ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι πλήρωσε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στην Ουκρανία

Ο ρωσικός κολοσσός φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε σήμερα ότι πλήρωσε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια στον ουκρανικό Naftogaz προκειμένου να τεθεί τέλος σε ένα μακροχρόνιο δικαστικό μπρα ντε φερ ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων.
 

"Η Gazprom κατέβαλε 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρίας αυτής στο Γαλλικό Πρακτορείο.  
 
Η Naftogaz επιβεβαίωσε ότι έλαβε το ποσό αυτό. "Ναι, η Ουκρανία έλαβε από τη Gazprom 2,918 δισεκατομμύρια δολάρια", έγραψε στο Facebook ο εκτελεστικός διευθυντής της ουκρανικής εταιρίας Γιούρι Βιτρένκο.
 
Ο Πρόεδρος της Gazprom Αλεξέι Μίλερ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι ο ρωσικός όμιλος είχε δεχτεί να πληρώσει το πρόστιμο των 2,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων (2,9 δισεκατομμύρια με τις ποινές) στο οποίο την είχε καταδικάσει το διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης τον Φεβρουάριο του 2018.
 
Η Naftogaz ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι σε αντάλλαγμα θα αποσύρει όλες τις άλλες δικαστικές διαδικασίες που είχε κινήσει ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων.
 
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν λίγο μετά την ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία, η Μόσχα και το Κίεβο κατέληξαν σε συμφωνία για την παράταση της διαμετακόμισης του ρωσικού φυσικού αερίου για την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας έπειτα από μήνες δύσκολων διαπραγματεύσεων.

Προσφυγή στο διαιτητικό δικαστήριο της Στοκχόλμης για τον πολυδιάστατο αυτό φάκελο έγινε μετά την άνοδο στην εξουσία στην Ουκρανία φιλοδυτικών ηγετών το 2014. Η καταδίκη υποτίθεται θα διευθετούσε όλες τις διαφορές μεταξύ της Gazprom και της Naftogaz, ωστόσο και άλλες προστίθενταν στη συνέχεια καθώς οι ουκρανορωσικές σχέσεις οξύνονταν. 
 
Η συμφωνία μεταξύ της Μόσχας και του Κιέβου επιτρέπει να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος φυσικού αερίου, ο οποίος σημάδεψε τις σχέσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας τη δεκαετία του 2000.
 
Το υφιστάμενο συμβόλαιο είχε υπογραφεί στο τέλος μιας προηγούμενης κρίσης φυσικού αερίου, που είχε επηρεάσει την τροφοδοσία της Ευρώπης στις αρχές του 2010.
 
Παρότι η Ευρώπη συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ρωσικό φυσικό αέριο (35% της κατανάλωσης) εξαρτάται πολύ λιγότερο από τη διαμετακόμισή του μέσω Ουκρανίας, η οποία μειώθηκε κατά 40% τα τελευταία 15 χρόνια, με την κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου που παρακάμπτουν το ουκρανικό έδαφος.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θανατηφόρο στην Κοκκινοτριμιθιά: Υπό τετραήμερη κράτηση ο 23χρονος οδηγός - Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Εν αναμονή ενημέρωσης από Europol, Interpol και Ρωσία η Αστυνομία για το απειλητικό email που έφερε αναστάτωση

Πλαστικές σακούλες: Πού πήγαν τελικά τα λεφτά από τα 6 σεντς των πωλήσεων  - Γιατί καταργήθηκαν και ποιο το παράδοξο  

Συγκλονιστικές εικόνες - Οδού: Τα σημεία όπου έσωσαν εθελοντές από την φονική πυρκαγιά το 2021 - Αποκάλυψη στο «Τ»

Εντοπίστηκε νέα μετάλλαξη του Covid: Ονομάζεται «FLiRT» - Λειτουργούν τα τρέχοντα εμβόλια; - Όσα πρέπει να ξέρετε

Λάκης Γαβαλάς: Δέχθηκε επίθεση από μοναχούς - «Με είπαν π****η μέσα στο αεροπλάνο» - Δείτε βίντεο



Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

Μήνυμα ΠτΔ για τερματικό: «Το κράτος δεν εκβιάζεται... με εκπλήσσει αυτή η ανάγκη της εταιρείας για δημόσιες παρεμβάσεις»

«Είμαι σε επαφή μαζί της και ο ίδιος προσωπικά, αλλά και με κάποια κράτη μέλη της ΕΕ, και εκτός της ΕΕ, όπως με Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, για να δούμε πώς μπορούν να δημιουργηθούν οι προοπτικές για επανέναρξη των συνομιλιών», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top