Συνεδριάζει για τη Λιβύη το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

Συνεδριάζει για τη Λιβύη το Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ

 Η Ρωσία ζήτησε να συγκληθεί το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη και αυτή η συνεδρίαση, που θα διεξαχθεί σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, θα είναι η πρώτη ευκαιρία του Οργανισμού να συζητήσει τις δύο αμφιλεγόμενες συμφωνίες που σύναψε στα τέλη Νοεμβρίου η Τουρκία με τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση (GNA) της Τρίπολης.

Επισήμως, το αίτημα της Μόσχας αφορά τη διεξαγωγή της διεθνούς συνόδου για τη Λιβύη που ελπίζει να οργανώσει η Γερμανία στο Βερολίνο πριν από τα τέλη Ιανουαρίου. Ακόμη όμως δεν έχει καθοριστεί η ημερομηνία.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στη συνεδρίαση θα γίνει επίσης αναφορά στα μνημόνια κατανόησης της Τουρκίας με την GNA που αφορούν στην αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη και τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο.

Θα συζητηθεί επίσης η κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ της GNA και του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος προσπαθεί να καταλάβει την Τρίπολη από τον περασμένο Απρίλιο.

Τριάντα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 33 τραυματίστηκαν το Σάββατο σε αεροπορική επιδρομή σε μια στρατιωτική σχολή στην πρωτεύουσα της Λιβύης, σύμφωνα με την GNA. Δεν αποκλείεται επίσης κάποιο μέλος του Συμβουλίου να θέσει στο τραπέζι και την εμπλοκή Ρώσων μισθοφόρων -κάτι που διαψεύδει η Μόσχα- που στηρίζουν τον Χάφταρ. Νωρίτερα χθες, ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι έχει ήδη αρχίσει "σταδιακά" η αποστολή Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη.

Από ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

«Είμαστε πανέτοιμοι για όλα τα σενάρια στη Γενεύη» - Ολοκληρώθηκε η διακαναλική συνέντευξη του ΠτΔ

«Είμαστε πανέτοιμοι για όλα τα σενάρια στη Γενεύη» - Ολοκληρώθηκε η διακαναλική συνέντευξη του ΠτΔ

Είμαστε πανέτοιμοι για όλα τα σενάρια και πάμε στη Γενεύη με ένα και συγκεκριμένο στόχο, την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης στη διακαναλική συνέντευξη Τύπου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δύο χρόνων από την ανάληψη της Προεδρίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE