Οι «καταχρήσεις ή η σκόπιμη χρέωση του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓεΣΥ) με ιατρικές πράξεις οι οποίες είτε ήταν αχρείαστες ή δεν έγιναν, δεν έχουν καμιά σχέση με τη φιλοσοφία και την αρχιτεκτονική του συστήματος αλλά με κακές νοοτροπίες του παρελθόντος» εκτιμά η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ).
Η ΟΣΑΚ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή, όπως αναφέρει, «τη χρήση από κάποιους της έρευνας του Γενικού Ελεγκτή για τις αμοιβές των Ειδικών Ιατρών (ΕΙ) και των γιατρών του δημοσίου και τις προσπάθειες διασύνδεσής τους με τη φιλοσοφία του ΓεΣΥ», σημειώνοντας ότι «αυτή πρέπει να διαφυλαχθεί ως κόρη οφθαλμού».
Με την ανακοίνωσή της, η ΟΣΑΚ καλεί τους «διάφορους καλοθελητές να μην προτρέχουν να εκμεταλλευτούν το πρόβλημα που παρουσιάστηκε για να προωθήσουν τα σχέδιά τους για εκτροχιασμό του ΓεΣΥ» ενώ απευθύνει και έκκληση όπως όλοι «επικεντρωθούμε στην επίλυση του προβλήματος και εργαστούμε για να ανακτηθεί η αξιοπρέπεια και η εκτίμηση των πολιτών στους γιατρούς μας».
Παραδέχεται ότι «όντως γίνονται καταχρήσεις, είτε προέρχονται από τους ασθενείς είτε από τους γιατρούς και είναι περισσότερο απογοητευτικό και ανησυχητικό ότι οι αναφορές και καταγγελίες για κατάχρηση αφορούν μερίδα γιατρών».
Ωστόσο, σύμφωνα με την ΟΣΑΚ «επιβάλλεται όπως για τις περιπτώσεις καταχρήσεων διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση και όσοι έχουν σκοπίμως καταχραστεί ή και έχουν διαπράξει απάτη να τιμωρηθούν παραδειγματικά και επιβάλλεται όπως η πλειοψηφία των σωστών γιατρών απομονώσει αυτούς τους ολίγους και τους απομακρύνει από το σύστημα».
Η ΟΣΑΚ, όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της, είχε αποστείλει σχετική επιστολή προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας - ΟΑΥ «στην οποία προειδοποιούσε για εσκεμμένη κατάχρηση του συστήματος όπως και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ορισμένοι πάροχοι υγείας σκοπίμως καταχρώνται συστηματικά το σύστημα με στόχο να το γονατίσουν».
Καταλήγοντας επισημαίνει την ανάγκη όπως ο ΟΑΥ «διατηρεί κατάλληλους μηχανισμούς ελέγχου, εποπτείας και έγκαιρης διάγνωσης περιπτώσεων κατάχρησης» και προς το σκοπό αυτό «είναι επίσης χρήσιμο και ωφέλιμο να ζητήσει καθοδήγηση από το εξωτερικό, ειδικά από χώρες οι οποίες ανέπτυξαν καλή πρακτική μετά την αντιμετώπιση παρόμοιων προβλημάτων».
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Ανάλυση: Οι επιπτώσεις των αλυσιδωτών απεργιών στην κυπριακή οικονομία – Οικονομολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις