Ο τουρκικός στρατός αυτή τη στιγμή μεταβαίνει σταδιακά στη Λιβύη, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, αναφέροντας ότι θα ιδρυθεί εκεί κέντρο επιχειρήσεων.
Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι δεν μπαίνουν στην υφαλοκρηπίδα της Κρήτης και πως πηγαίνουν ακριβώς από τα ανατολικά της Κρήτης και από εκεί στη Ρόδο και στη δική τους ακτή. Η Τουρκία, είπε, μπορεί να καλέσει ξένες εταιρείες για έρευνες για να συνεργαστεί μαζί τους στις περιοχές της συμφωνίας της με τη Λιβύη.
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk και το Κανάλ D, ο Τούρκος Πρόεδρος ερωτηθείς για τον θάνατο του Ιρανού στρατηγού Σουλεϊμανί, είπε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην περιοχή. “Από τη μια έχουμε συγκεκριμένα προβλήματα στη Συρία, από την άλλη είναι οι εξελίξεις στη Λιβύη. Ενώ όλα αυτά είναι σε εξέλιξη προκαλεί σκέψεις το ξέσπασμα αυτού του προβλήματος. Πρέπει να επισημάνουμε αυτό: Η ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν πότε πότε αυξάνεται”, ανέφερε. Ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι αυτή ένταση πρέπει να τεθεί υπό έλεγχο και πως η Μέση Ανατολή έχει κουραστεί πολύ.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τραμπ: Δεν χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου για πλήγματα κατά Ιράν
Για τους πρόσφυγες της Συρίας, δήλωσε ότι έχουν φτάσει σχεδόν 300 χιλιάδες άνθρωποι στα σύνορα της Τουρκίας. “Κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να κρατήσουμε αυτούς τους ανθρώπους εκεί”, είπε, προσθέτοντας ότι στις 8 Ιανουαρίου θα συζητήσουν όλα αυτά τα θέματα, καθώς και τα περιφερειακά με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.
Για τη συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη για τη θαλάσσια δικαιοδοσία, ο Ερντογάν είπε ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει από την εποχή που ήταν Πρωθυπουργός, την περίοδο Καντάφι. Ερωτηθείς εάν η Τουρκία δεν έκανε συμφωνία με τη Λιβύη κατά πόσον θα έμπαιναν άλλες εταιρείες για έρευνες στην περιοχή εκείνη, είπε πως “και πάλι αυτή τη στιγμή στην περιοχή που κάναμε τη συμφωνία μπορούμε να πάρουμε μαζί μας διεθνείς εταιρείες. Αυτή η συμφωνία δεν το εμποδίζει αυτό. Δεν χρειάζεται ούτε ονόματα να δώσουμε. Μπορούμε να κάνουμε προτάσεις στις διεθνείς εταιρείες και ως αποτέλεσμα να τις εντάξουμε σε αυτές τις εργασίες”, ανέφερε.
Δείχνοντας και πάλι τους τουρκικούς χάρτες για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, ο Ταγίπ Ερντογάν έδειξε την Κρήτη, υποστηρίζοντας ότι δεν μπαίνουν στην υφαλοκρηπίδα της Κρήτης. “Εδώ ξέρετε είναι η Κρήτη. Κοιτάξτε εμείς χωρίς να μπούμε στην υφαλοκρηπίδα της Κρήτης, πηγαίνουμε ακριβώς από τα ανατολικά της και από εκεί στη Ρόδο στη δική μας ακτή. Και εμείς έχουμε την πιο μεγάλη ακτογραμμή στην Μεσόγειο. Έχουμε και μια τέτοια ιδιαιτερότητα”, ανέφερε.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα απαντήσουν «ίσως δυσανάλογα» εάν το Ιράν πλήξει αμερικανικούς στόχους
Το σημαντικό είναι, πρόσθεσε, πως “έχουν χαλάσει τα σχέδια της Ελλάδας και των Ε/κ να μας φυλακίσουν στη Μεσόγειο”. “Και στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ για περίπου μιάμιση ώρα συναντήθηκα ο ίδιος με την αντιπροσωπεία μου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και την αντιπροσωπεία του. Είπε πως αυτό είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο κ.λπ. Τους είπα ‘εάν αυτό είναι αντίθετο με το διεθνές δίκαιο, εσείς αποταθείτε σε διαδικασίες που δεν είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο και λύστε το εκεί το θέμα, αλλά εμείς αυτή τη στιγμή κάναμε μια συμφωνία με ένα κράτος. Εσείς αυτή τη στιγμή εργάζεστε με τον Χαφτάρ. Ο Χαφτάρ είναι νόμιμος; Όχι. Ο Χαφτάρ είναι κάποιος που δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και βρίσκεται εκεί με την ιδιότητα του πραξικοπηματία”, είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.
Σε ό,τι αφορά την έγκριση του υπομνήματος για αποστολή στρατού στη Λιβύη, ο Ερντογάν ευχαρίστησε τον ηγέτη του Κόμματος Εθνικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ενώ για την αντιπολίτευση είπε ότι εξευτελίζουν τον τουρκικό στρατό λέγοντάς τους μέχρι και λεγεωνάριους. “Οι δικοί μας στρατιώτες δεν πάνε εκεί με την ιδιότητα των λεγεωνάριων”, είπε, προσθέτοντας πως στην Τρίπολη είχε πάει και ο Κεμάλ Ατατούρκ.
Καθήκον του τουρκικού στρατού εκεί είναι ο συντονισμός και εκεί στο κέντρο επιχειρήσεων η διαδικασία θα προχωρήσει, πρόσθεσε. “Ο στρατός μας αυτή τη στιγμή πάει σταδιακά. Αλλά φυσικά είναι σύντομος αυτός ο χρόνος για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία”, ανέφερε. Ο Ταγίπ Ερτογάν είπε ότι στη Λιβύη “θα υπάρχουν διάφορες μονάδες μας ως δυνάμεις αντίστασης”.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Τζόνσον: Συνιστούσε απειλή ο Σουλεϊμανί
Σε ό,τι αφορά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Ταγίπ Ερντογάν διερωτήθηκε γιατί ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση λέγοντας ότι ‘η Τουρκία δεν βρίσκεται στην ανατολική Μεσόγειο’ δεν στηρίζει το υπόμνημα για να βρίσκεται η Τουρκία εκεί. “Υπάρχει αντίφαση στις δηλώσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης”, υποστήριξε.
Πρόσθεσε ότι σήμερα θα συνομιλήσει με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και θα συζητήσουν το θέμα του Ιράν, του Ιράκ αλλά και τη διαδικασία για τη Λιβύη που είναι σε εξέλιξη στο Βερολίνο. “Γνωρίζετε ότι είχαμε κάνει τετραμερή συνάντηση. Συμμετείχε και ο Πούτιν. Τώρα νέος πρωταγωνιστής είναι ο (Βρετανός Πρωθυπουργός) Μπόρις Τζόνσον. Εντός Φεβρουαρίου θα κάνουμε την τετραμερή στην Κωνσταντινούπολη”, ανέφερε.
Για τις σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι “δεν το αρνούμαστε ότι περάσαμε μια δύσκολη περίοδο”. “Κάνουμε ωραίες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον (Αμερικανό Πρόεδρο) Τραμπ. Αρχίζουμε να ελπίζουμε, αλλά αυτή η ελπίδα μετά χάνεται”, είπε, προσθέτοντας ότι εντός των ΗΠΑ υπάρχουν στάσεις αδιάλλακτες. “Κατά την τελευταία τηλεφωνική μας επικοινωνία (με τον Τραμπ) εξέφρασε ξανά την ίδια ευχή. ‘Εμείς θα τα λύσουμε αυτά. Γνωρίζεις πώς κάνω αγώνα’, είπε. Εάν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια για τα βήματα κυρώσεων του Κογκρέσου θα ανταποδώσουμε”, είπε τέλος ο Ταγίπ Ερντογάν.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις