοπλισμό τους με σύγχρονη τεχνολογία.
Ο κ. Γεωργίου ανέφερε περαιτέρω ότι στο Νοσοκομείο της Λεμεσού οι γιατροί και το παραϊατρικό προσωπικό καλούνται να κάνουν ιατρική στους διαδρόμους και τα κοντέινερ, προσθέτοντας ότι μένουν ασθενείς δύο και τρεις μέρες στις πρώτες βοήθειες.
Τέλος ο κ Γεωργίου είπε πως το ΑΚΕΛ θα επαγρυπνεί ώστε να στελεχωθούν σωστά τα δημόσια νοσηλευτήρια και να αναβαθμιστούν για να μπορέσουν να διαδραματίσουν το ρόλο που πρέπει στο ΓΕΣΥ και προς τούτο το κόμμα του θα παρέχει κάθε βοήθεια και συμπαράσταση.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος είπε ότι μέσα από τον Προϋπολογισμό του ΟΚΥπΥ έχει επιβεβαιωθεί για ακόμα μια φορά, ότι ο δημόσιος τομέας υγείας, τα κρατικά νοσηλευτήρια αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τα οποία χρήζουν άμεσης διαχείρισης και επίλυσης.
Ο κ. Σιζόπουλος είπε πως η μαζική φυγή γιατρών από τον δημόσιο τομέα και η διαδικασία αντικατάστασης τους προβληματίζει και ανέφερε ότι παρουσιάζεται δυσλειτουργία στη σωστή αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.
Εξέφρασε ανησυχία για τη δυνατότητα των νοσοκομείων να εφαρμόσουν την αυτονόμηση ώστε με τη λήξη της πενταετίας να εξαλειφθούν τα ελλείμματα και να μην χρειάζεται κρατική ενίσχυση.
Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ υπέδειξε κατ΄ επανάληψη υπέδειξε διαδικασίες και τρόπους επίλυσης συγκεκριμένων προβλημάτων, παρατηρώντας πως με βάση τα παρόντα δεδομένα φαίνεται ότι δεν αρκεί η γραφειοκρατική διαχείριση όπως γίνεται από το ΔΣ του ΟΚΥπΥ, αλλά επιβάλλονται άμεσες προς τη σωστή κατεύθυνση πολιτικές αποφάσεις.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
• Πότε και που αναμένεται να έχουμε ξανά βροχές; Αναλυτικά η πρόγνωση του καιρού μέχρι την Παρασκευή
• Ανείπωτη θλίψη: Απεβίωσε σπουδαίος στιχουργός - Συνεργάστηκε με Νταλάρα, Μαχαιρίτσα και Κότσιρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις