Η εκκρεμούσα νομοθεσία περί Τύπου και ζητήματα που αφορούν την δημοσιογραφική οικογένεια, συζήτησαν σε εθιμοτυπική συνάντηση νωρίς το μεσημέρι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και το νέο ΔΣ της ΕΣΚ, κατόπιν πρόσκλησης του Αβέρωφ Νεοφύτου.
Σε δηλώσεις μετά ο Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΚ, Γιώργος Φράγκος ευχήθηκε η εν λόγω νομοθεσία που εκκρεμεί να οδηγηθεί στην Βουλή για ψήφιση το ταχύτερη ώστε να καλυφθεί το κενό που δεν υπάρχει στο θεσμικό πλαίσιο για τον διαδικτυακό Τύπο, να μπει μια τάξη στα θέματα της δεοντολογίας «και επιτέλους ένα αποικιοκρατικό κατάλοιπο στη νομοθεσία να εκλείψει και να εκχωρηθεί η αποκλειστική δικαιοδοσία έκδοσης της δημοσιογραφικής ταυτότητας στην Ένωση Συντακτών Κύπρου που είναι το μοναδικό συνδικαλιστικό όργανο των Κυπρίων δημοσιογράφων όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη».
Ο κ. Φράγκος πρόσθεσε ότι η ΕΣΚ έχει ρητή υπόσχεση της κυβέρνησης ότι το Σχέδιο Επιδότησης του Τύπου που ήταν τριετές και έληξε, θα επαναληφθεί για ακόμα μια τριετία, πράγμα που χαιρέτισε λέγοντας ότι ο Τύπος εξακολουθεί να περνά κρίση «και δεν πέρνα κρίση μόνο ο έντυπος Τύπος».
Ευελπιστούμε ότι στα πλαίσια των επαφών και διαβουλεύσεων με τους κυβερνητικούς φορείς αλλά και τα κοινοβουλευτικά κόμματα, θα πείσουμε ώστε να θεσπιστεί, να εκπονηθεί ακόμα ένα ανάλογο σχέδιο που να αφορά τον διαδικτυακό Τύπο, ο οποίος επίσης αντιμετωπίζει προβλήματα, συνέχισε.
Ο Πρόεδρος της ΕΣΚ ανέφερε ακόμη ότι το συνδικαλίζεσθαι έχει διαβρωθεί πάρα πολύ, σε ανησυχητικό βαθμό, βοηθούσης και της οικονομικής κρίσης που συνεχίζεται, διευκρινίζοντας ότι η αγορά εργασίας επιτρέπει στην εργοδοτική πλευρά να επιβάλει τους νόμους της με μεγαλύτερη ευχέρεια από ότι το έκανε προηγουμένως. «Συνεπώς το ρίσκο που αναλαμβάνει ένας δημοσιογράφος ο οποίος συνδικαλίζεται, κακά τα ψέματα είναι σήμερα μεγαλύτερο από ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό το πράγμα πρέπει να το αντιπαλέψουμε διότι δεν υπάρχει υποκατάστατο της συλλογικής μορφής πάλης και διεκδίκησης πέραν του συνδικαλίζεσθαι».
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι χωρίς τους δημοσιογράφους δεν υπάρχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και χωρίς ΜΜΕ «είναι το σκότος. Για αυτό και στηρίζουμε τους λειτουργούς, τους δημοσιογράφους και θέλω να δηλώσω με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο πως το αίτημα της Ένωσης Συντακτών για την έκδοση της δημοσιογραφικής ταυτότητας από την Ένωση Συντακτών, είναι και δίκαιο και συμβαδίζει με το τι επικρατεί με τον Παγκύπριο Δικηγορικό σύλλογο, με τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών και άλλους επαγγελματικούς συλλόγους».
Την ίδια ώρα όμως, πρόσθεσε, πέραν του δικαιώματος της έκδοσης της δημοσιογραφικής ταυτότητας πρέπει και η Ένωση Συντακτών να λειτουργεί ως το Σώμα που θα ελέγχει οτιδήποτε παραβαίνει τη δημοσιογραφική δεοντολογία. «Γιατί ζούμε σε μια κοινωνία που όλοι διεκδικούμε τα δικαιώματά μας χωρίς να αναφερόμαστε και στις υποχρεώσεις μας. Γι’ αυτό το δικαίωμα να εκδίδετε (ως ΕΣΚ) δημοσιογραφική ταυτότητα, από τον ΔΗΣΥ θα βρείτε στήριξη, δεδομένου ότι αναλαμβάνετε και την υποχρέωση να εποπτεύετε και τους συναδέλφους σας να μην ξεφεύγουν από τα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».
Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι οι νομοθεσίες για τον Τύπο έμειναν πίσω στη δεκαετία του ’60 και δεν είναι δυνατόν να διαχωρίζεται το έντυπο από το ηλεκτρονικό μέσο. «Μέσα (Μαζικής Ενημέρωσης) είναι και τα δύο». Αν κλείσουν τα έντυπα ΜΜΕ, πρόσθεσε, την ίδια ώρα θα κλείσουν και τα ηλεκτρονικά. «Τα ηλεκτρονικά παίζουν τίτλους, το περιεχόμενο το παίρνουν από τους συναδέλφους των εντύπων μέσων. Εάν δεν υπάρχουν τα έντυπα μέσα να παίρνουν και να αναλύουν, να κάνουν τα ρεπορτάζ, να έχουν τα σχόλια, να έχουν τα άρθρα, μόνο με τίτλους δεν ενημερώνεσαι. Γι’ αυτό είναι και ενδεχομένως άδικο προς τα έντυπα μέσα γιατί αυτά επιφορτίζονται πολύ περισσότερο κόστος για να μπορούν αυτά που παράγουν, να χρησιμοποιούνται με πιο εύκολο τρόπο από τα ηλεκτρονικά μέσα τα οποία δεν έχουν και καμία υποχρέωση με βάση τις κείμενες νομοθεσίες. Καιρός είναι να εκσυγχρονίσουμε τις νομοθεσίες που να συμβαδίζουν με τις σημερινές εποχές».
Κληθείς να σχολιάσει τα fake news και την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι για τα θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας υπάρχουν αρκετοί νόμοι και για fake news «πρέπει να κάνουμε ασπίδα όλοι μας και πολιτικοί και δημοσιογράφοι. Και όπως μπορεί να έχουμε τα ελαττώματα μας ως πολιτικοί δεν σημαίνει ότι εσείς οι δημοσιογράφο , λειτουργοί των Μέσων έχετε τα αλάθητο του Πάπα. Άρα fake news δεν παράγουν μόνο οι πολιτικοί ή τα κόμματα. Fake news σε αρκετές περιπτώσεις παράγουν και έντυπα ηλεκτρονικά ή άλλως πως ή και λειτουργοί της δημοσιογραφίας».
Τα fake news, σημείωσε, είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο και η ταχύτητα της διάδοσης είτε σωστής είτε fake είδησης, διαχέεται τόσο γρήγορα που η ζημιά που προξενεί είναι δύσκολο να την περιορίσεις.
Από ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Έξαρση τριών εποχικών λοιμώξεων στην Κύπρο - Μεγάλη πίεση στα νοσηλευτήρια
• Αυτές οι χώρες που απαγόρευσαν τα Χριστούγεννα - Μάθε τους λόγους
• Tα πιο παράξενα Χριστουγεννιάτικα έθιμα - Οι χώρες που γιορτάζουν διαφορετικά
• Πάρις Χίλτον: Γιόρτασε... γυμνή τα Χριστούγεννα - «Η παρουσία μου είναι δώρο»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις