ΕΛΛΑΔΑ

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί απόπειρες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί απόπειρες παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, είπε ο Έλληνας ΥΠΕΞ

Τη θέση ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί τις απόπειρες σφετερισμού ή παραβίασης της κυριαρχίας της και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, εξέφρασε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, κατά την τοποθέτησή του σε ημερίδα πρέσβεων, που πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Αναφερόμενος στα δύο μνημόνια που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Τρίπολης, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι αποτελούν μια τέτοιου είδους προσπάθεια παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερή στη θέση  της για την ανάγκη οικοδόμησης μιας σχέσης με την Τουρκία, βασισμένης στον σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και στις αρχές της καλής γειτονίας. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι σταθερή η επιδίωξη της χώρας να διατηρηθούν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, επεσήμανε ο κ. Δένδιας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, η τουρκική προκλητικότητα, όπως εκφράζεται στο Αιγαίο, στον ευρύτερο χώρο των θαλασσίων ζωνών της Κύπρου αλλά και προσφάτως μέσω των δύο μνημονίων που υπεγράφησαν μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης της Τρίπολης, οδηγεί την Ελλάδα στην αναζήτηση μιας πολυεπίπεδης στρατηγικής αντιμετώπισής της.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε καταρχάς στην δραστηριότητα που αναπτύσσει η Ελλάδα επί του συγκεκριμένου ζητήματος στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαρακτηρίζοντας ικανοποιητικά τα συμπεράσματα για το θέμα στο τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Επιπλέον, υπογράμμισε τη σημασία της προσπάθειας οικοδόμησης ενός πλέγματος συμμαχιών και αλληλοκατανόησης με φιλικές χώρες που συμμερίζονται τις ελληνικές ανησυχίες. Σε αυτή την κατεύθυνση, αναφέρθηκε στις επισκέψεις του στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στην Ιορδανία, ενώ προανήγγειλε προσεχή επίσημη επίσκεψή του στο Μαρόκο.

Όσον αφορά τις σχέσεις Ελλάδας και Κύπρου, ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για αδελφικούς δεσμούς, ενώ αναφέρθηκε στις τακτικές συνομιλίες του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, καθώς και του ιδίου με τον ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Αναφορικά με τα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων, ο κ. Δένδιας τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αναλάβει ενεργό ρόλο στήριξης της προσπάθειας να δοθεί ημερομηνία ένταξης διαπραγματεύσεων στην Αλβανία και στη Βόρεια Μακεδονία, διαμηνύοντας «και στις χώρες αυτές, αλλά και στην ΕΕ, ότι υπάρχει σαφής αιρεσιμότητα», όπως είπε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια

• Αζερμπαϊτζάν: Το αεροπλάνο που συνετρίβη στο Καζακστάν χτυπήθηκε από ρωσικό πύραυλο

• «Αλμυρό» βούτυρο: Γιατί γίνεται όλο και πιο ακριβό - Εκτόξευση των τιμών σε όλη την Ευρώπη

• Google: Ξεκινά την παρακολούθηση όλων των συσκευών σε 8 εβδομάδες

• Αυτός είναι ο Κύπριος στη λίστα με τα αγαπημένα τραγούδια του Ομπάμα για το 2024

• Αριστοτέλους - Εφραίμ: Η μεγάλη αγκαλιά στα παιδιά τους και οι ευχές τους



ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

ΚΕ: «Η αναφορά του Πάπα στο Κυπριακό αποτελεί απόδειξη διεθνούς ενδιαφέροντος για λύση»

Η αναφορά του Πάπα Φραγκίσκου στο Κυπριακό στο χριστουγεννιάτικο του μήνυμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και τονίζει την ανάγκη για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, ανέφερε σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top