ΔΙΕΘΝΗ

Το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε την συμφωνία με Τουρκία

Το λιβυκό κοινοβούλιο απέρριψε την συμφωνία με Τουρκία

Το κοινοβούλιο της Λιβύης αρνήθηκε να επικυρώσει τη συμφωνία ανάμεσα στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ψήφισε ομοφώνως για την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τουρκία.

Ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ανακοίνωσε ότι το κοινοβούλιο θα ζητήσει την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζήτησε την ανάληψη δράσης από την διεθνή και την αραβική κοινότητα για να αποτραπεί η ανάμειξη της Τουρκίας στην Λιβύη.

Το λιβυκό κοινοβούλιο εξελέγη το 2014 και υποστηρίζει τον Χαλίφα Χάφταρ, τον  ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης που εξαπέλυσε τον Απρίλιο επίθεση κατά της  ΚΕΣ.  Κατά την διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στην Βεγγάζη, το κοινοβούλιο "ψήφισε  ομοφώνως υπέρ της διακοπής των σχέσεων με την Τουρκία", δήλωσε ο εκπρόσωπός του Αμπντάλα Μπλέχεκ.  
 
Ενέκρινε επίσης "την ακύρωση των μνημονίων ασφαλείας και στρατιωτικής  συνεργασίας...ανάμεσα στην κυβέρνηση" του Φάγεζ αλ Σάρατζ και την Άγκυρα,  πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.  
 
"Ο επικεφαλής της ΚΕΣ, οι Υπουργοί του των Εξωτερικών και των Εσωτερικών ...  πρέπει να δικασθούν για εσχάτη προδοσία και για την επαναφορά της  αποικιοκρατίας" στην Λιβύη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.  
 
Ο Αμπντάλα Μπλέχεκ δήλωσε επίσης ότι το κοινοβούλιο ψήφισε την ακύρωση της  συμφωνίας του Σκιράτ (Μαρόκο, 2015), βάσει της οποίας σχηματίσθηκε η Κυβέρνηση  Εθνικής Συμφωνίας, και κάλεσε τα κράτη και τους διεθνείς οργανισμούς "να  αποσύρουν την αναγνώριση προς την ΚΕΣ".  
 
Είναι δύσκολο να εξακριβωθεί από ανεξάρτητη πηγή ο αριθμός των βουλευτών που  ήσαν παρόντες στην σημερινή συνεδρίαση του κοινοβουλίου. Μέσα ενημέρωσης που  πρόσκεινται στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας ισχυρίσθηκαν ότι δεν υπήρξε  απαρτία.  
 
Το κοινοβούλιο της Λιβύης εμφανίζεται αποδυναμωμένο μετά την αποχώρηση περίπου σαράντα βουλευτών αντιπάλων του Χάφταρ που προσχώρησαν στην Κυβέρνηση της  Τρίπολης.  Η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας και ο Χαλίφα Χάφταρ διεκδικούν την εξουσία εδώ  και χρόνια στην Λιβύη, η οποία βυθίστηκε στο χάος μετά την πτώση του καθεστώτος  του Μουάμαρ Καντάφι το 2011. 

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ 
 

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Απεργούν οι εργαζομένοι στον κλάδο σκυροδέματος: Με συνθήματα έξω από το Υπουργείο «Δεν κάνουμε πίσω » - Βίντεο

• Βρήκαν κρυμμένο 25χρονο σε υποστατικό που μπήκε για να το κλέψει - Τον πρόδωσε ο συναγερμός

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top