Ο Πρόεδρος της Ζάμπιας ανακοίνωσε περικοπή του μισθού του μετά την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Πρόεδρος της Ζάμπιας ανακοίνωσε περικοπή του μισθού του μετά την αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο Πρόεδρος της Ζάμπιας, Έντγκαρ Λούνγκου, ανακοίνωσε το βράδυ της Παρασκευής (27/12) ότι μειώνει τον μισθό του ίδιου, των Υπουργών και όλων των δημοσίων υπαλλήλων της χώρας, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την οργή των συμπατριωτών του, μετά την αλματώδη αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού και των καυσίμων.
 

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τους ιδιώτες θα αυξηθεί κατά 115% από την 1η Ιανουαρίου, όπως έγινε γνωστό από τη ρυθμιστική αρχή ενέργειας, λόγω των "σοβαρών οικονομικών προβλημάτων" που αντιμετωπίζει η κρατική εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ θα αυξηθούν κατά 10% και 11% αντίστοιχα, με άμεση ισχύ.
 
Πολλοί αντέδρασαν με οργή στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
 
Ο Πρόεδρος απάντησε ανακοινώνοντας ότι περικόπτει κατά 15-20% τον μισθό του ίδιου και των υπουργών "ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις για τους πολίτες από την αύξηση της τιμής των καυσίμων και του ηλεκτρικού". Εκτίμησε ότι η περικοπή αυτή είναι "αναγκαία" για να αντισταθμιστούν οι "αναπόφευκτες" αυξήσεις.
 
Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Χακάιντε Χιτσιλέμα χαρακτήρισε "ασήμαντη" και "σταγόνα στον ωκεανό" τη μείωση του μισθού του Προέδρου.

Πρόσθεσε ότι η αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού είναι το αποτέλεσμα της "αποτυχίας της Zesco", της δημόσιας εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, την οποία κατηγόρησε για "διαφθορά".
 
Σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Lusaka Times, που επικαλείται το προεδρικό διάταγμα, οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων θα μειωθούν επίσης σε ποσοστό από 10% (για τους χαμηλόμισθους) μέχρι 20% (για τους υψηλόμισθους).

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Η Κύπρος στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκηνής: Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρόβα τζενεράλε για την Κυπριακή Προεδρία του 2026

Η Κύπρος στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής σκηνής: Η Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως πρόβα τζενεράλε για την Κυπριακή Προεδρία του 2026

Σε μια χρονική συγκυρία που η Ευρωπαϊκή Ένωση δοκιμάζεται από γεωπολιτικές εντάσεις, ενεργειακή αβεβαιότητα και την πίεση του μεταναστευτικού, η Κύπρος καλείται να αναλάβει το 2026 τα ηνία της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ. H Διάσκεψη των Προέδρων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στη Λευκωσία, λειτουργεί ως μια εξαιρετικά κρίσιμη πολιτική πρόβα, πριν από την ανάληψη των ευθυνών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

BEST OF TOTHEMAONLINE