ΔΙΕΘΝΗ

Το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε την συμφωνία με Τουρκία

Το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε την συμφωνία με Τουρκία

Το κοινοβούλιο της Λιβύης αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ψήφισε ομοφώνως για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την ανάληψη δράσης από την διεθνή και την αραβική κοινότητα για να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη.

Το λιβυκό κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον  ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση κατά της  ΚΕΣ.  Κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην Βεγγάζη, το κοινοβούλιο "ψήφισε  ομοφώνως υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αμπντάλα Μπλέχεκ.  
 
Ενέκρινε επίσης "την ακύρωση των μνημονίων ασφαλείας και στρατιωτικής  συνεργασίας...ανάμεσα στην κυβέρνηση" του Φάγεζ αλ Σάρατζ και την Άγκυρα,  πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.  
 
"Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, οι Υπουργοί του των Εξωτερικών και των Εσωτερικών ...  πρέπει να δικασθούν για εσχάτη προδοσία και για την επαναφορά της  αποικιοκρατίας" στην Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.  
 
Ο Αμπντάλα Μπλέχεκ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της  συμφωνίας του Σκιράτ (Μαρόκο, 2015), βάσει της οποίας σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση  Εθνικής Συμφωνίας, και κάλεσε τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς "να  αποσύρουν την αναγνώριση προς την ΚΕΣ".  
 
Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που  ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που  πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρξε  απαρτία.  
 
Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση περίπου σαράντα βουλευτών αντιπάλων του Χάφταρ που προσχώρησαν στην Κυβέρνηση της  Τρίπολης.  Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ο Χαλίφα Χάφταρ διεκδικούν την εξουσία εδώ  και χρόνια στην Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος  του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 
 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top