Οδοί με γυναικεία ονόματα σε ανεπάρκεια σε Πάφο, Λευκωσία και Λάρνακα , σύμφωνα με σχετική έρευνα του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ που διεξήγαγε Παγκύπρια με αφορμή την 18η Δεκεμβρίου, ημέρα της 40ης επετείου από την υιοθέτηση της Σύμβασης για την Εξάλειψη κάθε μορφής Διάκρισης κατά των Γυναικών.
Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου, αφορμή για την έρευνα αυτή στάθηκε αντίστοιχη έρευνα που υλοποίησε ο συνεργαζόμενος με την ΑΚΤΗ οργανισμός της Λιθουανίας «Centre for equality advancement».
Όπως αναφέρεται , το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ, επέκτεινε την πρωτότυπη έρευνά του που ξεκίνησε από τη Λευκωσία , εξετάζοντας πόσοι δρόμοι της Πάφου και της Λάρνακας φέρουν ονόματα σύγχρονων γυναικών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ονοματοδοσία σύγχρονων Κύπριων γυναικών.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν αναλυτικά τα στοιχεία για τις σύγχρονες γυναίκες -Κύπριες και μη- όπως και για τους σύγχρονους άντρες - Κύπριους και μη. Μόλις το ¼ των δρόμων με ονομασία αφιερωμένη σε σύγχρονες γυναίκες αφορά Κύπριες. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 0,5% από το σύνολο των δρόμων της Λάρνακας, μόλις 5 δρόμοι. Από το σύνολο των σύγχρονων γυναικών στην Πάφο, 1 στους 2 δρόμους έχει λάβει όνομα από σύγχρονη Κύπρια γυναίκα, ενώ στη Λευκωσία η αντίστοιχη αναλογία είναι λιγότερες από 1 στις 7 οδούς.
Όσον αφορά την ονοματοδοσία δρόμων με συγχρόνους Κύπριους άντρες, η Λάρνακα λαμβάνει ποσοστό 39%, η Πάφος 59% και η Λευκωσία 44% από το σύνολο των σύγχρονων αντρών. Όπως στους μηχανισμούς εξουσίας στη νήσο κυριαρχεί η ανδρική παρουσία, έτσι και εδώ.
Όπως αναφέρεται, η ανδροκρατούμενη κοινωνία μας αντικατοπτρίζεται πολύ εύγλωττα στα ονόματα των δρόμων της Λάρνακας, της Πάφου και της Λευκωσίας ενώ, προστίθεται στην ανακοίνωση, η έρευνά του Κέντρου Μελετών ΑΚΤΗ θα συνεχιστεί και στην πόλη της Λεμεσού .
Ενδεικτικά, όσον αφορά την Πάφο, από τους 910 δρόμους της Πάφου το 57,69% έχει ονομαστεί με αντρικό όνομα (συμπ. αρχαίων ονομάτων, αρχαίων θεοτήτων, θρησκευτικών ονομάτων και σύγχρονων αντρών), το 10,11% έχει ονομαστεί με γυναικείο όνομα (συμπ. αρχαίων ονομάτων, αρχαίων θεοτήτων, θρησκευτικών ονομάτων και σύγχρονων γυναικών) και το υπόλοιπο 32,2% αντιστοιχεί σε άλλες ονομασίες (συμπ. ημερομηνίες, γεωγραφικό προσδιορισμό, ιδέες/έννοιες κτλ.).
Σύμφωνα με την έρευνα , όπως στους μηχανισμούς εξουσίας στη νήσο, κυριαρχεί η ανδρική παρουσία, έτσι και εδώ η ανδροκρατούμενη κοινωνία μας αντικατοπτρίζεται πολύ εύγλωττα στους δρόμους της Πάφου.
Μια βαθύτερη ανάλυση, ψάχνοντας τις οδούς με το όνομα σύγχρονων γυναικών , προστίθεται στην ανακοίνωση, διαπιστώνεται ότι το ποσοστό αυτό πέφτει στο 2,75%, ενώ μόλις το 1,32% αντιστοιχεί σε δρόμους με ονόματα σύγχρονων Κύπριων γυναικών. Αντιστοίχως τα ονόματα οδών που αποδίδουν τιμή σε σύγχρονους άνδρες φτάνουν το 39,67%!
Στην Λευκωσία,σύμφωνα, από τους 593 δρόμους της Λευκωσίας μόνο το 8,73% έχει ονομαστεί με γυναικείο όνομα, ενώ τα αντρικά καταλαμβάνουν το ποσοστό 91,27%.
Όπως στους μηχανισμούς εξουσίας στη νήσο, κυριαρχεί η ανδρική παρουσία, έτσι και εδώ σημειώνεται στην έρευνα, προσθέτοντας πως, ψάχνοντας τις οδούς με το όνομα σύγχρονων γυναικών βλέπουμε ότι αν αφαιρέσουμε αρχαία και μυθολογικά ονόματα και ονόματα θρησκευτικά, τότε αυτό το ποσοστό πέφτει στο 4,05% .Αντιστοίχως τα ονόματα οδών που αποδίδουν τιμή σε σύγχρονους άνδρες φτάνουν το 42,33%.
Σε σχέση με τη Λάρνακα με εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό γυναικείων ονομάτων σε οδούς εμφανίζεται η συγκεκριμένη πόλη.
Από ένα σύνολο 1088 δρόμων, η Λάρνακα έχει αφιερώσει το 51,65% σε αντρικές προσωπικότητες (συμπ. αρχαίων ονομάτων, αρχαίων θεοτήτων, θρησκευτικών ονομάτων και σύγχρονων αντρών). Αντίθετα, μόλις το 9,66% έχει αφιερωθεί σε γυναίκες.
Το υπόλοιπο 38,69% αντιστοιχεί σε άλλες ονομασίες, όπως σημαντικές ιστορικές ημερομηνίες, γεωγραφικοί προσδιορισμοί, ιδέες/έννοιες όπως ειρήνη, ελευθερία κ.ά. Σε μια βαθύτερη ανάλυση, ψάχνοντας τις οδούς με όνομα σύγχρονων γυναικών βλέπουμε ότι το ποσοστό αυτό πέφτει στο 2,02% (στους σύγχρονους άνδρες αντιστοιχεί το 34,47%).
Προσπάθεια μας καταλήγει η ανακοίνωση είναι να συνεχίσουμε να δουλεύουμε για ίσες ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά μας, κορίτσια και αγόρια.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις