Ένα σμήνος μη επανδρωμένων σκαφών μπορεί να είναι καθοριστικό, τόσο στην έκβαση μιας πολεμικής σύρραξης, όπως αυτή που είδαμε τους προηγούμενους μήνες στη Συρία, όσο και για πολιτικό εκβιασμό όπως αυτόν που βλέπουμε στη Κύπρο.
Του Ανδρέα Πογιατζή
Τα πλείστα κράτη με στρατιωτικές αποτρεπτικές δυνάμεις έχουν φροντίσει να αποκτήσουν, τουλάχιστον ένα σμήνος από μη επανδρωμένα σκάφη (drones), εντούτοις στην Κύπρο για άλλη μια φορά, φροντίσαμε να βρεθούμε προ των εξελίξεων.
Από την πολιτική σκοπιά, η δημιουργία βάσης για μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο κατεχόμενο Λευκόνοικο, έχει την δική της πολιτική χροιά. Αρχικά ανοίγει ακόμα περισσότερο η ψαλίδα της στρατιωτικής ισχύος στη Κύπρο, αφού ο τουρκικός στρατός εξοπλίζεται με ένα όπλο που δεν διαθέτει η Εθνική Φρουρά και μπορεί να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης προς την πλευρά μας.
Όλα τα κόμματα καταδίκασαν την νέα προκλητική ενέργεια της Τουρκίας στα κατεχόμενα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού αντί να συνετιστεί η Άγκυρα, συνεχίζει την διαχρονική της τακτική, της πολιτικής των κανονιοφόρων.
Bayraktar TB2
Κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 2014 για λογαριασμό της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας. Είναι σκάφος επιτήρησης και παρακολούθησης και μπορεί να επιχειρεί με αυτόνομη πτήση για 24 ώρες και 34 λεπτά, στα 18,000 πόδια. Έχει την δυνατότητα να πλήττει στόχους από απόσταση πέραν των 500 μέτρων με 100% ευστοχία κάτι το οποίο απέδειξε το 2015 σε δοκιμαστικές επιχειρήσεις. Το 2015 επίσης σε επιχείρηση, το Bayraktar TB2, εξουδετέρωσε έναν από τους ηγέτες του PKK
Γενικά χαρακτηριστικά
Μήκος: 21,3 πόδια (6,5 μ.)
Πτερύγιο: 39,3 πόδια (12 μέτρα)
Μέγιστο βάρος απογείωσης: 650 kg
Μονάδα ισχύος: 1 x κινητήρας εσωτερικής καύσης Rotax 912 με έγχυση, 100 hp
Μέγιστη ταχύτητα: 120 κόμβοι (222 χλμ. / Ώρα)
Ταχύτητα πτήσης: 70 κόμβοι (129,64 χλμ. / Ώρα)
Εύρος επικοινωνίας: 150 χλμ
Αντοχή: 24 ώρες
Φορτίο: 55 kg
Ιστορικό καταρρίψεων
Δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση να καταρριφθεί το Bayraktar TB2, αλλά και όποιο άλλο μη επανδρωμένο σκάφος. Ωστόσο δεν είναι ακατόρθωτο. Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας της Ελλάδας (ΓΕΑ), ο τρόπος αντιμετώπισής τους είναι συγκεκριμένος.
Δηλαδή η αναγνώριση και η αναχαίτισή τους γίνεται από τα μαχητικά αεροσκάφη της ελληνικής πολεμικής αεροπορίας. Η αεράμυνα κάθε χώρας λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο. Αν εντοπιστεί ξένο αεροσκάφος ή άλλο ιπτάμενο αντικείμενο να προσεγγίζει τον Εθνικό Εναέριο Χώρο σπεύδουν μαχητικά για να το αναγνωρίσουν και να το αναχαιτίσουν.
Όσο για τις χώρες που δεν διαθέτουν πολεμική αεροπορία, η κατάρριψη ενός Drone μπορεί να γίνει με το να εγκλωβιστούν από τα ραντάρ και να καταστραφούν από πυραύλους υπέρυθρης ακτινοβολίας (ΙR) μικρού βεληνεκούς.
Επιπλέον, Νέμεσις για τα μη επανδρωμένα σκάφη, πρέπει να θεωρούνται και τα ρωσικής κατασκευής ΟSA-AKM και τα γερμανικής κατασκευής ASRAD HELLAS με πυραύλους FIM-92C Stinger RMP, μπορούν να τα καταστρέψουν, ανάλογα φυσικά με το ύψος πτήσης τους.
ASRAD HELLAS με πυραύλους FIM-92C Stinger RMP
ΟSA-AKM
Στην Λιβύη έχουν ήδη καταρριφθεί δύο τουρκικά μη επανδρωμένα σκάφη τύπου Bayraktar TB2, όπως και στην Συρία, τον Φεβρουάριο του 2018, από τις κουρδικές δυνάμεις.
Η Εθνική Φρουρά πρόσφατα εξοπλίστηκε με τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Aerostar, αξίας 13 εκατομμυρίων δολαρίων, χωρίς ωστόσο να έχουν την δυνατότητα να πλήξουν στόχους παρά μόνο μπορούν να παρακολουθούν και να επιτηρούν μεγάλες εκτάσεις.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις