ΔΙΕΘΝΗ

Συρία: 2019, το λιγότερο θανατηφόρο έτος του πολέμου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο

Συρία: 2019, το λιγότερο θανατηφόρο έτος του πολέμου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο

Το 2019 ήταν το λιγότερο θανατηφόρο έτος στη Συρία από την έναρξη της εμπόλεμης σύρραξης τον Μάρτιο του 2011, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τονίζοντας πως 11.215 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Μεταξύ των θυμάτων είναι 3.473 άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων 1.021 παιδιών, σύμφωνα με την ΜΚΟ.
 
"Ο απολογισμός των νεκρών για το 2019 είναι ο μικρότερος από την έναρξη του πολέμου", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Πολλά μέτωπα του πολέμου αναζωπυρώθηκαν μέσα στο 2019, ειδικά στην ανατολική Συρία, όπου Κούρδοι και Άραβες μαχητές, με τη στήριξη του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία της Ουάσινγκτον, κήρυξαν τον Μάρτιο το τέλος του χαλιφάτου του Ισλαμικού Κράτους.
 
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το συριακό καθεστώς, που υποστηρίζεται στις στρατιωτικές της επιχειρήσεις από την ρωσική Πολεμική Αεροπορία, κλιμάκωσε τους βομβαρδισμούς στην βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, όπου κυριαρχούν ομάδες τζιχαντιστών και φιλοξενεί ομάδες ανταρτών.
 
Η βία σκότωσε σχεδόν 1.000 αμάχους στην περιοχή αυτή, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. Στο βορειοανατολικό τμήμα, ο τουρκικός στρατός και συριακές συμμαχικές του ομάδες εξαπέλυσαν επίθεση για να απωθήσουν από τα τουρκοσυριακά σύνορα τους μαχητές της κυριότερης συροκουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού, την οποία η Άγκυρα θεωρεί "τρομοκρατική" οργάνωση, αλλά συμμάχησε με τη Δύση στην μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.
 
Ο πόλεμος στη Συρία σκότωσε σχεδόν 20.000 ανθρώπους το 2018, υπενθυμίζει το Παρατηρητήριο, ενώ το 2014 παραμένει το πιο θανατηφόρο έτος, με περισσότερους από 76.000 νεκρούς. Η εμφύλια εμπόλεμη σύρραξη ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2011 με την αιματηρή καταστολή από το καθεστώς ειρηνικών διαμαρτυριών που απαιτούσαν δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις, στον απόηχο της Αραβικής Άνοιξης.
 
Οι αντίπαλοι του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πήραν τότε τα όπλα. Ο πόλεμος έγινε πιο πολυσύνθετος τα τελευταία χρόνια με την ανάμιξη ξένων δυνάμεων και τζιχαντιστικών ομάδων σε μια ολοένα και πιο κατακερματισμένη περιοχή.
 
Από το 2015, η κυβέρνηση της Δαμασκού, με την υποστήριξη των Ρώσων και Ιρανών συμμάχων της, πολλαπλασίασε τις νίκες της εναντίον των αντικαθεστωτικών ανταρτών και των τζιχαντιστών, θέτοντας υπό τον έλεγχο της πάνω από το 60% της επικράτειας.
 
Η σύγκρουση έχει σκοτώσει περισσότερους από 370.000 ανθρώπους από το 2011 και έχει εξωθήσει εκατομμύρια Σύρους στο δρόμο της προσφυγιάς.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Μέχρι πότε θα έχουμε βροχές - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

• Στα χέρια της Αστυνομίας ο 49χρονος που απέδρασε από ιδιωτική κλινική στη Λάρνακα

• Προσοχή απάτη: Προσποιούνται λειτουργούς της Revolut και εξαπατούν πολίτες με βιντεοκλήσεις

• Τρόμος για Έλληνα ηθοποιό: Εκτοξεύθηκε από τη μηχανή του μετά από τροχαίο - Δείτε βίντεο

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Αστυνομία: Αυτοί επιστρέφουν στις θέσεις τους ως Βοηθοί Αρχηγοί και ως Ανώτερος Αστυνόμος

Μετά από επανεξέταση ακυρωτικών αποφάσεων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ασκώντας τις εξουσίες που του παρέχει ο περί Αστυνομίας Νόμος του 2004, αποφάσισε όπως αποκατασταθούν οι ακόλουθες προαγωγές στο βαθμό του Βοηθού Αρχηγού και του Ανώτερου Αστυνόμου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top